Απεργία 30 Μάη: Όχι στην απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, όχι στο συνδικαλιστικό φετιχισμό

Η απεργία της 30 Μάη και ο συνδικαλιστικός φετιχισμός

Η απεργία της 30 Μάη δεν εντάσσεται στις καθιερωμένες απεργιακές τουφεκιές των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, σας αυτές που οργάνωναν τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης. Δεν έχουν καμιά βαρύτητα τα αιτήματα που αυτοτελώς προβάλλουν, οικονομικού ή θεσμικού χαρακτήρα. Η πολιτική κατεύθυνση της απεργίας δεν σκοπεύει στην εκτόνωση της συσσωρευμένης οργής, ούτε αποτελεί μια επανεκτίμηση της αποτυχημένης γραμμής τους. Οι πολιτικές επιδιώξεις της απεργίας κρύβονται στο μνημόνιο συναντίληψης των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με επαγγελματικούς φορείς του κεφαλαίου και των μικροαστικών στρωμάτων, στο πρόγραμμα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ.

Ὀχι λίγοι συνδικαλιστές επεσήμαναν με ακρίβεια το πρόγραμμα ταξικής συνεργασίας που φέρει τον τίτλο ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αλλά προβληματίζονται για το τι θα κάνουν την ημέρα της απεργίας: Θα απεργήσουν ή όχι; Τα ερωτήματα και ο προβληματισμός προέρχονται κυρίως από αγωνιστές που συμμετείχαν σε όλες, ακόμα και στις πιο αποτυχημένες, απεργιακές κινητοποιήσεις, όταν ΓΣΕΕ & ΑΔΕΔΥ δεν κούνησαν το δαχτυλάκι για την επιτυχία τους. Ορισμένοι, όπως και συνολικά το ΠΑΜΕ, σκέφτονται ότι είναι σημαντικό να καταγγείλουμε την ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά απεργώντας να δημιουργήσουμε στο δρόμο έναν ταξικό συσχετισμό δύναμης.
Το ΠΑΜΕ συμμετέχει στην απεργία γιατί οι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ οικειοποιήθηκαν το σύνθημα του 20ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για την Κοινωνική Συμμαχία όπως κάποτε ο Παπανδρέου το σύνθημα της Αλλαγής. Η υιοθέτηση του συνθήματος της πραγματικής Κοινωνικής Συμμαχίας δεν πρόκειται να βοηθήσει το ΠΑΜΕ, όπως δεν βοήθησε και το σύνθημα της Πραγματικής Αλλαγής. Αυτή τη στιγμή, η επίδειξη νομιμοφροσύνης στα κελεύσματα του ΣΕΒ και ΣΙΑ για τη κινητοποίηση της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων κάτω από τη σημαία του κυβερνητικού προγράμματος της δίκαιης ανάπτυξης και τη σημαία της προετοιμασίας του πολέμου δεν είναι η καλύτερη πολιτική συμβουλή ακόμα κι αν το ΠΑΜΕ διαμορφώνει το δικό του μπλοκ και τα δικά του συνθήματα.

Το να αποτύχει η απεργία του ΣΕΒ την 30 Μάη δεν είναι απεργοσπασία όταν η εργοδοσία που στύβει τους εργαζόμενους πιθανόν να κλείσει τα μαγαζιά για να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στην απεργία της 30 Μάη κάτω από το πρόγραμμά τους, όταν όλη την προηγούμενη περίοδο οι εργαζόμενοι βρίσκονται υπό την απειλή απόλυσης για οποιαδήποτε απεργία. Η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ προετοιμάζουν την επάνοδο Μητσοτάκη και Γεννηματά σε ένα ασταθές και γεμάτο εχθροπραξίες περιβάλλον.
Ὀσοι δεν απεργήσουν συνειδητά την 30 Μάη, θα είναι σίγουρα αυτοί που θα απεργήσουν όταν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μας καλέσουνε στα όπλα για να σώσουμε την πατρίδα των αστών, τη χώρα των μνημονίων, των σκανδάλων, των Βρυξελλών και των φίλων του Τσίπρα-Καμμένου, Μητσοτάκη Γεννηματά (Τραμπ, Νετανιάχου, Αλ-Σίσι). Ο κίνδυνος του πολέμου επιταχύνει τις προετοιμασίες μιας ανοικτής ταξικής συνεργασίας και είναι η προετοιμασία νομιμοποίησης ενός ιμπεριαλιστικού πολεμικού σφαγείου στην περιοχή μας.
Όποιος αναρωτιέται τι θα γίνει στην Ελλάδα, ας ρίξει μια ματιά στη νέα χρεοκοπία στην Αργεντινή, το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο στην Τουρκία, τη Λωρίδα της Γάζας, την αποχώρηση Τραμπ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά με το Ιράν και το χάος της Μέσης Ανατολής που επεκτείνεται από τη διεθνή κρίση του καπιταλισμού.

