Ίγκνας Ράϊς: Γράμμα διαμαρτυρίας προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ για τις σταλινικές δίκες της Μόσχας και την εξόντωση των μπολσεβίκων

Ίγκνας Ράϊς: Γράμμα διαμαρτυρίας προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ για τις σταλινικές δίκες της Μόσχας και την εξόντωση των μπολσεβίκων

2 Αυγούστου 2013 στις 11:02 μ.μ.

 Ένα γράμμα που γράφτηκε από τον Πολωνό Μπολσεβίκο Ιγκνάτι Πορέτσκυ (1889-1937), γνωστό με το πολιτικό ψευδώνυμο Ίγκνας Ράις. Ο Ράις ήταν στέλεχος του ΚΚΣΕ 20 ολόκληρα χρόνια, από το 1917 μέχρι το 1937 οπότε με το γράμμα του αυτό κατήγγειλε το Στάλιν, το σταλινισμό και τα εγκλήματα του. Στα 1928 του απονεμήθηκε το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας, για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην προλεταριακή επανάσταση. Ο Ράις, υπηρέτησε στην GPU επί χρόνια, μέχρι που αποφάσισε να καταγγείλει την σταλινική πολιτική και να συνταχτεί με την νέο-ιδρυόμενη τότε 4η Διεθνή. Ο Ράις, δολοφονήθηκε από την GPU ευθύς αμέσως μετά την αποστολή αυτού του γράμματος, το φθινόπωρο του 1937 στην Ελβετία, πιθανότατα από το κλιμάκιο του Σεργκέι Εφρόν.  Το γράμμα αυτό είναι η διαμαρτυρία του για την τύχη του μπολσεβίκικου κόμματος και της επανάστασης. Δημοσιεύθηκε στα ελληνικά στην Επαναστατική Μαρξιστική Επιθεώρηση τεύχος 7, Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1976. 

Το γράμμα που σας γράφω σήμερα, θα ‘άπρεπε να σας το είχα γράψει από πολύ καιρό πριν – από τη μέρα που σφάχτηκαν οι «Δεκάξι», μέσα στα υπόγεια της Λουμπιάνκα, κάτω από τις διαταγές του «πατερούλη των λαών». (1)

Σώπασα τότε. Δεν ύψωσα τη φωνή μου να διαμαρτυρηθώ ενάντια στα εγκλήματα που ακολούθησαν, κι αυτή η σιωπή ρίχνει πάνω μου μια βαριά ευθύνη. Είναι μεγάλο το λάθος μου, αλλά θα προσπαθήσω να το επανορθώσω, και να το επανορθώσω γρήγορα για να αλαφρώσω τη συνείδηση μου.

Μέχρι τώρα βάδιζα μαζί σας. Δε θα κάνω πια ούτε ένα βήμα δίπλα σας. Οι δρόμοι μας χωρίζουν! Οποίος σωπαίνει σήμερα γίνεται συνένοχος του Στάλιν και προδίδει τους σκοπούς της εργατικής τάξης και του σοσιαλισμού! Παλεύω για το σοσιαλισμό από είκοσι χρόνων. Στο κατώφλι των σαράντα χρόνων μου, δε θέλω πια να ζω κάτω από την εύνοια ενός Γιέζωφ. (2)

Έχω πίσω μου δεκάξι χρόνια παράνομης δουλειάς. Είναι κάτι το σημαντικό, αλλά μου μένουν αρκετές δυνάμεις για να ξεκινήσω από την αρχή. Γιατί γι’ αυτό πρόκειται, «να ξεκινήσουμε από την αρχή», να σώσουμε το σοσιαλισμό. Η πάλη έχει αναληφθεί εδώ και πολύ καιρό. (3) Θέλω να πάρω τη θέση μου σ’ αυτή την πάλη.

Ο θόρυβος που οργανώνεται γύρω από τους πιλότους που πετάνε πάνω από τον πόλο, έχει σαν στόχο του να πνίξει τις κραυγές και τα βογκητά των θυμάτων που βασανίζονται στη Λουμπιάνκα, στη Ζβομποντναγια, στο Μίνσκ, στο Κίεβο, στο Λένινγκραντ, στην Τιφλίδα. (4) Οι προσπάθειες αυτές είναι μάταιες. Τα λόγια της αλήθειας είναι πιο δυνατά κι από το θόρυβο των πιο δυνατών μοτέρ.

