ΣΕΛΜΑ: εκλογές στο ΜΕΤΡΟ με ύμνους άλλων εποχών

Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου στο ΜΕΤΡΟ αφού δεν κατάφερε να ενοποιήσει δια βοής το σωματείο με τα άλλα σωματεία των συγκοινωνιών, αν και η θητεία της έχει λήξει από το καλοκαίρι, αν και δεν έγινε ποτέ συνέλευση των εργαζομένων για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η ενοποίηση των σωματείων στις συγκοινωνίες, αν και δεν έκανε εκλογοαπολογιστική συνέλευση για να γίνει διοικητικός και οικονομικός απολογισμός και να εκλεχτεί εφορευτική επιτροπή, παραιτήθηκε σύσσωμη, όρισε εφορευτική επιτροπή και πάει βουρ για εκλογές.

Παραθέτουμε την ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης στο ΜΕΤΡΟ που αντιστάθηκε στον εκφυλισμό του σωματείου, τις απειλές και τις βρισιές.

ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ

22/10/14
 
Στις 22/10/14 κυκλοφόρησε ανακοίνωση της εντός πολλών εισαγωγικών εφορευτικής επιτροπής, η οποία αποφασίζει κατάθεση υποψηφιοτήτητων για τις εκλογές του Σωματείου μέχρι την Δευτέρα 27/10. Όταν το καταστατικό ορίζει σαφώς σαν ημερομηνία λήξης της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων την 8η μέρα πριν την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η οποία δεν έχει οριστεί ακόμη. (Άρθρο 18 παρ. β).
Έτσι λοιπόν, μια εφορευτική επιτροπή διορισμένη από το προεδρείο του Σωματείου, χωρίς να έχει εκλεγεί από κανέναν, χωρίς γενική συνέλευση, χωρίς διοικητικό απολογισμό και προπάντων χωρίς οικονομικό απολογισμό – που πλέον υποψιάζει τον καθέναν μας – αποφασίζει να παραβιάσει το καταστατικό και αιφνιδιαστικά να ορίσει εκλογές.
Εννοείται ότι η ευθύνη ανήκει πρώτα από όλους στο προεδρείο του Σωματείου. Αναρωτιόμαστε αν έχει όρια η άνοια ή η παράνοια αυτών των ανθρώπων που χθες εμφανίζονταν σαν υποψήφιοι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αλήθεια, ποιος μπορεί να συμφωνήσει με τις μεθοδεύσεις των υποτιθέμενων «αγωνιστών» στο μετρό;
Ποιος συμφωνεί με μεθοδεύσεις τύπου Καρακίτσου και Μακρή της χουντικής ΓΣΕΕ που δεν σεβάστηκαν ούτε καταστατικά ούτε αρχές;
Ποιος συμφωνεί με τις θλιβερές ανώνυμες ανακοινώσεις στήριξης με στο πρόσωπο ενός θλιβερού προέδρου που τον ικετεύουν κάποιοι να μην φύγει;
Ποιος συμφωνεί να διακινούνται ανώνυμοι ύμνοι στο πρόσωπο του «ηγέτη» με την σφραγίδα του Σωματείου, όταν εργατικά σχήματα και παρατάξεις έχουν αποκλειστεί από το να στέλνουν διαμέσου του υπολογιστή ανακοινώσεις, απλά γιατί διαφωνούν;
Παρεμπιπτόντως, οι αγωνιστές εργάτες δεν ικετεύουν κανέναν. Αγωνίζονται οι ίδιοι.
Θέλουμε να δηλώσουμε ότι το Αυτόνομο Ενωτικό Σχήμα, ακόμη και με αυτές τις διαβλητές συνθήκες, χωρίς αυτό να σημαίνει νομιμοποίησή τους δεν φυγομαχεί. Θα πάρει μέρος στις εκλογές και θα συνεχίσει να αγωνίζεται εντός και εκτός του μετρό, για την πολιτική και ιδεολογική ανεξαρτησία των εργαζόμενων από το κράτος, από γραφειοκράτες συνδικαλιστές.
Θα συνεχίσει να αγωνίζεται εντός και εκτός του μετρό, με αξιοπρέπεια, μακριά από τη μιζέρια και την κακομοιριά, μακριά από επαίτες και προσκυνητές.
Συνάδελφοι
Η εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση για τους εργαζόμενους, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με γελοίους ύμνους σε ανύπαρκτους ήρωες.
Οι «σύμμαχοι του ενός ενιαίου σωματείου» στους ΗΣΑΠ και στο ΤΡΑΜ βρίσκονται ήδη σε διαπραγμάτευση με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ και μεθοδεύουν την υπογραφή σύμβασης εργασίας με μνημονιακούς όρους και δευσμεύσεις.
Με όρους και δεσμεύσεις που θα επιτρέψουν την εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου, νέες μειώσεις στους μισθούς μας απολύσεις και διαθεσιμότητες. Ο μόνος που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση είναι η ενιαία δράση όλων των εργαζόμενων στις συγκοινωνίες με αγωνιστικό πρόγραμμα, με πολιτικό και συνδικαλιστικό σχέδιο.
Πραγματικά αγωνιστική ενότητα των εργαζόμενων δεν πρόκειται να προκύψει με διοικητικούς χειρισμούς από αποδεδειγμένα τελειωμένους γραφειοκράτες. Δεν θα προκύψει από αυτούς που σήμερα διαπραγματεύονται ερήμην, το τέλος μας. Θα προκύψει από την θέληση δράσης των σωματείων, από τους ίδιους τους εργαζόμενους με συλλογικές διαδικασίες, με συνελεύσεις με συλλογικές αποφάσεις.
Οι εκλογές του Σωματείου μας είναι μόνο μια στιγμή αυτής της διαδικασίας.
Είναι όμως μια σημαντική στιγμή που θα καθορίσει εν πολλοίς την δυνατότητα μας να επαναλειτουργήσουμε το σωματείο στην βάση της εργατικής δημοκρατίας και των συλλογικών διαδικασιών.
 
Και αυτό είναι ταυτόχρονα και συλλογική και προσωπική ευθύνη. Γιατί όπως έχουμε γράψει επανειλημμένα, «ακόμη και αν δεν υπήρχαν συνδικάτα, οι εργαζόμενοι όφειλαν να τα ανακαλύψουν!».
 
Συνάδελφοι
Είναι ευθύνη όλων και ταυτόχρονα του καθένα, να αποδεχτεί την φίμωση και τον αιφνιδιασμό, αποδεχθεί εκλογές χωρίς οικονομικό και διοικητικό απολογισμό, να αποδεχθεί αποφάσεις χωρίς συνελεύσεις και διάλογο, να ψηφίζει χωρίς να λέει την γνώμη του, να αποδεχθεί διορισμούς επιτροπών, να αποδεχθεί την κατάργηση του καταστατικού του, να δοξολογεί αρχηγούς και ήρωες ή τελικά να απορρίψει όλα αυτά και τελικά να παλέψει ο ίδιος για την ζωή του και για την τάξη του.
Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s