Τα συνδικάτα, στα οποία παλεύουμε και αγωνιζόμαστε, όπως δείχνει ολόκληρη η ιστορική εμπειρία, αναπτύσσουν ισχυρές τάσεις συμβιβασμού με το αστικοδημοκρατικό καθεστώς. Σε περιόδους όξυνσης της ταξικής πάλης (όπως 2010-2012) επιχειρούν να κυριαρχήσουν πάνω στο εργατικό κίνημα και να το ουδετεροποιήσουν. Σε καιρό πολέμου ή επανάστασης που η θέση του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, οι συνδικαλιστές ηγέτες γίνονται συνήθως αστοί υπουργοί. Λίγο πριν το πόλεμο, οι συνδικαλιστές ηγέτες μετατρέπονται σε ανοικτά φερέφωνα της άρχουσας τάξης που καλούν τους εργαζόμενους στην υπεράσπιση της πατρίδας με εθνικιστικά παραληρήματα (μην μας φάνε οι τούρκοι, μην μας πάρουνε το όνομα οι σλάβοι, τα πετρέλαια, με λίγα λόγια να μην θιγεί στο ελάχιστο η μπουρζουαζία και τα εθνικά της συμφέροντα), όταν σε αυτή τη χώρα δεν έμεινε τίποτα που να μην έχει ξεπουληθεί.
Από τη φύση τους τα συνδικάτα δεν μπορούν να έχουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαναστατικής πάλης και γι αυτό το λόγο δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το κόμμα. Ακόμα και στις καλύτερες εποχές τους τα συνδικάτα δεν μπορούν να αγκαλιάσουν ένα σημαντικό τμήμα της εργατικής τάξης. Την εποχή της κρίσης που οδηγεί εκατομμύρια στη μαζική ανεργία, η κατάσταση μέσα στα συνδικάτα επιδεινώνεται και η πλειοψηφία της εργατικής τάξης σέρνεται στον αγώνα επεισοδιακά ή σε κρίσιμες περιόδους. Όσο εγκληματικό είναι να μην οργανώνεται κανείς στο συνδικάτο του και μην παλεύει σε αυτό, άλλο τόσο εγκληματικό είναι να τα αναγορεύει εξ αρχής σε επαναστατικά όργανα πάλης. (Η παράγραφος σε ελεύθερη απόδοση από το βιβλίο, Η θανάσιμη αγωνία του καπιταλισμού).

Δεν πάσχουμε από συνδικαλιστικό φετιχισμό και γι αυτό δεν πειθαρχούμε στις αποφάσεις των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και στο πρόγραμμα της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ των ΣΕΒ & ΣΙΑ. Στις 12 Γενάρη, όταν ψηφίζονταν τα νέα προαπαιτούμενα μαζί και ο αντισυνδικαλιστικός νόμος για την απεργία, ο απεργιακός αγώνας δόθηκε από το ΠΑΜΕ και το Συντονισμό Πρωτοβάθμιων Σωματείων που δημιούργησαν ο εκ των πραγμάτων ένα άλλο κέντρο λήψης αποφάσεων για τον απεργιακό αγώνα. Ο νόμος στρέφεται κατά των πρωτοβάθμιων σωματείων με σκοπό την πειθάρχηση των πιο ανυπότακτων από αυτά. Οι απεργοσπάστες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που δεν θίγονταν από το νομοσχέδιο αλλά αντίθετα με τη βοήθεια της κυβέρνησης ενίσχυαν τη θέση τους στην μονοπώληση του απεργιακού αγώνα, υπερκεράστηκαν από ένα άλλο κέντρο αγώνα που κήρυξε απεργία.

