Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μισθωτοί του ΕΦΚΑ (1)

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Σκοπός του παρόντος σημειώματος είναι να ενημερωθούν οι ασφαλισμένοι του τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ Μισθωτών) που προσέρχονται στο Τμήμα Παροχών Ασθενείας για τις αρμοδιότητες του μετά τις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Κοινωνική Ασφάλιση κι αφορούν τους δικαιούχους παροχών, τις προϋποθέσεις και τα αναγκαία έγγραφα που είναι απαραίτητα για την χορήγησή τους.
Οι εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι που έχουν βιβλιάριο υγείας του τ. ΙΚΑ και παρέχουν εξαρτημένη εργασία θα πρέπει να γνωρίζουν ορισμένες κρίσιμες ημερομηνίες:

2012: Η χορήγηση των Παροχών σε Είδος (νοσήλεια, φάρμακα, ιατρικές εξετάσεις, οπτικά, ορθοπεδικά είδη, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, μετακινήσεις, αναλώσιμα κλπ) ανατέθηκε στον ΕΟΠΥΥ ο οποίος είναι ο αποκλειστικός δημόσιος πάροχος υπηρεσιών υγείας. Οι ασφαλισμένοι του τ.ΙΚΑ εξυπηρετούντο μέχρι το τέλος του 2016 στο Τμήμα Παροχών Ασθενείας. Με τη δημιουργία του ΕΦΚΑ το 2017 το φυσικό αντικείμενο των Παροχών σε Είδος μεταβιβάστηκε οριστικά στον ΕΟΠΥΥ. Όλοι οι ασφαλισμένοι πρέπει πλέον να απευθύνονται για πληροφορίες ή για την απόδοση των Παροχών σε Είδος στον ΕΟΠΥΥ.

2014: Ο κλάδος υγείας του τ. ΙΚΑ (κλινικές, ιατρικό & νοσηλευτικό προσωπικό) αποσχίστηκε, δημιουργήθηκε μια νέα μονάδα υγείας (ΠΕΔΥ) η οποία εντάχθηκε στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδας (5η ΥΠΕ). Στο ΠΕΔΥ Βόλου στεγάζονται οι Ελεγκτές Ιατροί του ΕΟΠΥΥ (1ος όροφος, γραφείο 13) με αντικείμενο την έγκριση ιατρικών γνωματεύσεων Παροχών σε Είδος. Οι ασφαλισμένοι πρέπει να συμβουλεύονται τον ιατρό τους αν η εκδιδόμενη συνταγή χρήζει έγκρισης από Ελεγκτή Ιατρό πριν την εκτέλεση της. Στο ισόγειο του κτηρίου (γραφείο 10) στεγάζεται η Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΑΥΕ) του ΠΕΔΥ στην οποία παραπέμπονται (όταν απαιτείται) αναρρωτικές άδειες προκειμένου αυτές να εγκριθούν.
Το ίδιο έτος ενσωματώθηκε στο τ. ΙΚΑ το ταμείο των δημοσίων (ΟΠΑΔ) και δημοτικών υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ).

2017: Το τ. ΙΚΑ ενσωματώθηκε, όπως και πολλά άλλα ταμεία, στον ΕΦΚΑ. Στο κτήριο του τ. ΙΚΑ Βόλου λειτουργεί η Περιφερειακή Υπηρεσία Μισθωτών Μαγνησίας του ΕΦΚΑ. Το Τμήμα Παροχών Ασθενείας λειτουργεί στον 1ο όροφο του κτηρίου (κύρια είσοδος από την οδό Θρακών 20).
Το Τμήμα Παροχών Ασθενείας έχει πλέον ως αρμοδιότητα μόνο τις Παροχές σε Χρήμα που περιλαμβάνει 4 διακριτά αντικείμενα:
Αναρρωτικές άδειες ασθενείας των μισθωτών εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και των εργαζομένων σε ΝΠΔΔ και ΟΤΑ Α᾿ & Β᾿ βαθμού εφόσον οι τελευταίοι διατηρούν εργασιακή σχέση ορισμένου χρόνου. Εργαζόμενοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου του δημόσιου κι ευρύτερου δημόσιου τομέα πρέπει να απευθύνονται στην Διεύθυνση Προσωπικού της Υπηρεσίας στην οποία ανήκουν προκειμένου να ενημερωθούν για τις διαδικασίες που προβλέπονται για την χορήγηση των αναρρωτικών τους αδειών.
Δηλώσεις Ατυχημάτων που συμβαίνουν στον χώρο εργασίας ή κατά τη διάρκεια της εργασίας (εργατικά ατυχήματα) αλλά και όσα δεν σχετίζονται με αυτήν (εξωεργατικά ατυχήματα).
Επίδομα μητρότητας (άδεια κυοφορίας και λοχείας) το οποίο παρέχεται μόνο στις άμεσα ασφαλισμένες γυναίκες και όχι τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη (δηλ. γυναίκες που είναι ασφαλισμένες στον σύζυγο).
Έξοδα κηδείας ασφαλισμένων εργαζομένων και συνταξιούχων του τ.ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του τ.ΟΠΑΔ (δημόσιοι υπάλληλοι) και τ. ΤΥΔΚΥ. (δημοτικοί υπάλληλοι).

Τα επόμενα σύντομα σημειώματα αφορούν τις τέσσερις παραπάνω κατηγορίες.

30/6/2018
Γιάννης Χατζηγιάννης
Εργαζόμενος ΕΦΚΑ Μισθωτών Μαγνησίας

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ την 1/7/2018)

 

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s