Είναι αλήθεια ότι οι πρωταθλητές της αεροπορίας θα αγγίξουν πολύ πιο εύκολα τις καρδιές των αμερικανίδων κύριων και της νεότητας των δυο ηπείρων, που έχουν επηρεαστεί από τα σπορ, απ’ ότι εμείς στην προσπάθεια μας να κατακτήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη και να τραντάξουμε τη συνείδηση του κόσμου! Δε θα πρέπει, όμως, να ξεγελαστεί κανείς: η αλήθεια θα ανοίξει το δρόμο της, η μέρα της αλήθειας είναι πιο κοντά, πολύ πιο κοντά απ’ ότι φαντάζονται οι κύριοι του Κρεμλίνου. Είναι κοντά η μέρα που ο παγκόσμιος σοσιαλισμός θα δικάσει τα εγκλήματα που έγιναν στη διάρκεια των δέκα τελευταίων χρόνων. Τίποτε δε θα ξεχαστεί, τίποτε δε θα συγχωρεθεί. Η ιστορία είναι αυστηρή. Ο «μεγαλοφυής αρχηγός», ο «πατερούλης των λαών», ο «ήλιος του σοσιαλισμού» (5) θα δώσει λογαριασμό για τις πράξεις του: την ήττα της κινέζικης επανάστασης, (6) το κόκκινο δημοψήφισμα, (7) τη συντριβή του γερμανικού προλεταριάτου, το σοσιαλφασισμό, (8) και το Λαϊκό Μέτωπο, τις εκμυστηρεύσεις του κυρίου Χάουαρντ, (9) το τρυφερό φλερτ με τον Λαβάλ, (10) – για όλα αυτά τα πράγματα που το ένα είναι πιο μεγαλοφυές από το άλλο!

Αυτή η δική θα είναι δημόσια, με μάρτυρες. Ένα πλήθος από μάρτυρες, νεκρούς και ζωντανούς: και θα μιλήσουν όλοι. Όλοι αυτοί οι αθώοι που σφάχτηκαν και συκοφαντήθηκαν, και το παγκόσμιο εργατικό κίνημα θα τους αποκαταστήσει όλους τους Κάμενεφ και τους Μρατσκόφσκι, τους Σμιρνώφ και τους Μουράλοφ, τους Ντρόμπνις και τους Σερεμπριάκοφ, τους Μντιβάνι και τους Οκουτζάβα, τους Ρακόβσκι και τους Άντρες Νιν (11), όλους αυτούς τους «κατασκόπους» και τους «προβοκάτορες», όλους αυτούς τους «πράκτορες της Γκεστάπο» και τους «σαμποτέρ»!

Για να μην υποκύψει οριστικά η Σοβιετική Ένωση και ολόκληρο το παγκόσμιο εργατικό κίνημα κάτω από τα χτυπήματα της ανοιχτής αντεπανάστασης και του φασισμού, το εργατικό κίνημα πρέπει να απαλλαγεί από τους Στάλιν και το σταλινισμό. Αυτό το μίγμα του χειρότερου οπορτουνισμού – οπορτουνισμού χωρίς αρχές – αυτό το μίγμα του αίματος και των ψεμάτων, απειλεί να δηλητηριάσει ολόκληρο τον κόσμο και να εξαφανίσει ότι απομένει από το εργατικό κίνημα.

Πάλη ανελέητη ενάντια στο σταλινισμό!

Όχι στο Λαϊκό Μέτωπο, ναι στην ταξική πάλη! Όχι στις επιτροπές, ναι στην επέμβαση του προλεταριάτου για να σώσει την ισπανική επανάσταση: αυτά είναι τα καθήκοντα που μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη!

Κάτω το ψέμα του «σοσιαλισμού σε μια μόνη χώρα»! Επιστροφή στο διεθνισμό του Λένιν!

Ούτε η 2η ούτε η 3η Διεθνής είναι ικανές να φέρουν σε πέρας την ιστορική αυτή αποστολή: αποσυνθεμένες και διεφθαρμένες, δεν μπορούν παρά να εμποδίσουν την εργατική τάξη από το να παλέψει δε χρησιμεύουν παρά σα βοηθοί στις αστυνομικές δυνάμεις της μπουρζουαζίας. Ειρωνεία της ιστορίας: άλλοτε, η μπουρζουαζία αντλούσε μέσα από τις γραμμές της τους Κάβενιακ (12) και τους Γκαλιφέ (13), τους Τρεπόφ και τους Βράγκελ. (14). Σήμερα, είναι κάτω από την «ένδοξη» ηγεσία των δυο Διεθνών, που οι προλετάριοι παίζουν οι ίδιοι το ρόλο των δημίων για τους ίδιους τους τους συντρόφους. Η μπουρζουαζία μπορεί να ασχοληθεί ήσυχα με τις υποθέσεις της: παντού βασιλεύει «η τάξη και η ηρεμία», υπάρχουν ακόμα οι Νόσκε (15) και οι Γιέζωφ, οι Νεγκρίν και οι Ντιάζ. (16) Ο Στάλιν είναι ο αρχηγός τους και ο Φεχτβάγκνερ (17) ο Όμηρος τους!

