ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: ΤΟ ΑΙΜΑΚΥΛΑΕΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ!

Ανταπόκριση από την Πάτρα και την δολοφονία Ν. Τεμπονέρα

8 Ιανουαρίου 2014 στις 10:24 π.μ.

Το παρακάτω το είχα γράψει ως ανταποκριτής της Νέας Προοπτικής, εφημερίδας του ΕΕΚ λίγες μέρες μετά την δολοφονία του Ν. Τεμπονέρα από την συμμορία των ΟΝΝΕΔιτών τραμπούκων το 1991 στην Πάτρα. Με την ιδιότητα του σπουδαστή στα ΤΕΙ Πάτρας τότε, ήμουν συμμέτοχος σε μια από τις μεγαλύτερες νεολαϊστικες εξεγέρσεις της νεότερης ιστορίας, και αυτόπτης των γεγονότων αυτών. Η εξέγερση αυτή γκρέμισε τον αστικό μύθο του τέλους της ιστορίας, και των μύθο των σταλινικών και ευρωσταλινικών μηχανισμών περί «συντηρητικοποίησης της νεολαίας», «εκφασισμού» της κοινωνίας κλπ κλπ που σταθερά και μονότονα προβάλλονται εδώ και δυόμιση δεκαετίες με μοναδικό στόχο την αποθάρυνση του κόσμου και την καλλιέργεια του σκεπτικισμού και της μοιρολατρείας. Η αλήθεια είναι ότι η εξέγερση αυτή όχι μόνο κατάφερε να ανακόψει τουλάχιστον για 15 χρόνια μια σειρά αντιδραστικές τομές στην παιδεία, όχι μόνο αποσάθρωσε την βάση της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά δημιούργησε και το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο για την μη-αποτίναξη της κληρονομιάς ριζοσπαστισμού της μεταπολίτευσης. Ακόμη και τώρα που μιλάμε, μια ουσιαστική απότίμηση της δεν έχει γίνει, πρώτα και κύρια από τους ίδους τους πρωταγωνιστές της που στις μέρες μας είναι το δυναμικότερο και παραγωγικότερο στρώμμα της κοινωνίας.

Είχα την τιμή να γνωρίσω φευγαλέα τον σχωρεμένο τον Ν. Τεμπονέρα μόλις μια μέρα πριν την δολοφονία του, συμμετέχοντας από κοινού μαζί του σε μια απεργιακή περιφρούρηση αντιμετωπίζοντας την ομάδα των τραμπούκων που την επόμενη τον σκότωσε. Άνηκε στην οργάνωση του ΕΑΜ, των διεγραμμένων μελών και στελεχών του ΚΚΕ που αρνήθηκαν στην προηγούμενη περίοδο την πολιτική συμβιβασμών του κόμματος έναντι του ΠΑΣΟΚ πρώτα και μετά το 1985 της ΝΔ. Μαζί με άλλα 600 μέλη του κόμματος κυρίως από την Αχαία διαγράφτηκαν το 1986. Κάνοντας αρχικά αντιπολίτευση με ιδεολογικό πρόσημο από θέσεις «ΜΛ» ορθοδοξίας, μια σειρά στελέχη του ΕΑΜ κυρίως από τον χώρο της εκπαίδευσης, άρχισαν να βάζουν πρωτόγνωρα για τα δεδομένα της εποχής ζητήματα για τον Γκράμσι, την Λούξεμπουργκ, ακόμη και τον Τρότσκι, σε μια εποχή που τόσο το ΚΚΕ όσο και το ΚΚΕ εσ. αλλά ακόμη και το ΕΑΜ τον αποκύρητε ως πράκτορα.

Το θεωρητικό πείραμα και η ιδεολογική αναζήτηση αυτή διακόπηκε άδοξα μετά την δολοφονία του Τεμπονέρα και το ΕΑΜ,η οργάνωση του, τα επόμενα χρόνια πρώτα ακολούθησε μια γραμμή υποταγής στην ΠΑΣΟΚική αντιπολίτευση του «δημοκρατικού μετώπου» και κατόπιν φυλλορόησε με μετρημένα πλέον τα μέλη της στα δάχτυλα των χεριών. Αυτό δεν αναιρεί την σημασία της καταγραφής της και της πάλης των εκατοντάδων στελεχών που πέρασαν από τις γραμμές της και πάλεψαν για την επαναστατική κομμουνιστική προοπτική, πληρώνοντας το με αίμα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας κατέχει μια θέση στο πάνθεον των σύγχρονων μαρτύρων αυτού του αγώνα που ακόμη είναι αδικαίωτος!

