ΕΜΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ ΠΟΡΕΙΑ & ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ…. ΠΑΡΑΛΙΑ

Με περιφρούρηση του εργοστασίου της ΜΕΤΚΑ έσπασε η «δήθεν» πυρασφάλεια με 32 άτομα προσωπικό και επετράπει περίπου στο μισό να εισέλθει. Απαγορεύτηκε επίσης η είσοδος σε διευθυντικά στελέχη που είχαν εμφανιστεί στη προηγούμενη συνέλευση και είχαν ψηφίσει κατά της απεργίας.

Στις 9.30πμ η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης βρέθηκε στο χώρο συγκέντρωσης του ΕΚΒ και προπαγάνδισε την απόφασή της να γίνει πορεία προς τη ΜΕΤΚΑ και όχι στη …παραλία.

Το ΕΚΒ πρότεινε πορεία στη Νομαρχία και μετά στη ΜΕΤΚΑ αλλά οι αποστάσεις ήταν τέτοιες που η πορεία θα φυλλορρούσε στο δρόμο. Η Πρωτοβουλία με συνεχή συνθήματα ότι «Θα σπάσουμε τη τρομοκρατία, στη ΜΕΤΚΑ η πορεία» έστρεψε τα πανό της και έφυγε από τη συγκέντρωση του ΕΚΒ, με αποτέλεσμα 500 περίπου διαδηλωτές να ακολουθήσουν επί τόπου προς το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ.

Στην πορεία προς τη ΜΕΤΚΑ συντάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του ο εκπρόσωπος του ΕΚΒ που ανήκει στην Αυτόνομη Παρέμβαση, δεν κάλεσε σε πορεία προς τη ΜΕΤΚΑ όπως ήταν η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ. Το μέγεθος της πορείας του ΕΚΒ δεν ξεπερνούσε τα 120 άτομα.

Στην πορεία δυναμικό παρόν έδωσαν  φοιτητές της ΕΑΑΚ, η Κατάληψη Ματσάγγου,το ΕΕΚ, το ΜΛ-ΚΚΕ, ΚΚΕ-μλ, το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Παρέμβαση Πολιτών, το Δίκτυο Κοινωνικών & Πολιτικών Δικαιωμάτων, το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί απεργοί που κατάλαβαν ότι είναι αδύνατον τρεις απολυμένοι να έχουν στήσει αντίσκηνα έξω από τη ΜΕΤΚΑ και η πόρεια να πάει οπουδήποτε αλλού, κι έτσι προτίμησαν να δώσουν δυναμικό παρόν έξω από το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ αντί να πάνε σε μια κηδεία προς τη παραλία….δηλαδή τη Νομαρχία. (Ελπίζουμε να μην ξεχνάμε κάποια οργάνωση ή συλλογικότητα).

Το ΠΑΜΕ έκανε τη δικιά του πορεία και στο τέλος της διαδρομής του  έστειλε με αυτοκίνητα τους εκλεγμένους συνδικαλιστές μαζί με το βουλετή Α. Νάνο για παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο.

Το ΕΚΒ ακόμα το περιμένουν να φτάσει στη ΜΕΤΚΑ, κάπου χάθηκε….στο δρόμο και το ΠΑΜΕ με την αποφασή του να κάνει τα δικά του έφτασε δια αντιπροσώπων τελευταίο και καταϊδρωμένο.

