ΠΟΣΕ-ΙΚΑ: Ποιος εμπιστεύεται τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία;

Η απάντηση στο ερώτημα, είναι «όλο και λιγότεροι». Αν και η απόφαση του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Αν. Μακεδονίας-Θράκης είναι εξ απαλών ονύχων, εν τούτοις θέτει ένα πραγματικό ζήτημα και αναζητά μια διέξοδο.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Α-ΜΑΚΔ-ΘΡΑΚΗΣ

Για πολλούς πλέον δεν υπάρχουν επιφυλάξεις για την αγωνιστικότητα και την αποτελεσματικότητα της τακτικής που ακολουθεί η συνδικαλιστική γραφειοκρατία. Είναι δεδομένο ότι έχει συνταχθεί με τα μνημόνια.

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία διατηρεί δεσμούς με την εξουσία και τις εκάστοτε διοικήσεις των οργανισμών και νοιώθει σαν απατημένος σύζυγος όταν οι υπουργοί εφαρμόζουν απαρέγκλιτα το μνημόνιο και τους αφήνουν στα κρύα του λουτρού.

Η «αγωνιστικότητα» της Ομοσπονδίας μετριέται με τα χιλιόμετρα στους διαδρόμους των υπουργείων, τα εξώδικα και τις επιστολές (αναμφίβολα και με πολύ παρασκήνιο) και όχι  με την πραγματική οργάνωση του αγώνα.

Έτσι παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι από Αν. Μακεδονία-Θράκη ζητούν από τη ΠΟΣΕ-ΙΚΑ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, όλοι γνωρίζουν ότι: 

* Η 32η και 33η Ολομέλεια των Προέδρων κήρυξε απεργίες για 50 ημέρες με …εξώδικα και φυσικά δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

*  Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ακολουθεί τη γραμμή ΑΔΕΔΥ που είναι υποταγμένη στα δικαστήρια και τις απεργιακές τουφεκιές ή και τις απεργοσπαστικές απεργίες, όπως εναντίον των καθηγητών. Πρόσφατα η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ υποτάχτηκε στο απεργιακό πρόγραμμα της ΑΔΕΔΥ με πανατική στάση (1/8) και μια 24ωρη απεργία (2/8) αντί του συντονισμού με τις άλλες Ομοσπονδίες των ασφαλιστικών ταμείων για κλιμάκωση του αγώνα.

* Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ ποτέ δεν κατήγγειλε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δράσης 2012 που είναι το αντίστοιχο μνημόνιο για το ΙΚΑ, που έβαλε και βάζει λουκέτο σε δεκάδες υποκαταστήματα,  διαλύει την κοινωνική ασφάλιση και τη πουλάει σε ιδιώτες.

* Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εξαπάτησε τους συναδέλφους/ισες της 9Κ σπάζοντας την κατάληψη της διοίκησης του ΙΚΑ, περιφέροντάς τους σε υπουργούς και φαρισαίους που υπόσχονταν …νομοθετικές ρυθμίσεις για να υπάρξει χρόνος να οργανωθούν οι απολύσεις.

* Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ εξέδωσε απαρηγόρητες επιστολές προς τους υπουργούς κινητικότητας και απολύσεων με το αίτημα το ΙΚΑ να εξαιρεθεί από το μνημονιακό μέτρο (επιδεικνύοντας βαθύ αίσθημα …..ταξικής αλληλεγγύης, Επιστολές 31/7 & 7/8), ενώ ταυτόχρονα παρακαλεί να γίνει το ΙΚΑ  μεγάλη δεξαμενή υποδοχής της κινητικότητας, συμφωνώντας με το μέτρο κινητικότητας για όλους τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους!!!!

* Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ αρνήθηκε να κινήσει απεργίες μέσα στον Αύγουστο λόγω θέρους και κινδύνου αποτυχίας τους, παρά το γεγονός ότι συντάσσονται οι κατάλογοι των υπό απόλυση υπαλλήλων (Δελτίο τύπου 31/7/2013)

* Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ με νέα ανακοίνωσή της την 1/8, από τα παρακάλια πηγαίνει σε ανένδοτο αγώνα από τέλος Αυγούστου με μια 24ωρη κι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες. Ταυτόχρονα όμως επιρρίπτει  σε όλους τους υπαλλήλους του ΙΚΑ την ευθύνη για την όλη κατρακύλα, αναγορεύοντας τον εαυτό της και όλη τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία που έχει υπονομεύσει πλήρως όλους τους αγώνες, στο μέγα ανατροπέα!! Το αμίμητο » Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η πολιτική αυτή δεν αλλάζει με την πλειοψηφία να μένει απαθής και μια μικρή μειοψηφία να αγωνίζεται για την ανατροπή». Ουδέν σχόλιον!!