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας) ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ: ΤΟ ΑΙΜΑΚΥΛΑΕΙ ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΖΗΤΑΕΙ!

Από την Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 1991 υπήρχε η πληροφορία ότι μονάδες Κενταύρων και Ρέιντζερς θα επιχειρούσαν ανακατάληψη των σχολείων. Γι΄αυτό από τη Δευτέρα το πρωί ομάδες σπουδαστών των ΤΕΙ και μερικοί φοιτητές είχαν προστεθεί στην περιφρούρηση των σχολείων μαζί με γονείς και μαθητές.

Πράγματι την Δευτέρα το πρωί ομάδα «αγανακτισμένων γονέων» επιχείρησε με επικεφαλής τον Μαραγκό να καταλάβει το 3ο Λύκειο (Βουδ) και αργότερα το 4ο-5ο, στην πλατεία Μαρούδα. Απωθήθηκαν και έφυγαν. Την Τρίτη το πρωϊ ξαναήρθαν με επικεφαλής τους Μαραγκό, Σπίνο, Γραμματίκα και Καλαμπόκα. Η περιφρούρηση των ΤΕΙ παρατάχθηκε μπροστά τους, χωρίς όμως να γίνουν επεισόδια.

Το βράδυ έγινε σύσκεψη των διευθυντών των σχολείων με τον Νομάρχη, Τάγαρη. Ο νομάρχης τους είπε ότι επειδή οι ίδιοι απέτυχαν να σπάσουν τις καταλήψεις, το έργο αυτό το αναλαμβάνουν «Πολίτες της Πάτρας». Πράγματι, το βράδυ, 40-50 περίπου Κένταυροι με επικεφαλής τον Καλαμπόκα βγήκαν για αφισοκόλληση και «διάλογο» στο Πολυκλαδικό Λύκειο (πίσω από Παράρτημα Πανεπιστημίου). Επιχείρησαν ανακατάληψη και έγιναν τα πρώτα επεισόδια. Ο Καλαμπόκας χτύπησε τον καθηγητή Αναγνωστάκη (Συντονιστική Επιτροπήτου ΝΑΡ). Αφού απέτυχαν πήγαν στο 3ο Λύκειο. Εκεί εισέβαλαν και χτύπησαν τους μαθητές που έκαναν κατάληψη και αφού τους έδιωξαν κατέλαβαν το σχολείο.

Οι καταληψίες ειδοποίησαν μαθητές-σπουδαστές-φοιτητές-καθηγητές και γονείς. Ήρθε ο δήμαρχος Καράβολας. Στην αρχή επιχείρησε να μιλήσει με τον Καλαμπόκα (που ήταν δημοτικός σύμβουλος της δεξιάς), αλλά ο τελευταίος τον έδιωξε βρίζοντάς τον. Έγινε απόπειρα ναανακαταληφθεί το κτίριο και τότε οι τραμπούκοι έβγαλαν λοστούς, καδρόνια καιμαχαίρια. Ο πρώτος που κατάφερε να μπει στο προαύλιο ήταν ο αγωνιστής Ν.Τεμπονέρας, που δέχτηκε από τον Καλαμπόκα θανάσιμο χτύπημα με λοστό στο κεφάλι (ώρα 10.30΄μμ). Τα επεισόδια γενικεύτηκαν και οι φασίστες αποχώρησαν μετά απόκυνηγητό από την πίσω πόρτα. Τραυματίστηκε σοβαρά και ο καθηγητής Χρ. Τσουκάλας (που έχασε το μάτι του), ένας γονέας και τρεις σπουδαστές του ΤΕΙ. Ο Νίκος Τεμπονέρας μεταφέρθηκε με το αυτοκίνητο του Δήμαρχου στο νοσοκομείο ενώ ήταν ήδη κλινικά νεκρός.

