Η στρατιωτική χούντα έπνιξε στο αίμα τους Αδελφούς Μουσουλμάνους

Αίγυπτος: Ξεπέρασε τους 500 νεκρούς ο αιματηρός απολογισμός των εμφύλιων συγκρούσεων

Στους 525 ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από βία που σάρωσε χθες την Αίγυπτο, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προχώρησαν σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης δύο κεντρικών πλατειών του Καΐρου που τον τελευταίο μήνα τελούσαν υπό κατάληψη από τους οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων. Οι τραυματίες σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία έφθασαν τους 3.717.

 

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι ανεβάζουν ήδη τον αριθμό των νεκρών στους 2.000 και τους τραυματίες στους 10.000 ενώ απηύθυναν κάλεσμα για συμμετοχή σε νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, σήμερα. Ηδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κηδείες, ενώ ο θρήνος αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Παρασκευή, επίσημη ημέρα προσευχής, με αποτέλεσμα αρκετοί να εκφράζουν ανησυχίες για νέο ξέσπασμα βίας. Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη πορεία των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Αλεξάνδρεια.

 

Σύμφωνα με τους διεθνείς ανταποκριτές ο κατάλογος των θυμάτων θα αυξηθεί περαιτέρω, δεδομένου ότι η επίσημη καταμέτρηση λαμβάνει υπόψη στοιχεία από τα νεκροτομεία των νοσοκομείων, όμως οι Αδελφοί μουσουλμάνοι έχουν μεταφέρει περί τα 300 πτώματα σε τέμενος.

Η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων, οι οποίοι ήταν πολίτες, καταμετρήθηκε στο Κάιρο στην πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το κύριο σημείο συγκέντρωσης των οπαδών του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι ο οποίος καθαιρέθηκε και συνελήφθη από το στρατό στις 3 Ιουλίου.

Οι αιματηρές συγκρούσεις επεκτάθηκαν και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας. Η Αίγυπτος βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ την νύχτα ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα και σε άλλες 10 επαρχίες.

 

Να σημειωθεί ότι οι αιγυπτιακές αρχές παρέπεμψαν σήμερα στους στρατιωτικούς εισαγγελείς 84 ανθρώπους από την πόλη του Σουέζ, στα οποία περιλαμβάνονται μέλη και οπαδοί των Αδελφών Μουσουλμάνων, με κατηγορίες για φόνο και πυρπόληση εκκλησιών.

Στο Λονδίνο, ο πρεσβευτής της Αιγύπτου στο Λονδίνο εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να του μεταφερθεί η «βαθιά ανησυχία» της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη χώρα του. Το Λονδίνο ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να ενεργούν «με τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση».

Την παραίτηση του υπέβαλε χθες από τη θέση του αντιπροέδρου της κοσμικής μεταβατικής κυβέρνησης ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι. Σε επιστολή του προς τον μεταβατικό πρόεδρο Μανσούρ, ο Ελ Μπαραντέι επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη για αποφάσεις, με τις οποίες δεν συμφωνεί.

Σχετικές ειδήσεις: Στο χάος του εμφυλίου η Αίγυπτος

Παραδομένη στο χάος η Αίγυπτος – Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 11 επαρχίες

Σχετικό βιντεο του Associated Press: Death Toll Rises in Egypt Street Battles

http://www.ertopen.com/eidiseis/item/3173-sto-chaos-toy-emfylioy-h-aigyptos#.Ugzz4G3d44p

 

 

1 σχόλιο

  1. […] μέσω  ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Ο ΕΡΓΑΤΗΣ”. […]

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε