ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΜΟΖΑΣ-ΒΟΛΟΣ»

Νο 1

8-7-2016

Poreia me Prosfuges (22 of 39)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ & ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ «ΜΟΖΑΣ-ΒΟΛΟΣ»

 Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο Μόζας στο Βόλο συνεχίζουν να υφίστανται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των συμφωνιών ΕΕ-Τουρκίας της 20ης Μαρτίου 2016.

  1. Όπως έγινε γνωστό, δείγματα του νερού της γεώτρησης που τροφοδοτεί το χώρο έχει σταλεί για χημικό έλεγχο για να διαπιστωθεί κατά πόσο μπορεί με επεξεργασία να μετατραπεί σε πόσιμο. Επίσης, η ΔΕΥΑΜΒ, κατόπιν ανεπίσημης πληροφόρησης, δεν είναι πρόθυμη στην επέκταση του δικτύου της προς τη συγκεκριμένη τοποθεσία καθώς κρίνεται ασύμφορη οικονομικά. Οι αρχές διοίκησης του στρατοπέδου δεν έχουν εγκαταστήσει, έστω και προσωρινά κάποια δεξαμενή για αποθήκευση πόσιμου νερού και από ότι φαίνεται δεν είναι πρόθυμες να το κάνουν.Τη τροφοδοσία πόσιμου νερού στους πρόσφυγες έχει αναλάβει η ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΗΛΙΟΥ & ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ, η οποία ανταποκρίθηκε από τη πρώτη στιγμή κοινοποίησης του προβλήματος, κάνοντας πράξη το σύνθημα της ότι σε αυτή τη πόλη κανένας δεν θα διψάσει. Αντίθετα, περιφερειακές, δημοτικές και λοιπές αρχές του τόπου συνεχίζουν να τηρούν σιγή ιχθύος επί του θέματος και η ζωή τελεί υπό επιτήρηση με το σταγονόμετρο, αποφεύγοντας να δώσουν μια άμεση λύση.
  1. Η επισκεψιμότητα των γιατρών τις τελευταίες ημέρες έχει αυξηθεί μετά την τελευταία παρέμβασή μας στο στρατόπεδο. Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με το νέο διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου προκειμένου οι υπηρεσίες της δημόσιας υγείας να παρακολουθήσουν στενά τη κατάσταση της υγείας προσφύγων, η οποία σε συνθήκες εγκλεισμού και υψηλής αβεβαιότητας για το μέλλον τους, απαιτεί συστηματική παρακολούθηση και πλήρη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως ακριβώς απαιτούμε για ολόκληρο το πληθυσμό των φτωχών, ανέργων κι αποκλεισμένων από τα μνημόνια. Εξάλλου δίχως την ανεξάντλητη επιμονή αλληλέγγυων πολιτών, μια σειρά ιατρικών πράξεων δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από την απάντηση του διοικητή του νοσοκομείου ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».

  1. Η μετακίνηση των προσφύγων εντός της πόλης παραμένει εξαιρετικά δύσκολη. Είτε πρόκειται για ιατρική παραπομπή, είτε για την κάλυψη κάποιων προσωπικών αναγκών, είτε για μια ανάσα ελευθερίας, οι μετακινήσεις τους γίνονται με τα πόδια και τη συνδρομή αλληλέγγυων πολιτών. Το αστικό ΚΤΕΛ που κάνει σχετικά κοντά διαδρομή και στάση αλλά και το υπεραστικό ΚΤΕΛ με τη δημιουργία στάσης στη περιοχή ΜΟΖΑΣ, θα μπορούσαν να οργανώσουν στη βάση των δρομολογίων τους τη μετακίνηση των προσφύγων-μεταναστών.
  1. Εκπρόσωποι της υπηρεσίας ασύλου ενημέρωσαν τους πρόσφυγες ότι σύντομα θα μεταφερθούν στο κέντρο αίτησης ασύλου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να υποβάλλουν όλοι σχετική αίτηση. Με την υποβολή της αίτησης λαμβάνουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα για ένα έτος. Μέσα σε αυτό το διάστημα (υποτίθεται) ότι όλες οι αιτήσεις θα έχουν απαντηθεί ως προς τα αιτήματα που θα καταθέσουν. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, σύντομα πρόκειται να ανακύψει το ζήτημα της εκπαίδευσης των μικρών παιδιών που είναι σχεδόν το 50% των προσφύγων στο στρατόπεδο. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί σύντομα συνάντηση με τα σωματεία των εκπαιδευτικών.
  1. Στο χώρο του στρατοπέδου εγκαθίσταται ΜΚΟ, η οποία όπως πληροφορηθήκαμε εξειδικεύεται σε «camp management and protection». Εφόσον της έχουν εκχωρηθεί αρμοδιότητες από τη κυβέρνηση, είναι προφανές ότι το ζήτημα της ανεμπόδιστης πρόσβασης στο χώρο του στρατοπέδου θα τεθεί σε δοκιμασία, καθώς αφού ενημερωθούν για τις δραστηριότητες κάθε ομάδας που έχει σήμερα πρόσβαση στο χώρο με την ελεγχόμενη διαδικασία της αστυνομίας, σύντομα θα θέσει νέους όρους στη λογική ενός camp risk management. Σημαντική παράμετρος σε αυτό θα είναι η εκτίμηση του κινδύνου πολιτικών ομάδων που θέλουν να ενώσουν τη τύχη των προσφύγων και μεταναστών των ιμπεριαλιστικών πολέμων με τη κατάσταση του εσωτερικού πολέμου εκατομμυρίων φτωχών κι ανέργων που διεξάγεται μέσω των μνημονίων.
  1. Οι πολύπλευρες ανάγκες των προσφύγων συνεχίζουν να καλύπτονται από την ανεξάντλητη αλληλεγγύη του φτωχοποιημένου βολιώτικου λαού καθώς εκείνο που έχει προβλεφθεί μέχρι σήμερα από τους υπαίτιους του εγκλωβισμού τους είναι ένα πιάτο φαγητό. Σχετικά με τις ανάγκες αυτές θα υπάρξει επιπρόσθετη ανακοίνωση για τη συλλογή τους.

Η Ανοιχτή Επιτροπή για το προσφυγικό-μεταναστευτικό του Ταξικού Συντονισμού Ανατροπής αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του αγώνα που διεξάγουμε ενάντια στους πολέμους, τα μνημόνια και τη κοινωνική καταστροφή, με σκοπό  όπως διατυπώθηκε στη κοινή διαδήλωση που πραγματοποιήσαμε στις 8 Μάη, την πλήρη ελευθερία όλων, ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Ταξικός Συντονισμός Ανατροπής

Συνδικαλιστικών κινήσεων, οργανώσεων, συλλογικοτήτων, ανέργων

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s