ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ: Μαζική απόρριψη της πρότασης Μάνεση

Όλο το ερώτημα βέβαια παραμένει: Ποιος θα υλοποιήσει το όχι όταν το ΔΣ του σωματείου δεν έχει καμιά πρόταση να κάνει προς τους εργάτες. Το πιο πρόσφορο στη παρούσα στιγμή θα ήταν να έχει εκλεγεί από τη ΓΣ των εργαζομένων ομάδα διαπραγμάτευσης (και υπόλογη σε αυτήν) που να προέρχεται από τους εργάτες που ψήφισαν όχι στη πρόταση Μάνεση, αλλιώς…..

Δυναμικό όχι των Χαλυβουργών

2013-06-27 – 15:45:50
Δυναμικό όχι των ΧαλυβουργώνΜε ένα συντριπτικό ποσοστό 70%, οι εργαζόμενοι  της Χαλυβουργίας απέρριψαν χθες την πρόταση της εταιρείας για εξάμηνη επιχειρησιακή σύμβαση με μειωμένες αποδοχές κατά 17%, που ήταν η τελική «προσφορά» προς το σωματείο.ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βάσω Κυριαζή(φωτο: Ηλίας Καράτσαλος)

 Η άρνηση των εργαζομένων σφραγίστηκε από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έγιναν μετά την μαζική έκτακτη γενική συνέλευση του προσωπικού όπου 169 εργαζόμενοι ψήφισαν κατά της πρότασης της εταιρείας και δεν αποδέχονται νέα μείωση στις αποδοχές τους και 64 υπέρ της μείωσης. Η εταιρεία έχει ήδη ενημερωθεί για το αρνητικό για αυτή αποτέλεσμα και όπως εκτιμούν πλέον οι εργαζόμενοι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά καθώς ακόμη και χθες λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνέλευση του προσωπικού η εταιρεία επέμενε στο δίλημμα, ή μείωση αποδοχών για το επόμενο εξάμηνο ή απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου.

«Επιχειρησιακή σύμβαση μέχρι το Δεκέμβριο του 2013 με μειωμένες αποδοχές τουλάχιστον 17% ή αλλιώς από σήμερα το βράδυ πάτε διακοπές…», φέρεται να διαμηνύθηκε στον πρόεδρο του σωματείου.

Ο Θοδωρής Γκλαβίνης μετέφερε στην έκτακτη συνέλευση αυτό το διάλογο, τονίζοντας ωστόσο ότι απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου είναι να μην αποδεχτούν οι εργαζόμενοι καμία νέα μείωση. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για «ψυχολογικό πόλεμο που γίνεται εκ μέρους της εταιρείας στο προσωπικό, με απώτερο στόχο να καμφθούν και να αποδεχτούν και νέες μειώσεις, χωρίς όμως να υπάρχει καμία σαφή δέσμευση πότε θα σταματήσει αυτό το μαρτύριο για τους εργαζόμενους που τον τελευταίο χρόνο έχουν υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους αλλά και εκ περιτροπής εργασία».

Ο πρόεδρος του σωματείου, εκθέτοντας όλα τα παραπάνω, ζήτησε από τους συναδέλφους του να δώσουν ισχυρή εξουσιοδότηση στο σωματείο στην κατεύθυνση της απόρριψης της νέας μείωσης αποδοχών, όπως και τελικά έγινε στο πέρας της διαδικασίας.

Το κλίμα στη συνέλευση, θα πρέπει να σημειωθεί, ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για την εταιρεία καθώς όπως έγινε γνωστό υπάρχει σε ισχύ ήδη επιχειρησιακή σύμβαση μέχρι τον Οκτώβριο την οποία όμως η εταιρεία θέλει να αλλάξει για να συμπεριλάβει μέχρι το Δεκέμβριο τις νέες μειώσεις, επικαλούμενη το κόστος ενέργειας αλλά και τις μειωμένες παραγγελίες.

Υπήρξαν ωστόσο εργαζόμενοι στη συνέλευση που αμφισβήτησαν ευθέως ειδικά ότι υπάρχουν μειωμένες παραγγελίες καθώς όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στα δύο εργοστάσια δεν υπάρχει δείγμα «καν στόκ», γεγονός που σημαίνει πως ότι παράγεται διατίθεται στην αγορά. «Δεν είναι δυνατόν να πληρώσουμε και πάλι το τίμημα. Δεν έχουμε άλλα ψυχολογικά αποθέματα. Επί 8 μήνες τώρα πληρωνόμαστε με μειωμένες αποδοχές, είτε με περικοπές είτε εξαιτίας της εκ περιτροπής εργασία», σημείωναν χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκ μέρους της εταιρείας φέρεται να αφέθηκε να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόθεση ακόμη  και περικοπής του επιδόματος γάμου, εάν και υπάρχει δέσμευση του ΣΕΒ ότι δεν θα προχωρήσει σε μία τέτοια ρύθμιση, ωστόσο αναφορά έγινε και σε αυτό από το σωματείο προκειμένου να καταδειχτεί ότι η εταιρεία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε περικοπές ακόμη και μονομερώς.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s