ΛΑΡΚΟ: Μια φορά κι ένα καιρό…Οι συνδικαλιστές γραφειοκράτες συνεχίζουν και λένε παραμύθια

Η κυβέρνηση για να πληρώσει τους τοκογλύφους παίζει με την ιδέα να κατεβάσει ρολά στην ΛΑΡΚΟ.

 

LARKOΣε αγώνα δρόμου η κυβέρνηση για να μαζέψει στο ταμείο του δημοσίου, το ποσό της δικής της υποχρεωτικής συμμετοχής, ώστε η τρόικα να δώσει το «οκ», στην εκταμίευση της επόμενης δόσης που είναι αναγκαία για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες και τους δανειστές. Η ανάγκη να βρεθούν τα χρήματα αυτά διεκπεραιώνεται μέσα σε ένα συνεχώς επιδεινούμενο περιβάλλον.

Η μη πετυχημένη εκποίηση της ΔΕΠΑ, το σκάνδαλο του ΟΠΑΠ, κλπ, μαζί με την υστέρηση των εσόδων από την εφορία, κάνει αναγκαία την εύρεση άλλων πηγών, για την άντληση των αναγκαίων κεφαλαίων. Και μιας και ο τραπεζικός δανεισμός αποκλείεται, μονόδρομος είναι οι περικοπές στις εσωτερικές υποχρεώσεις. Έτσι μπαίνει στο κρεβάτι του Προκρούστη, κάθε είδους παροχή προς τους εργαζόμενους και τους πολίτες, παιδιά, υγεία, συντάξεις.

Και επειδή πλέον δεν φτάνει μόνο αυτό για να γεμίσουν τα ταμεία, έκλεισαν την ΕΡΤ απολύοντας 2650 εργαζόμενους, ετοιμάζουν το κλείσιμο της αμυντικής βιομηχανίας, την καταχρηστική παρακράτηση του ΦΠΑ από επιχειρήσεις και την αύξηση της φορολογίας σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Σχεδιάζουν την αναδιάρθρωση (κλείσιμο δραστηριοτήτων και απολύσεις) της αμυντικής βιομηχανίας, τη μη επιστροφή ΦΑΠ (ΛΑΡΚΟ, κλπ) και είδαμε και την αύξηση της φορολογίας στην χρήση του φυσικού αερίου για την παραγωγή ρεύματος (Αλουμίνιο) καθώς και την φορολογία της παραγωγής ρεύματος στα φωτοβολταϊκά.

Ακούγεται τραγικό αλλά αυτό συμβαίνει. Παίζεται ένα θρίλερ με διαρκώς εντεινόμενο τον όλεθρο και την φρίκη όχι στο πανί αλλά στη ζωή.

Η ανάγκη, για να πληρωθούν οι τοκογλύφοι, παρουσιάζεται σαν ανάγκη να «σωθεί η χώρα» και αφορά στην πράξη την -αμφίβολη- «σωτηρία» του ελληνικού καπιταλισμού. Και λέμε  αμφίβολη γιατί αυτή η περίεργη «σωτηρία» δεν αφορά την παραγωγική δραστηριότητα που είναι η βάση του οικονομικού συστήματος και κλείνει από την έλλειψη κεφαλαίων, αλλά τα τραπεζικά και χρηματιστηριακά κεφάλαια για τα οποία αποστραγγίζεται το σύνολο της κοινωνίας, μηδέ των παραγωγικών δραστηριοτήτων εξαιρουμένων.

Συμπέρασμα: η κυβέρνηση, ακολουθώντας τις εντολές της τρόικας, προκειμένου να πληρώσει τους πιστωτές, καταστρέφει όλη την οργάνωση των υπηρεσιών (νοσοκομεία, παιδεία, κλπ.) που στήριζαν την ζωή των πολιτών, αφήνει άνεργη την νεολαία, κόβει τις συντάξεις στους απόμαχους της εργασίας, διαλύει την μισθωτή εργασία, καταχράται παρακρατώντας ακόμα και τον ΦΠΑ από επιχειρήσεις, αυξάνει την φορολογία σε κάθε δραστηριότητα.

Η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει τις τρύπες στα έσοδα, δεν διστάζει να αποδιοργανώσει ό,τι υπάρχει από ζωή και παραγωγική δραστηριότητα, την ίδια στιγμή που μας πουλά, παραμύθια για επενδυτές που έρχονται.

Εργαζόμενοι-ες η ώρα της υλοποίησης όσων έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει σαν ΕΕΚ, έφτασε και στην ΛΑΡΚΟ.

Το σενάριο έχει δυο κύριες εκδοχές που δεν αποκλείουν ούτε τους συνδυασμούς και των δυο είτε την ύπαρξη και άλλων ακόμα χειρότερων επιλογών. Ας δούμε όμως τις δυο που κυριαρχούν σε δημοσιεύσεις:

1) Υλοποίηση των περικοπών στους μισθούς, που ήδη πρότεινε η διοίκηση της εταιρείας στο σωματείο σας. Ξεκινά περικόπτοντας το εργασιακό κόστος εν λειτουργία για να πουλήσει μετά το εργοστάσιο σε ιδιώτη με «ταχτοποιημένο» το εργασιακό κόστος.

