Μανδραβέλης χωρίς καμιά αιδώ

Μανδραβέλης χωρίς καμιά αιδώ

Με νέο άρθρο του στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (http://www.kathimerini.gr/…/ep…/politikh/aristera-xwris-aidw) , την πρωταπριλιά, ο γνωστός δημοσιογράφος του κεφαλαίου Πάσχος Μανδραβέλης εξαπολύει μύδρους κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία του στον οδικό άξονα Κορίνθος-Τρίπολη-Καλαμάτα (συμφερόντων Μπόμπολα) που εφαρμόζει τις επαίσχυντες συμβάσεις παραχώρησης των δημοσίων δρόμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα τις αποζημιώσεις που οφείλει το Κράτος όταν δεν καλύπτονται οι προβλέψεις των εσόδων από το αντίτιμο των διοδίων.

Ο δημοσιογράφος δεν επιτίθεται στις όντως χαριστικές συμβάσεις που υλοποιεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή την πολιτική συνθηκολόγηση της, αλλά την αριστερά με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε το καταλληλότερο κόμμα για τη δυσφήμισή της, όπως επίσης και τους χιλιάδες πολίτες που αντιτάχτηκαν σχετικά νωρίς και πριν εμφανιστούν οι τραγικές συνέπειες των μνημονίων σε ένα μαχητικό κίνημα που αγκάλιασε όλο το μήκος των δημοσίων δρόμων με τον τίτλο “ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ”. Μια πρόδρομη και πρωτοφανής κινητοποίηση του εργαζόμενου πληθυσμού που συνιστούσε ένα κίνημα άρνησης πληρωμής των διοδίων και της παραχώρησης των δημοσίων δρόμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω των τραπεζών που όχι λίγες φορές απείλησαν με κατασχέσεις τους δημόσιους δρόμους!

Ο δημοσιογράφος αναφέρει στο άρθρο του “δεν θα σταθούμε στην ουσία της ρύθμισης” γιατί σκοπός του δεν είναι να ασκήσει κριτική στις συμβάσεις του 2007, ούτε φυσικά να περιπαίξει ένα πολιτικό κόμμα που όπως αποδείχτηκε δεν έχει ούτε τη σκιά της αριστεράς. Σκοπός του είναι να καταστρέψει οποιοδήποτε δρόμο αντίστασης κι αγώνα και να περιγελάσει όσους μπήκαν στην πρώτη γραμμή που προειδοποιούσαν και συνέδεαν το κίνημα κατά των διοδίων με τη χρεοκοπία της χώρας. Χρειάστηκαν αλλεπάλληλοι νόμοι καταστολής για να καμφθεί το κίνημα και ταυτόχρονα να ομολογηθεί από τους υπουργούς Ρέππα-Παπακωνσταντίνου (2011) ότι οι συγκεκριμένες μορφές παραχώρησης που ψηφίστηκαν το 2007 είχαν σκοπό να απομειώσουν το δημόσιο χρέος της υπερχρεωμένης χώρας.
Ο εισηγητής των συγκεκριμένων παραχωρήσεων Αγοραστός (νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας) που συμμετείχε σε κινητοποίηση κατοίκων κατά των διοδίων για τον άδικο χαμό τριών νέων παιδιών στο παλαιό εθνικό δίκτυο (κάτι για το οποίο είχαμε προειδοποιήσει, ότι το παλαιό εθνικό δίκτυο θα γίνει νεκροταφείο εξαιτίας τροχαίων ατυχημάτων) ομολόγησε ότι “δεν ήταν αυτό το σχέδιο κατά την εισήγηση του νόμου”.

Όπως έγινε φανερό από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, το σχέδιο του 2007 ήταν τα μελλοντικά έσοδα του δημοσίου (περίπου 21 δις€) στη συμβατική περίοδο παραχώρησης επρόκειτο να τιτλοποιηθούν και να αποτελέσουν μηχανισμό απομείωσης του χρέους. Η χρεοκοπία της χώρας και του τραπεζικού συστήματος σε διεθνή κλίμακα, εξανέμισε τις προβλέψεις των εσόδων και τα μελλοντικά σχέδια των κυβερνώντων.