Η συμμετοχή του ΠΑΜΕ στην απεργία στις 30 Μάη δεν αίρει καθόλου την ανάγκη που έχει ήδη δημιουργηθεί, αντίθετα οι τρέχουσες εξελίξεις κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη για ένα άλλο κέντρο λήψης αποφάσεων σε πλήρη ανεξαρτησία από τη κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί σε ευρεία σύσκεψη αυτήν εβδομάδα. Η στάση του θα καθορίσει το στίγμα της όλης κατάστασης καθώς υπάρχουν ορισμένες δυνάμεις του σε συνδικαλιστικά σχήματα που προτιμούν να στήνουν τις απεργίες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ παρά να εγκαταλείψουν τη γραφειοκρατία. Η πολιτική και η φυσιογνωμία του εργατικού κινήματος κρίνεται σε αυτή την απεργία καθώς η πολιτική ανεξαρτησία του εργατικού κινήματος είναι όρος για να πάμε ένα βήμα μπροστά.

“ Όροι απαραίτητοι για την νίκη είναι η πολιτική ανεξαρτησία από τα σχέδια τύπου ΣΥΡΙΖΑ,παρά να την αντιμετωπίσουν η ρήξη με κάθε μορφή αστικής πολιτικής και ταξικής συνεργασίας. Η σύγκρουση με τις γραφειοκρατίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τον κρατικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, η ταξική συσπείρωση σε Κέντρα Αγώνα, η ενεργός συμμετοχή στα ζωντανά και μαχόμενα συνδικάτα. Για μια εργατική διέξοδο από την κρίση.” προτείνοντας “να προετοιμαστεί, να ζυμωθεί συστηματικά και να οργανωθεί μεθοδικά μια Ανοιχτή Πανελλαδική Συνέλευση όλων των οργανώσεων και συλλογικοτήτων που παλεύουν για τη ρήξη με τον καπιταλισμό, για την κοινωνική χειραφέτηση, από την επαναστατική Αριστερά, σε όλες τις οργανωμένες εκφράσεις της και τους πολυπληθείς ανένταχτους αγωνιστές έως τις αναρχικές ελευθεριακές συλλογικότητες. Να συζητήσουμε εκεί συλλογικά, χωρίς «καπελώματα», στείρες αντιπαραθέσεις και αρχηγισμούς αλλά και χωρίς απώλεια της πολιτικής ανεξαρτησίας και φυσιογνωμίας της κάθε συλλογικότητας και αγωνιστή. Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι η επεξεργασία ενός κοινού εναλλακτικού προγράμματος διεξόδου από την κρίση, ενάντια στα προγράμματα λιτότητας και υποταγής στη μνημονιακή βαρβαρότητα που υπηρετούν τόσο η Δεξιά όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάνω σ’ αυτήν την βάση,να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε ένα κοινό, τολμηρό σχέδιο πανελλαδικής δράσης, άμεσο και σε βάθος χρόνου, πάνω στα καυτά ταξικά-κοινωνικά ζητήματα.”(Πολιτική Απόφαση 16ου Συνεδρίου του ΕΕΚ). Στην ατζέντα της συζήτησης τίθεται και το το καυτό ζήτημα του πολέμου και πως να τον αποτρέψουμε.

Πρέπει επειγόντως να συζητήσουμε και επειγόντως να δράσουμε σε μια κοινή κατεύθυνση.

Γιάννης Χατζηγιάννης, Εργαζόμενος ΕΦΚΑ
Νίκος Πελεκούδας, μέλος ΔΣ ΣΕΦΚ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s