Έχει τεθεί σαν βασικός όρος για την ύπαρξη «επενδυτή», η «τακτοποίηση», πριν την πώληση, των «υψηλών» αποδοχών (βασικοί, πριμ, αποζημιώσεις, ασφάλιση), των παλιών εργαζόμενων του μόνιμου προσωπικού.

2) Το δεύτερο σενάριο είναι το κλείσιμο. Λόγοι πολλοί, ας δούμε μερικούς: από έλλειψη κεφαλαίων κίνησης (μη επιστροφή ΦΠΑ), χαμηλή τιμή μετάλλου. Και εδώ να σημειωθεί πως ούτε οι τράπεζες, ούτε η ΔΕΗ είναι σε θέση να συνεχίσουν την χρηματοδότησή της, γιατί αντιμετωπίζουν δικά τους λειτουργικά προβλήματα, ανακεφαλαιοποίηση και ζημίες αντίστοιχα.

Σε αυτό το σενάριο η εκκαθάριση με απολύσεις όλου του προσωπικού και η πώληση της ΛΑΡΚΟ «κλειστής» σε πολύ χαμηλή τιμή, είναι το χάπι εντ για τους μνημονικούς σκηνοθέτες.

Συνάδελφοι-ες και σύντροφοι-ες, 

πώληση της ΛΑΡΚΟ και άλλων τομέων τις οικονομίας του δημοσίου (ΔΕΗ, Νερό, Υγεία. Παιδεία κλπ.) είναι προϋπόθεση για την επίτευξη του μνημονιακού στόχου που έθεσε η τρόικα και εξαρτά απόλυτα την χρηματοδότηση της χώρας. Άρα η καπιταλιστική «σωτηρία της χώρας» δεν μπορεί να γίνει χωρίς μειώσεις μισθών, αύξηση της ανεργίας, της ανασφάλειας και της δυστυχίας.

Και οι φαρδιές πλατιές υπογραφές, που κοσμούν αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, είναι των κυβερνήσεων που υποστήριξαν την υπογραφή των μνημονίων.

Αυτή είναι μια καθαρή αλήθεια, που δεν δικαιολογείται κανείς και μάλιστα μέλος σε ΔΣ σωματείου οργανισμού ή εταιρίας του δημοσίου (γιατί τον αφορούν άμεσα τώρα οι μνημονιακές συμβάσεις), να κάνει πως δεν ξέρει.

Η απαράδεκτη παρουσίαση λοιπόν από την μεριά του ΔΣ του σωματείου (στην ανακοίνωση 28/6/2013) πως η υπόθεση των περικοπών είναι απλά μια κακή απόφαση μιας εξίσου κακιάς διοίκησης, είναι στάχτη στα μάτια των εργατών, για πολλοστή φορά, προς χάριν απόκρυψης των ευθυνών της κυβέρνησης Σαμαρά. Όλη η ανακοίνωση είναι γραμμένη με τρόπο που να κρατά την διαφορά στο επίπεδο της διεύθυνσης του εργοστασίου για να υποβιβάσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν οι εργάτες για δυο λόγους:

Πρώτον, σαν ΔΑΚΕ προστατεύουν την κυβέρνηση από υποχρέωση.

Δεύτερον, αν αποκαλυφθεί πως ο κίνδυνος προέρχεται από την κυβερνητική υποχρέωση στα μνημόνια, όπως λέμε εμείς, τότε όλοι καταλαβαίνουν πως ο αντίπαλος δεν αντιμετωπίζεται με τις δυνάμεις ενός μόνου εργοστασίου και θα κηρυχθούν ως υπεύθυνοι για αδράνεια, αφού έλειπαν συνήθως (με 2ωρες στάσεις), σε κάθε σοβαρή προσπάθεια αντίστασης του συνόλου της τάξης μας.

Συνάδελφοι,η συνδικαλιστική ηγεσία που έχουμε σήμερα, διαμορφώθηκε δίνοντας λύσεις στα προβλήματά μας με την πρόσβαση που είχε στο περιβάλλον του εκάστοτε υπουργού. Αυτοί οι συνδικαλιστές κρατούν ανοιχτές πόρτες στα υπουργεία ακόμα και σήμερα, δεν δυσαρεστούν ποτέ τους υπουργούς για να προσκομίζουν τα απαραίτητα οφέλη, που θα στηρίξουν την επανεκλογή τους. Όμως σήμερα η παρέμβαση του υπουργού καθορίζεται από τα μνημόνια και έτσι πλέον οι όροι έχουν τελείως αναστραφεί. Οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν τους κυβερνητικούς συνδικαλιστές, για να ανοίξουν τηνΚερκόπορτα και να λεηλατήσουν τα εργασιακά δικαιώματα.