Σήμερα δόθηκε στους απολυμένους το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας όπου αναφέρει «τη διάσταση των δύο μερών όσον αφορά τις απολύσεις» παραπέμποντας την επίλυση στα πολιτικά δικαστήρια αν και δέχεται ότι οι απολύσεις για το μέγεθος της ΜΕΤΚΑ είναι παράνομες και καταχρηστικές.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης συνεδριάζει την Παρασκευή 26/2, 20.00, στο Στέκι (ιΩΛΚΟΎ 33)  για να καθορίσει τα επόμενα βήματά της για τους απολυμένους της ΜΕΤΚΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

 ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ  ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ

Καταγγέλλουμε τους τρομοκρατικές απολύσεις των τριών εργαζομένων τους ΜΕΤΚΑ στο Βόλο, Κ. Βογιατζή, Β. Καλατζή, και Α. Παυλίδη την Παρασκευή 12/02/2010, μέσω δικαστικού επιμελητή. Οι απολύσεις γίνονται σε μια περίοδο όπου ο αγώνας των εργαζομένων τους επιχείρησης για καλύτερες εργασιακές συνθήκες βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι τρεις εργαζόμενοι που απολύθηκαν θεωρήθηκαν ‘’ενοχλητικοί’’ από την επιχείρηση για την αγωνιστική τους στάση. Οι απολύσεις αποτελούν ξεκάθαρη εκδικητική κίνηση ενάντια στην συμμετοχή του τους εκ των τριών εργαζομένων, του Α. Παυλίδη, σε αγωνιστικό-ταξικό σχήμα στο χώρο του εργοστασίου και τους φιλικές σχέσεις των άλλων δύο με μέλη του σχήματος. Αποτελούν το πρώτο βήμα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» από την εργοδοσία, ενάντια τους αγωνιστικές αναζητήσεις των εργαζομένων του εργοστασίου. Αποτελούν ένα χτύπημα ενάντια σε κάθε εργαζόμενο τους ΜΕΤΚΑ, ενάντια στα κατοχυρωμένα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά του δικαιώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνονται ακριβώς τους στιγμή που το Σωματείο Εργαζομένων έμπαινε στη μάχη τους Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για τη νέα χρονιά. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται να ανεβάσει σε ένα ανώτερο επίπεδο το σχέδιο τρομοκράτησης των εργαζομένων, από την εργοδοσία, εδώ και τρία χρόνια, η οποία έφτασε μέχρι του σημείου ανοιχτής παρέμβασης τους πρόσφατες εκλογές του Σωματείου Εργαζομένων.

Η εργοδοσία επικαλείται το ‘’δικαίωμα’’ για 2% απολύσεις και φυσικά την οικονομική κρίση. Το τελευταίο ακούγεται σαν ανέκδοτο την στιγμή που μετά και την πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων για ανάληψη μεγάλων ενεργειακών έργων σε Συρία, Τουρκία, καθώς και τη δρομολογηθείσα συνεργασία με την MOTOR-OIL. Μόνο μέσα στο πρώτο 9μηνο του 2009 τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Μυτιληναίου, στον οποίο η ΜΕΤΚΑ αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων και κερδών, έφτασε τα 18,3 εκ. € ξεπερνώντας τα συνολικά καθαρά κέρδη όλου του 2008. Το δε ανεκτέλεστο τους ΜΕΤΚΑ φτάνει αισίως τα 2,2 δις €.

Είναι φανερό ότι οι απολύσεις γίνονται για συνδικαλιστικούς λόγους. Αποτελούν εκδίκηση τους εργοδοσίας απέναντι στην ενεργή συλλογική διεκδίκηση των εργατικών δικαιωμάτων. Είναι επομένως παράνομες και καταχρηστικές και πρέπει να ανατραπούν.

Οι απολύσεις στην ΜΕΤΚΑ προστίθενται σε ένα γαϊτανάκι απολύσεων και τρομοκρατίας τους εργοδοσίας, σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό να χρησιμοποιήσει την οικονομική κρίση για να κατεδαφίσει κάθε εργατικό δικαίωμα και συνδικαλιστική ελευθερία. Απέναντι σε αυτή την επίθεση η έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων αποτελεί μονόδρομο.

Το  εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, πρέπει να δώσει μαζική και αποφασιστική απάντηση στην αυθαιρεσία και τους απολύσεις των συνάδελφων. Να ενώσουμε τη φωνή τους με τους εργαζόμενους στην ΜΕΤΚΑ.

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ-ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε