Έξω οι ΜΚΟ από τα σχολεία

Ψήφισμα – Καταγγελία
Το Δ.Σ. της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου με την οποία παραχωρούν αίθουσα, το αμφιθέατρο και το Parking του 1ου Λυκείου Ταύρου στη ΜΚΟ (Μη Κυβερνητική Οργάνωση) «Αποστολή» για 10 χρόνια (!!) με σκοπό τη δημιουργική απασχόληση μαθητών δημοτικού. Είχε προηγηθεί η λήψη σχετικής σύμφωνης γνώμης της σχολικής επιτροπής του σχολικού συγκροτήματος χωρίς όμως να έχει ενημερωθεί από το Δήμο, ως όφειλε, η Διεύθυνση του 1ου Λυκείου. Επίσης είχε ληφθεί αντίστοιχη σύμφωνη γνώμη της επιτροπής Παιδείας του Δήμου, χωρίς πάλι να έχει ενημερωθεί η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας στην οποία ανήκει το σχολείο, έστω και από άποψη δεοντολογίας και ηθικής.
Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ είχαν τη δυνατότητα εν συντομία να εκφράσουν την απόλυτη αντίθεσή τους στην προοπτική παραχώρησης των σχολικών χώρων στην ΜΚΟ «Αποστολή» καθώς οι σχολικές αίθουσες έχουν κατασκευαστεί για την εξυπηρέτηση των σχολικών αναγκών και το συγκεκριμένο συγκρότημα εξυπηρετεί τρία σχολεία. Η δήλωση του Δημάρχου αλλά και των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας ότι το σχολείο ανήκει στο Δήμο και το κάνει ό,τι θέλει, δεν ευσταθεί, καθώς το κτίριο δεν έχει αποχαρακτηριστεί από σχολικό εν λειτουργία συγκρότημα, ώστε να έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει για άλλη χρήση, πράγμα το οποίο επιβεβαιώθηκε και από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από συνάντηση που είχε η ΕΛΜΕ μαζί του. Καταγγέλλουμε επίσης συγκεκριμένο Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας που μην έχοντας καμία σχέση με τις δημοκρατικές αντιλήψεις, προπηλάκισε τους εκπρόσωπους της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και της ΟΛΜΕ που κατέθεσαν ομόφωνο ψήφισμα καταγγελία της Γενικής Συνέλευσης όλων των Προέδρων της χώρας αποκαλώντας τους τραμπούκους και συντεχνία, πράγμα που οδήγησε και στην αποχώρηση τους από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Μια γενική παρατήρηση είναι ότι το αμφιθέατρο του συγκροτήματος δεν λειτουργεί εδώ και πέντε τουλάχιστον χρόνια λόγω καταστροφών που υπέστη κατά τη διάρκεια νεροποντής και με ευθύνη του Δήμου δεν έχει από τότε επισκευαστεί. Κι αυτό παρά τις δηλώσειςτων υπευθύνων ότι έχουν εγκριθεί τα κονδύλια εδώ και χρόνια. Λόγω αυτού η Διεύθυνση του 1ου Λυκείου Ταύρου προχώρησε από την αρχή της φετινής χρονιάς σε τακτοποίηση της αίθουσας δίπλα από το αμφιθέατρο για να τη χρησιμοποιήσει, μαζί και με τα δύο Γυμνάσια του συγκροτήματος, ως αίθουσα συγκέντρωσης των μαθητών, αφού δεν υπήρχε κανείς άλλος αντίστοιχος χώρος. Αυτήν ακριβώς την αίθουσα αποφάσισε να παραχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στη ΜΚΟ. Επίσης να τονιστεί ότι ο σύλλογος εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που καλύπτει τα σχολεία του Ταύρου με την επωνυμία «Παρθενώνας» είχε από καιρό ζητήσει από το Δήμο να αναλάβει τη σίτιση των μαθητών των Δημοτικών που χρήζουν την ανάγκη, όπως κάνουν άλλοι Δήμοι, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει καμιά απάντηση. Αντ΄ αυτού παραχωρούν τις σχολικές αίθουσες στη ΜΚΟ που αναλαμβάνει αυτό το έργο ως φιλανθρωπία, ενώ είναι από τις βασικές υποχρεώσεις του Δήμου για την επιβίωση των δημοτών του.
Ουσιαστικό δε ζήτημα προέκυψε μετά τη δήλωση εκπροσώπου της ΜΚΟ κατά τη διαδικασία της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου ότι σε αντίστοιχη περίπτωση λειτουργίας τους στην περιοχή του Μοσχάτου και σε παραχωρηθέν από το Δήμοκτιρίου που πριν στεγαζόταν Ωδείο, λαμβάνουν από τα παιδιά 60 Ευρώ ανά 15θήμερο (!!) για τις υπηρεσίες τους.
Η Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας στα πλαίσια της θέσης του κλάδου των εκπαιδευτικών για Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά είναι αντίθετη σε κάθε προσπάθεια να μπουν ιδιώτες, Εταιρείες, Επιχειρήσεις και ΜΚΟ στα σχολεία. Είναι υποχρέωση του κράτους να παρέχει όσα είναι αναγκαία για την καλή λειτουργία των σχολείων και να φροντίζει τα παιδιά για τις ανάγκες τους. Το σχολείο και οι υπηρεσίες του δεν είναι εμπορεύματα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητεί και να το καταπατά. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τους μαθητές μας και το Δημόσιο αγαθό της Παιδείας από κάθε έναν που το επιβουλεύεται για όποιους ιδίους σκοπούς.
Ζητάμε να επισκευάσει ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου το κτίριο του σχολικού συγκροτήματος Ταύρου, ως οφείλει, το αμφιθέατρο, τις τουαλέτες του σχολείου, τις κακοτεχνίεςπου δημιουργούν προβλήματα στον αύλειο χώρο του Λυκείου, καθώς και το δωμάτιο που συνεδριάζει το ΔΣ της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, που κι αυτό έχει αχρηστευθεί μαζί με το αμφιθέατρο.
Καλούμε το επόμενο διάστημα όλους τους φορείς της περιοχής με πρόσκληση που θα τους απευθύνουμε να πάρουν θέση επί του θέματος και να συνταχθούν με την ΕΛΜΕ για να αποτρέψουμε αυτή την παραχώρηση. Παράλληλα καλούμε όλους όσους παραπλανήθηκαν και αρχικά συμφώνησαν σε αυτή την παραχώρηση μέσα από τη σχολική επιτροπή και την επιτροπή Παιδείας του Δήμου να αποσύρουν την υπογραφή τους και να ζητήσουν ενημέρωση από τη Διεύθυνση του σχολείου και την Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, με στόχο να ανακληθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s