Συνάδελφοι-ες, έγινε φανερό σε όλους σας πως η ΔΑΚΕ με αντάλλαγμα τις προαγωγές, εργάζεται πυρετωδώς για την υποστήριξη της ΝΔ. Μόλις προχθές τελείωσαν τις διαδικασίες πρόσληψης και 40 νέων εργατών στις εργολαβίες, με ζητούμενο προσόν πρόσληψης, την μελλοντική ψήφο στην ΝΔ και αντάλλαγμα την αυριανή μονιμότητα. Και αυτά, σύντροφοι και συνάδελφοι-ες, γίνονται την ίδια στιγμή που απελευθερώνονται οι απολύσεις και καταργείται η μονιμότητα για όλους (με προεδρικό διάταγμα απολύθηκαν οι 2650 μόνιμοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ).

Αυτήν την ώρα λοιπόν στην ΛΑΡΚΟ η ηγεσία του συνδικάτου κάνει «εμπόριο ελπίδας» -με την βοήθεια της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ (είναι από ότι φαίνεται ο λόγος των μυστικών συναντήσεων που κατάγγειλε στην συνάντηση των ΔΣ των σωματείων συνδικαλιστής από την Εύβοια) – πάνω στην ανάγκη των ανέργων και των οικογενειών τους, για να τροφοδοτήσουν με ψήφους την πιο καταστροφική κυβέρνηση για τα δικαιώματα των εργατών.

Συνάδελφοι-ες, σύντροφοι-ες, καταγγέλλουμε αυτές τις τακτικές οι οποίες χωρίζουν τους εργαζόμενους σε ευνοημένους και μη, με σκοπό να βρεθούν οι υποστηρικτές για να προχωρήσουν τα μνημονιακά αντεργατικά σχέδια.

Δεν διστάζουν δε να κάνουν σύνδεση παραγωγικών προβλημάτων, με το όλο επιδεινούμενο εργασιακό κλίμα στο εργοστάσιο, στρώνοντας το έδαφος να μεταφερθούν ευθύνες σε εργάτες.

Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ πρέπει να παλέψουν να χτίσουν σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ τους και μέσα από πραγματικά δημοκρατική συζήτηση στην ΓΣ του Σωματείου να μπορέσουν να βρουν τις δράσεις που θα στήσουν έναν αγώνα που θα τιμά το ανάλογο των παραδόσεών τους.

Και επειδή αυτή την ώρα δεν αρκεί καθόλου να λέμε απλά «πως υποστηρίζουμε των αγώνα που θα αποφασίσουν οι εργάτες», πρέπει να βοηθήσουμε έμπρακτα για να δημιουργηθούν οι λαϊκές συμμαχίες που είναι απαραίτητες να ενώσουν και να σηκώσουν τον αγώνα που «απαιτείται» για να νικήσουμε.

Συνάδελφοι, σύντροφοι, είναι ανάγκη να στηθεί άμεσα μια ανοιχτή επιτροπή εργατών, κατοίκων και αγωνιστών για να δημιουργήσει ένα νέο ανεξάρτητο από το κράτος και την κυβέρνηση κέντρο αγώνα των εργατών ενάντια στους συμβιβασμούς των «απαραίτητων, προθύμων», με τις γνωριμίες και τα «κονέ»… που ρήμαξαν και συνεχίζουν να ρημάζουν την ζωή μας.

Σήμερα με τον καπιταλισμό σε κρίση και τις μνημονιακές κυβερνήσεις, ΛΑΡΚΟ υπό Δημόσιο έλεγχο σημαίνει είτε μια ΛΑΡΚΟ κλειστή, είτε ΛΑΡΚΟ με εργάτες χωρίς δικαιώματα.

Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων παλεύοντας για την ζωή μας να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση που επιβάλλει την εξουσία των τραπεζιτών και των χρηματιστών καθώς και όποια άλλη σταθεί απέναντι στα συμφέροντά μας.

Γι’ αυτό το σκοπό χρειάζεται να σαλπίσουμε γενικό ξεσηκωμό της τάξης οργανώνοντας την Γενική Απεργία με την ανάλογη διάρκεια που θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μέσα από μια τέτοια διαδικασία η εργατική τάξη θα αποκτήσει την εμπιστοσύνη στην δύναμή της και θα γίνει ικανή να αναπτύξει και να εξαπλώσει ένα κίνημα εργατών, που με τα δημοκρατικά του συμβούλια θα παλέψει να επιβάλει τον εργατικό έλεγχο και την αυτοδιαχείριση στην παραγωγή, να μοιράσει τον εργασιακό χρόνο σε όλους, δίνοντας λύση στην ανεργία και την ανασφάλεια, με μισθούς που θα εξασφαλίζουν τις ανάγκες της ζωής στο 2013 και όχι του 1800.

Στην πορεία της ταξικής πάλης για την επίτευξη αυτού του στόχου, είναι που αποκτά συνείδηση της ανάγκης νέων οργάνων εξουσίας της τάξης ο εργάτης, με τα οποία η τάξη και η κοινωνία θα προστατέψει την ζωή και τις ανάγκες της.

 

Ας τους δείξουμεαπό τι είναι η τάξη μας φτιαγμένη.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΤΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 

ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Η ΛΑΡΚΟ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ

ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥ ΕΡΓΑΤΕΣ 

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΕΣ

 

Κομματική οργάνωση Φθιώτιδας και Βοιωτίας του ΕΕΚ

 

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s