Το απεργιακό πρόγραμμα της ΑΔΕΔΥ και οι κραυγές αγωνίας

Το απεργιακό πρόγραμμα της ΑΔΕΔΥ και οι κραυγές αγωνίας

_MG_4028(Παρέμβαση στις 19/3 στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου)

Η 24ωρη απεργία στις 12/3 και η 48ωρη στις 19 και 20/3 βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις ανάγκες της ταξικής πάλης τόσο ενάντια στο νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων όσο και στο πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων του περσινού καλοκαιριού που μετατρέπονται σε αυτοδίκαιες απολύσεις στις 22 Μάρτη μετά τη λήξη της 8μηνης διαθεσιμότητας.

Με εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στις απεργίες αλλά και στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι απέρριψαν το πρόγραμμα της ΑΔΕΔΥ που το θεωρούν χωρίς σχεδιασμό και χωρίς κανένα ορατό σημείο αντιστροφής της καθοδικής πορείας των εργασιακών δικαιωμάτων που τελευταίο σημείο ήταν το ασφαλές πεδίο της μονιμότητας.

Οι κλάδοι των εργαζομένων που απέργησαν τον Σεπτέμβρη του 2013 με το σκεπτικό της απεργίας διαρκείας, μια απεργία που διήρκεσε περίπου ένα οκταήμερο (πλην των πανεπιστημιακών διοικητικών υπαλλήλων του τράβηξαν μέχρι τέλους) κοιτούν σκωπτικά τις επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και την ίδια την ΑΔΕΔΥ.

_MG_4058 (Παρέμβαση στις 20/3 κατά το άνοιγμα του νέου ΕΟΠΥΥ με το όνομα ΠΕΔΥ)

Στις 19/3, η τοπική ΕΛΜΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου που επλήγη περισσότερο από το κύμα των διαθεσιμοτήτων επιχειρώντας να κινητοποιήσει τους καθηγητές στην απεργία, χωρίς αποτέλεσμα. Οι παλινωδίες της ΟΛΜΕ έχουν δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα, η αδυναμία συντονισμού με άλλες ομοσπονδίες για κοινό απεργιακό αγώνα και η εναπόθεση των ελπίδων στις επικείμενες εκλογές  επιτείνουν το κλίμα απαισιοδοξίας.

Ακόμα και η Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ) αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση με  τίτλο «Κραυγή Αγωνίας», κριτικάροντας (με το φόβο μήπως τους παρεξηγήσουν οι γραφειοκράτες της ΑΔΕΔΥ) το απεργιακό πρόγραμμα της ΑΔΕΔΥ, όπου αναγνωρίζει τα αυτονόητα «Εδώ και 3 χρόνια έχουν προκηρυχτεί 42 στάσεις εργασίας καθώς και 38 ημέρες απεργίας. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι από όλα αυτά που η κυβέρνηση κατόρθωσε είτε με προεδρικά διατάγματα, είτε με νομοσχέδια, είτε με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δυστυχώς δεν καταφέραμε να αποτρέψουμε ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ

Βέβαια οι συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας μας μέχρι χθες πραγματοποιούσαν συναντήσεις με υπουργούς και γραμματείς για την εξαίρεση του ΙΚΑ από το νέο πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων για το 2014-2015. Το σκεπτικό των εξαιρέσεων έχει ήδη εκθέσει ανεπανόρθωτα τις γραφειοκρατίες στα μάτια των εργαζομένων με αποτέλεσμα την περαιτέρω διάρρηξη των σχέσεων μεταξύ της εργαζόμενης βάσης και των εκλεγμένων ηγεσιών.

Στην συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αυτό δηλώνεται ρητά «Η παρέμβαση μας αυτή, δεν έχει την έννοια του συνδικαλιστικού κειμένου, αλλά θεωρούμε μπροστά στην πλήρη απαξίωση όλων μας, πρέπει να εκφράσουμε την άποψη των εργαζομένων, που είναι κραυγή αγωνίας όχι μόνο για τα δεινά που ζούμε, αλλά και για το συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα.» 

Η ανακοίνωση καταλήγει στο ότι η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ θα είναι δίπλα στην ΑΔΕΔΥ «όχι στα τετριμμένα προγράμματα δράσης, αλλά σε πρόγραμμα ενδυνάμωσης του ρόλου της ΑΔΕΔΥ στα μάτια των εργαζομένων στο Δημόσιο.» 

Το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αντιφατική δήλωση περί τετριμμένων προγραμμάτων δράσης και εξύψωση του κύρους των γραφειοκρατών της ΑΔΕΔΥ, θα το δούμε σίγουρα την επόμενη περίοδο.

Το μόνο σίγουρο πάντως μέχρι σήμερα είναι ότι κανένα πρόγραμμα δεν έχει κατατεθεί από την ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ή την ΑΔΕΔΥ.

19/3/14

Γιάννης Χατζηγιάννης (Εργαζόμενος ΙΚΑ Βόλου)

 (Ανακοίνωση ΠΟΣΕ-ΙΚΑ: http://www.poseika.gr/index.php/activities-ds-pose/actions-ds-seperator/announcements-menu/1823-kravgi-agonias)

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s