Όχι, δεν μπορώ πια. Ξαναπαίρνω την ελευθερία μου. Ξαναγυρνάω στον Λένιν, στα διδάγματα του και στην πράξη του. Εννοώ να αφιερώσω τις φτωχές δυνάμεις μου στην υπόθεση του Λένιν: θέλω να παλέψω, γιατί μόνο η δική μας νίκη – η νίκη της προλεταριακής επανάστασης – θα απελευθερώσει την ανθρωπότητα από τον καπιταλισμό και τη Σοβιετική Ένωση από το σταλινισμό!

Εμπρός για καινούργιες μάχες για το σοσιαλισμό και την προλεταριακή επανάσταση! Για την οικοδόμηση της Τέταρτης Διεθνούς!

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Στα 1928, μου απονεμήθηκε το παράσημο της Κόκκινης Σημαίας, για τις υπηρεσίες που πρόσφερα στην προλεταριακή επανάσταση. Σας στέλνω πίσω αυτό το παράσημο μέσα σ’ αυτό το γράμμα. Θα ‘ερχόταν σε αντίθεση με την αξιοπρέπεια μου να το φοράω, αφού την ίδια στιγμή το φοράνε και οι δήμιοι των καλύτερων εκπροσώπων της ρωσικής εργατικής τάξης. (Στη διάρκεια των δυο τελευταίων εβδομάδων «Τα Ιζβέστια» δημοσίευσαν τους καταλόγους των νέων παρασημοφορημένων, των οποίων οι υπηρεσίες αποσιωπήθηκαν από ντροπή: είναι οι εκτελεστές των θανατικών ποινών).

Ίγκνας Ράις

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

1)  Οι «Δεκάξι» είναι οι καταδικασμένοι της πρώτης δίκης της Μόσχας, τον Αύγουστο του 1936, μέσα στους οποίους ήταν ο Ζηνόβιεφ, Ο Κάμενεφ και ο Σμιρνώφ. Ο «πατερούλης των λαών» ήταν μια από τις εκφράσεις που αφιέρωνε ο σταλινικός Τύπος στον Στάλιν. Η Λουμπιάνκα ήταν μια από τις φυλακές της Γκε Πε Ου στη Μόσχα.  

2)  Σκοτεινός γραφειοκράτης μέχρι τότε, ο Νικόλας Γιέζωφ, με την εύνοια του Στάλιν, μόλις είχε διοριστεί το Σεπτέμβρη του 1936 επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και της πολιτικής αστυνομίας. Ήταν αυτός που επρόκειτο να διευθύνει τη μεγάλη εκκαθάριση του 193 που οι Ρώσοι την ονόμασαν «Γιεζ όφτσινα».  

3)  Ο Ράις αναφέρεται εδώ στην πάλη του Τρότσκι και της Διεθνούς Αντιπολίτευσης.  

4)  Από τις 12 μέχρι τις 14 του Ιούλη 1937, το σοβιετικό πλήρωμα με τους Γκρομόφ, Ντανίλιν και Γιουμάτσεφ πραγματοποίησε την αεροπορική σύνδεση Μόσχας – Λος Άντζελες μέσω του Βορείου Πόλου. Ο σταλινικός και ο αστικός Τύπος αφιέρωναν φυσικά πολύ περισσότερο χώρο σ’ αυτή την κατάκτηση παρά στις πληροφορίες γύρω από την καταπίεση που είχε εξαπολυθεί στην ΕΣΣΔ και τη δημοκρατική Ισπανία ενάντια στους επαναστάτες.  

5)   Άλλα επίθετα που χρησιμοποιούσε συχνά ο σταλινικός Τύπος για τον Στάλιν.  

6) Το 1926-1927, ο Στάλιν είχε επίμονα υπερασπιστεί, ενάντια στην Αριστερή Αντιπολίτευση, την αναγκαιότητα μιας στενής συμμαχίας με τον Τσάγκ Κάι Σεκ, που έμελλε, τελικά, να σφάξει τους κινέζους κομμουνιστές και να πνίξει τη δεύτερη κινέζικη επανάσταση.  

