Το Μνημόνιο συνεχίζεται στο ΙΚΑ με λουκέτο στο ΙΚΑ Αριδαίας

Το Μνημόνιο συνεχίζεται στο ΙΚΑ με λουκέτο στο ΙΚΑ Αριδαίας

Σχεδόν πριν μια εβδομάδα οι συνάδελφοι του ΙΚΑ Αριδαίας έλαβαν τηλεφώνημα από τη Διεύθυνση Τεχνικής και Στέγασης ρωτώντας πόσες ημέρες θα χρειαστούν προκειμένου να κλείσει το υποκατάστημα και να συγχωνευτεί με αυτό της Έδεσσας.

Παρά το γεγονός της κυβερνητικής αλλαγής που συντελέστηκε στις 25 Γενάρη με την εξαγγελία ορισμένων μεταβολών επί του γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού που ακολουθείτο μέχρι σήμερα, είναι φανερό ότι το Μνημόνιο στο ΙΚΑ συνεχίζεται απρόσκοπτα, σα να μην άλλαξε μια μέρα. Πώς να αλλάξει όμως όταν οι εμπνευστές κι εφαρμοστές του παραμένουν ακόμα στις θέσεις τους μέσα στο ΙΚΑ;
Σημαντική παράμετρος στη συνέχιση του προγράμματος λουκέτων σε δεκάδες υποκαταστήματα σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια είναι το επιχειρησιακό πρόγραμμα 2012 που παρουσιάστηκε από τη διοίκηση του ΙΚΑ, επιχειρώντας να περιγράψει τη πορεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Όποιος το διάβασε δεν θα μπορούσε να μην σχολιάσει το τελευταίο κεφάλαιο το οποίο συνόψιζε το σχεδιασμό του ΙΚΑ να συμβάλλει στη δημοσιονομική προσπάθεια της χώρας, δηλαδή τη προσαρμογή στα Μνημόνια μετά την επίσημη χρεοκοπία της χώρας το 2010.
Είναι γεγονός ότι παρά τις επίμονες ερωτήσεις μας προς το Διοικητή του ΙΚΑ ήδη από το 2012 σχετικά με το πώς συνδέεται το επιχειρησιακό πρόγραμμα με το οργανόγραμμα του ΙΚΑ, πόσους υπαλλήλους θα έχει το ΙΚΑ, πως είναι δυνατόν να υλοποιείται ένας στρατηγικός σχεδιασμός χωρίς οργανόγραμμα κι αριθμό υπαλλήλων, η αλήθεια είναι ότι απάντηση δεν πήραμε.

Απάντηση δεν πήραμε και από τους συνδικαλιστές μας, οι οποίοι ουδέποτε κατήγγειλαν το επιχειρησιακό σχέδιο ως το Μνημόνιο για το ΙΚΑ. Αντίθετα έμειναν σε αυτά που κανείς υπάλληλος δεν θα διαφωνούσε, όπως είναι η εξέλιξη της μηχανοργάνωσης και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Ορισμένοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο εκσυγχρονισμός του ΙΚΑ επιβάλλει την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, αλλά χωρίς να το ομολογούν ανοικτά δέχονται ότι το ίδρυμα μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο προσωπικό. Προφανώς δεν σκέφτηκαν ποτέ ότι κάθε μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα που μειώνει τον κοινωνικά αναγκαίο χρόνο εργασίας πρέπει να μειώνει το χρόνο εργασίας των εργαζομένων (χωρίς μειώσεις μισθών κλπ) και όχι τον αριθμό των εργαζομένων. Αυτό ήταν πάντα η αλφαβήτα του στοιχειώδους συνδικαλισμού αν δεν θέλει να γίνει κανείς απολογητής του συστήματος και να μάχεται για την κοινωνική απελευθέρωση των εργαζομένων.

Η μεγάλη φυγή πολλών υπαλλήλων του ΙΚΑ λόγω των δυσμενέστατων εξελίξεων στο εφάπαξ, το συνταξιοδοτικό και η απαγόρευση των προσλήψεων, τίναξε στον αέρα και τη λειτουργία των κεντρικών περιφερειακών καταστημάτων, με αποτέλεσμα η συγκέντρωση των εργαζομένων σε ένα κατάστημα ανά νομό (κυρίως στην περιφέρεια) να μοιάζει μονόδρομος.
Αλλά το μονόδρομο του Μνημονίου ήδη τον καταδίκασε ο λαός μας στις εκλογές. Γιατί να συνεχιστεί στο ΙΚΑ;

H Ομοσπονδία μας συνομίλησε με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης (Στρατούλη). Όμως δεν καταδίκασε τις δηλώσεις Κατρούγκαλου ότι φέτος δεν θα δούμε ευρώ τσακιστό στους μισθούς μας που πετσοκόφτηκαν κατά 50% ή να καταγγείλει ανοικτά το κλείσιμο του ΙΚΑ Αριδαίας (και Αξιούπολης όπως πληροφορηθήκαμε).
Μπορεί να λειτουργήσει το ΙΚΑ με λιγότερα υποκαταστήματα και προσωπικό;
Η απάντηση είναι όχι ακόμα κι αν η ανεργία συνεχίζει να αυξάνεται, εκατομμύρια να αποκλείονται από τη κοινωνική ασφάλιση και τις δομές υγείας, να μειώνεται το προσδόκιμο ζωής όπως συνέβη σε όλες τις χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν τα καταστροφικά μέτρα του ΔΝΤ και τώρα της τρόικας.

Μπορούμε εμείς να ζούμε με αυτό τον τρόπο;
Η απάντησή μας είναι όχι: Τέρμα το Μνημόνιο και τα λουκέτα στο ΙΚΑ.

19/2/2015

Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση
εργαζομένων ΙΚΑ Μαγνησίας

 

1 σχόλιο

  1. Reblogged this on Τροπή….

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s