Όλοι γνωρίζουν ότι η εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα κατά των διοδίων εμπεριείχε την ίδια αντιφατική προσέγγιση που οδήγησε στη συνθηκολόγηση του 2015 και τη σημερινή υλοποίηση των δεσμεύσεων των συμβάσεων παραχώρησης του 2007.
Ακριβώς για αυτό το λόγο ο πολιτικός διαχωρισμός έγινε από τα πρώτα μας βήματα, ήδη από τις αρχές του 2010. Με κάθε ευκαιρία, τα επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατήγγειλαν τις συμβάσεις, ζητούσαν ταυτόχρονα τη δημιουργία ενός παράλληλου οδικού οδικού δικτύου χωρίς διόδια.
Αυτή την αντίφαση, δηλαδή σε συνθήκες καπιταλιστικής χρεοκοπίας να ζητάς ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων εντός του καπιταλισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το έλυσε ποτέ και γι αυτό προκρίθηκε ως εναλλακτική πολιτική λύση ακόμα και από την άρχουσα τάξη όταν τα παραδοσιακά κόμματα που κυβέρνησαν το τόπο εξάντλησαν τη δυναμική τους. Είναι αλήθεια ότι η άρχουσα τάξη δεν έχει πάντα την ευχέρεια να καθορίζει το πολιτικό κόμμα που θα κυβερνά αλλά έχει την ιστορική εμπειρία να προβλέπει αν μπορεί να υποτάξει στη θέλησή της ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει ακόμα κι αν δεν της είναι απολύτως επιθυμητό.

Ο διαχωρισμός του κινήματος από τις αυταπάτες, σχεδόν από το ξεκίνημά του, έσπρωξαν τον αγώνα μας πολύ πιο μακριά από όσο φανταζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε συντηρητικός δημοσιογράφος.
Ο δημοσιογράφος της Καθημερινής αναφέρεται μονίμως για τους “τζαμπατζήδες” πολίτες αλλά για τους πραγματικούς τζαμπατζήδες του κεφαλαίου ακολουθεί την τακτική της στρουθοκαμήλου: “Είχαν ειπωθεί πολλά για τον καπιταλισμό δίχως ρίσκο που εξασφαλίζει το ελληνικό κράτος”, παραπέμποντας σε βαθιές πολιτικές και οικονομικές αναλύσεις που μάταια θα αναζητήσει κανείς στα άρθρα του. Εξάλλου τέτοιες αναλύσεις δεν εξασφαλίζουν μια θέση εργασίας σε εφημερίδες που είναι η φωνή και η ψυχή του κεφαλαίου.
Η αγωνία να ταυτιστεί το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ με την πολιτική συνθηκολόγηση και προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι,για εμάς που δεν συνθηκολογήσαμε, κατανοητή.
Αλλά τέτοιου είδους απλουστεύσεις αγνοούν ότι η πολιτική χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει ένα κενό εκπροσώπησης της άρχουσας τάξης κι αποτελεί μια ιστορική εμπειρία. Αν κανείς δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα υπόσχεται, τότε γιατί να είναι σωτήρας ο Μητσοτάκης, η Γεννηματά ή κάποιος άλλος; Aν όχι αυτοί, τότε ποιος;
Ο δημοσιογράφος επιχειρεί να καλύψει το ανοικτό πολιτικό ερώτημα, όχι προβάλλοντας κάποια εναλλακτική λύση αλλά μονάχα υπερασπίζοντας το σημερινό αδιέξοδο που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί μια εναλλακτική στρατηγική για το ίδιο το σύστημα: T.I.N.A. (There Is No Alternative, Δεν υπάρχει εναλλακτική).
Αυτή η αγωνία της πολιτικής εκπροσώπησης της άρχουσας τάξης θα γίνει περισσότερο έκδηλη με την εξαέρωση του ΣΥΡΙΖΑ όταν ολοκληρωθεί, επιτυχώς ή όχι, η 2η αξιολόγηση του προγράμματος χρεοκοπίας της χώρας.

Έναντι της σωτηρίας εκατομμυρίων “τζαμπατζήδων” πολιτών που έχουν οριστικά χρεοκοπήσει, ο κος Μανδραβέλης μας εξηγεί ότι η σωτηρία μερικών εκατοντάδων πραγματικών τζαμπατζήδων εργολάβων, βιομήχανων, τραπεζιτών κεφαλαιοκρατών για λογαριασμό των οποίων φορτωθήκαμε 327,5 δις€, είναι πολυτιμότερη.

2/4/17
Γιάννης Χατζηγιάννης
Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Θεσσαλίας

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s