7)  Τον Απρίλη του 1931, με την ευκαιρία ενός δημοψηφίσματος που έγινε στο Λαντ της Πρωσίας, το γερμανικό κομμουνιστικό κόμμα καλούσε να ψηφίσουν μαζί με τους ναζί ενάντια στους σοσιαλιστές. Είχε βαφτίσει «κόκκινο δημοψήφισμα» αυτή την επιχείρηση, που σημαδεύει ένα σημαντικό στάδιο της πορείας του Χίτλερ προς την εξουσία. Ο Τρότσκι και η Αριστερή Αντιπολίτευση είχαν καταγγείλει τον αντεπαναστατικό χαρακτήρα αυτής της πολιτικής που εμπνευστής της ήταν ο Στάλιν.  

8) Πάντα κάτω από τις ντιρεκτίβες του Στάλιν, το γερμανικό κομμουνιστικό κόμμα αρνήθηκε το ενιαίο μέτωπο με τους σοσιαλδημοκράτες που τους αποκαλούσε «σοσιαλ-φασίστες» και τους θεωρούσε σαν τον υπ’ αριθμό ένα κίνδυνο, ακόμα πιο σοβαρό κι από το ναζιστικό κίνδυνο.  

9)  Καθησυχαστικές δηλώσεις που έγιναν σ’ ένα μεγιστάνα του αμερικανικού Τύπου για την απόφαση της ΕΣΣΔ να μην κάνει «εξαγωγή της επανάστασης». 

10) Διακήρυξη την επομένη του γάλλο-σοβιετικού συμφώνου, που σύμφωνα μ’ αυτήν ο Στάλιν «καταλάβαινε κι επιδοκίμαζε» την πολιτική της «εθνικής άμυνας» της δεξιάς κυβέρνησης με πρόεδρο τον Πιερ Λαβάλ: η διακήρυξη αυτή ήταν το σινιάλο για την εγκατάλειψη από τη μεριά του Κ.Κ. όλων των συνθημάτων και κάθε αντιμιλιταριστικής πάλης, για το δέσιμο του στην ιερή συμμαχία…  

11) Άντρες Νίν, ηγέτης του ισπανικού ΠΟΥΜ και παλιός ηγέτης του ΚΚ και της Αριστερής Αντιπολίτευσης που οι πράκτορες της Γκε Πε Ου τον επαγάγανε και τον δολοφόνησαν το 1937 στην Ισπανία. Οι Ρώσοι που αναφέρονται είναι όλοι παλιοί μπολσεβίκοι, θύματα των δημόσιων δικών της Μόσχας ΄η των δικών που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, και εκτελέστηκαν στην ΕΣΣΔ.  

12) Ο στρατηγός Καβενιάκ ήταν εκείνος που ηγήθηκε στην καταστολή της εργατικής εξέγερσης του Ιούνη 1848.  

13) Ο στρατηγός Ντε Γκαλιφέ ήταν ένας από τους δήμιους της Κομμούνας.  

14) Ο στρατηγός Τρεπόφ ηγήθηκε στην καταπίεση ενάντια στους εργάτες κατά τη διάρκεια της απεργίας του 1905. Ο στρατηγός Βράγκελ ήταν ένας από τους αρχηγούς των «Λευκών» στη διάρκεια του ρώσικου εμφύλιου πολέμου.  

15) Ο σοσιαλδημοκράτης Νόσκε, υπουργός Πολέμου το Δεκέμβρη του 1918, εξαπόλυσε τα τάγματα εθελοντών ενάντια στους εργάτες και σύντριψε το γερμανικό προλεταριάτο.  

16) Ο Χόσε Ντιάζ ήταν ο Γεν. Γραμματέας του Ισπανικού ΚΚ και ο Νεγκρίν ο σοσιαλιστής ηγέτης της ισπανικής δημοκρατικής κυβέρνησης που εκείνη τη χρόνια, το 1937, άφησε την Γκε Πε Ου να οργανώσει στην Ισπανία τη δολοφονία ξένων και ισπανών επαναστατών.  

17) Ο «αριστερός» συγγραφέας Λάιον Φεχτβάνγκερ, μετά από παραμονή του στη Μόσχα, είχε γράψει ένα βιβλίο προς τιμήν του Στάλιν, όπου δικαιολογούσε τις δίκες της Μόσχας. 

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s