Μόλις μαθεύτηκε το συμβάν ξεκίνησε στις 12.30 το βράδυ πορεία 3000 ατόμων που κατέληξε στη Νομαρχία. Με απόφαση των συντονιστικών επιτροπών ΤΕΙ και Χημικού έγινε απόπειρα κατάληψης που εμποδίστηκε από καθηγητές της ΕΛΜΕ για να μην οξυνθεί η κατάσταση. Ο ίδιος ο Νομάρχης είχε φυγαδευτεί και βρήκε καταφύγιο στην Γενική Ασφάλεια Πατρών.

Την επόμενη μέρα, Τετάρτη, και ενώ η ΕΛΜΕ κήρυξε απεργία διαρκείας έγινε πορεία 10-12.000 ατόμων. Ήρθαν εσπευσμένα 8 διμοιρίες των ΜΑΤ από Αθήνα, Κόρινθο, Πύργο. Το βράδυ έγινε συλλαλητήριο και πορεία όπου συμμετείχαν 20.000 άτομα. Ο πρόεδρος του σωματείου κατωτέρων αστυνομικών Αχαΐας δήλωσε ότι ο Μαραγκός είναι υπάλληλος της Ασφάλειας. Όταν η πορεία έφτασε έξω από την Νομαρχία, σπουδαστές των ΤΕΙ και φοιτητές επιχείρησαν κατάληψη. Διέσπασαν τον πρώτο αστυνομικό κλοιό και χτυπήθηκαν με τα ΜΑΤ. Τραυματίστηκαν περίπου 15 διαδηλωτές και 6 αστυνομικοί. Συνελήφθησαν 7 άτομα. Κάηκε από βόμβα μολότωφ ένα περιπολικό, έσπασε άλλο ένα και μια κλούβα, και το αυτοκίνητο του Νομάρχη. Η αστυνομία έκανε γενικευμένη χρήση δακρυγόνων, από τα Ψηλά Αλώνια μέχρι το λιμάνι (περίπου 2 χιλιόμετρα απόσταση).

Την Πέμπτη το πρωί εντοπίστηκε ο Μαραγκός, κυνηγήθηκε από πολίτες και κατέφυγε σε ένα αστυνομικό τμήμα, κάτω από την απειλή λιντσαρίσματος. Από εκεί φυγαδεύτηκε προς το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας. Να σημειωθεί ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε ένταλμα και δόθηκε προφορική εντολή από τον Εισαγγελέα.

Η κηδεία του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα ξεκίνησε από την Μητρόπολη της Πάτρας και ο νεκρός θάφτηκε στο 2ο Νεκροταφείο. Στην πομπή συμμετείχαν πάνω από 50.000 άτομα που κάλυπταν απόσταση 5 με 6 χιλιόμετρα.

Ενώ η σωρός περνούσε από την πλατεία Γεωργίου κάποιος άρχισε να πετάει πέτρες. Εναντίον του κινήθηκαν πολίτες και τότε αυτός έβγαλε μαχαίρι. Ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη από πολίτες. Μπροστά στον κίνδυνο λιντσαρίσματος, μια αστυνομική κλούβα τον φυγάδευσε προς την ΑΣφάλεια. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ήταν μέλος της ΝΔ και αφισοκολλητής του βουλευτή Ν.Νικολόπουλου.

Το απόγευμα γινόταν η δίκη των 7 συλληφθέντων από τα επεισόδια. Έγινε πορεία 5-7000 ατόμων μέχρι το δικαστήριο. Εκεί παρέμειναν περίπου 2-3000 μέχρι τις 3 το πρωί, οπότε βγήκε αθωωτική απόφαση!

Την Παρασκευή το απόγευμα έγινε και νέα πορεία διαμαρτυρίας για τα επεισόδια στην Αθήνα. Σ΄ αυτήν συμμετείχαν 5.000 άτομα. Η πορεία κατέληξε στο Παράρτημα Πανεπιστημίου, όπου έγινε κατάληψη και 200-300 άτομα κατέλαβαν συμβολικά την οδό Κορίνθου ανάβοντας φωτιές.

Το Σάββατο έγινε πορεία 5.000 ατόμων, μέχρι το 3ο Λύκειο (τόπος δολοφονίας του καθηγητή) το οποίο μετονομάστηκε σε «σχολικό κτίριο Ν. Τεμπονέρα».

 

Γ.Χ.

«ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ» ΤΕΥΧΟΣ 21, 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1991

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s