* Δεν χρειάζεται να διαβάσει κανείς την τελευταία απελπισμένη επιστολή της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ στα υπουργεία για να αντιληφθεί ότι η Ομοσπονδία μας είναι από την άλλη μεριά (Επιστολή 7/8).

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης, προτείνει την οριζόντια συνεργασία των πρωτοβαθμίων σωματείων μας, πράγμα που είναι σωστό αν θέλουμε να αποφύγουμε το σκόπελο των καθηγητών, δηλ. να ψηφίζουμε απεργίες και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία, όχι μόνο να μην τους οργανώνει αλλά να λέει ότι δεν γίνονται.

Όμως αυτό δεν αρκεί.

Απαιτείται τόσο μια οριζόντια διασύνδεση των πρωτοβάθμιων συλλόγων σε επίπεδο γενικών συνελεύσεων με την εκλογή απεργιακών επιτροπών (εκτός αν οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τις σημερινές ηγεσίες των πρωτοβαθμίων συλλόγων), και την εξουσιοδότηση να συντονίσουν πανελλαδικά τον απεργιακό αγώνα.

Δεν πρέπει βέβαια να ξεφεύγει της προσοχής κανενός ότι η εργατική τάξη δεν είναι μόνο η οργανωμένη σε συνδικάτα. Κάθε συνδικαλιστής που υποτιμά την ανοργάνωτη εργατική τάξη και τη δραστηριότητά της, έχει συνήθως τη τάση να υπερεκτιμά το οργανωμένο της κομμάτι κάνοντας ένα διπλό λάθος. Κάθε αγώνας, αν θέλει να νικήσει, οφείλει να οργανώνει το αναργάνωτο, πιο καταπιεσμένο κι εξαθλιωμένο τμήμα της εργατικής τάξης και να το συμπαρασύρει στη ταξική μάχη.

Οι γενικές συνελεύσεις έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν μαζί με την απεργιακή επιτροπή και μια επιτροπή σύνδεσης με άλλους εργασιακούς χώρους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, σε τοπικό επίπεδο όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε αυτή τη βάση ένας πανελλαδικός συντονισμός είναι εφικτός χωρίς να αναμένει κανείς να…αλλάξουν οι συσχετισμοί ή ορισμένους που περιμένουν ότι μια κυβερνητική αλλαγή θα λύσει το ζήτημα της καπιταλιστικής χρεοκοπίας.

Ορισμένοι συνάδελφοι/ισες ρωτούν αν η γενική συνέλευση ενός σωματείου μπορεί να δημιουργήσει επιτροπές και να  εξουσιοδοτήσει μέλη του συλλόγου (όχι απαραίτητα τα εκλεγμένα στο ΔΣ) με συγκεκριμένα καθήκοντα σε μια αιρετή και άμεσα ανακλητή βάση.

Αυτό δείχνει ότι οι περισσότεροι μέσα στο ΙΚΑ αγνοούν ότι το ανώτατο όργανο κάθε σωματείου είναι η γενική συνέλευση, η οποία έχει τη δυνατότητα να λάβει οποιαδήποτε απόφαση είναι αναγκαία για την επίτευξη των σκοπών.  Ακριβώς γι αυτό το λόγο οι γενικές συνελεύσεις είναι σπάνιες και συνήθως υπονομεύεται η απαρτία τους έτσι ώστε το εκάστοτε ΔΣ να είναι η «αρχή των πάντων».

Γιάννης Χατζηγιάννης

Εργαζόμενος στο ΙΚΑ Βόλου

το site της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ: http://www.poseika.gr/

Advertisements

1 σχόλιο

  1. […] μέσω ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Ο ΕΡΓΑΤΗΣ”. […]

    Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s