ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ: Τρόφιμα μόνο με δήλωση αλά ΜΚΟ και την άδεια της ΕΕ;

Με έκπληξη διαβάσαμε την ανακοίνωση του “Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ν. Λάρισας”, του οποίου η πλειοψηφία πρόσκειται στο ΠΑΜΕ (συνδικαλιστικό βραχίονα του ΚΚΕ)  ότι στο πλαίσιο της δράσης του, που αντιπαλεύει Κυβέρνηση, Κεφάλαιο και ΕΕ θα μοιράσει τρόφιμα σε απόρους “αξιοποιώντας μέρος του προγράμματος διανομής τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΟΠΕΚΕΠΕ”.

Πλήρης ανακοίνωση για το πρόγραμμα υπάρχει εδώ στο Onlarissa.gr

Βλέποντας στη συνέχεια προσεκτικότερα τις προϋποθέσεις συμμετοχής των απόρων στο πρόγραμμα διαπιστώσαμε ότι τα κριτήρια χορήγησης των τροφιμών είναι αυτά τα ίδια με τα οποία τα μοιράζει τόσο η ΜΚΟ “Ανθρωπομάνια”, όσο και ο Σύλλογος Πολυκτέκτων και ίσως και άλλοι φορείς (σύλλογοι, ΜΚΟ, σωματεία κλπ του νομού). Σε τι διαφέρει λοιπόν το πρόγραμμα του ΕΚ Λάρισας, θα μπορούσε εύλογα να αναρωτηθεί ο καθένας.

Πολύ περισσότερο που η δεύτερη διευκρινιστική ανακοίνωση για την παράταση χορήγησή τους, θέτει εκ νέου μια επιπλέον προϋπόθεση για τους μετανάστες, http://www.onlarissa.gr/2013/06/03/paratasi-sto-programma-dianomis-trofimon-se-aporous/ να έχουν άδεια παραμονής σε ισχύ!

Έτσι κι αλλιώς οι μετανάστες χωρίς χαρτιά εξαιρούντο από την πρώτη ανακοίνωση καθώς δεν διαθέτουν φορολογική δήλωση. Πολύ περισσότερο που τέκνα άνω των 18 ετών που δεν διαθέτουν ένσημα, δεν μπορούν πλέον να εμφανιστούν ως προστατευόμενα μέλη ή να ανανεώσουν εύκολα την άδεια παραμονής τους μετά από τους περιορισμούς που τέθηκαν ή να τύχουν ειδικών διατάξεων για τους άνεργους.

Τι είναι όμως τα τρόφιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ που το ΕΚ Λάρισας και οι άλλοι φορείς που μοιράζουν με τις ίδιες προϋποθέσεις και κριτήρια;  Είναι προφανές ότι πρόκειται για  Πρόγραμμα της ΕΕ (αυτό είναι σαφές), εφαρμόζεται στην Ε.Ε. από το 1987, και στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, σε ετήσια βάση.  Άρα σε τι ακριβώς διαφοροποιείται το ΕΚ Λάρισας, πολύ περισσότερο που καταγγέλουν Κυβέρνηση και ΕΕ και την ίδια ώρα μοιράζουν τα τρόφιμα που Κυβέρνηση και ΕΕ τους χορηγεί;

“Μπορεί να φτύνει κάποιος  στο πηγάδι που πίνει νερό;” Μπορεί η ταξική αλληλεγγύη να οργανώνεται με πόρους και εφόδια της ΕΕ και του Κράτους; Κι αν το ΕΚ Λάρισας αποφάσισε να ανταγωνιστεί την Εκκλησία, τις “δήθεν” ΜΚΟ (που θησαυρίζουν από και εις βάρος της καταστροφής που συμβαίνει σήμερα σε όλο  το ανθρώπινο δυναμικό της κοινωνίας),  ας μας εξηγήσει τουλάχιστον με ποιο τρόπο διαφοροποιείται «όχι με την λογική της φιλανθρωπίας όπως κάνουν εργοδότες, εκκλησία, ΜΚΟ, αλλά για να τους δώσει ένα χέρι στήριξης, για να μπουν όλοι στον αγώνα για την επίλυση των μεγάλων και οξυμένων προβλημάτων τους.»

Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2013/05/23/dianemi-trofima-se-aporous-to-ergatiko-kentro-larisas/

Σαφώς και τα προβλήματα του λαού είναι αυξημένα, τα χαράτσια αφόρητα, η φτώχεια παντού σε έξαρση  και η ανεργία στα ύψη. Το να λειτουργείς όμως ως άλλο ένα κυβερνητικό γραφείο διανομής τροφίμων είναι εν τέλει το ίδιο το πρόβλημα που προσπαθείς υποτίθεται να αντιπαλέψεις,  καθώς όλες αυτές οι φιλανθρωπικές τακτικές δεν έχουν άλλο σκοπό παρά την “ενσωμάτωση” και αποδοχή από τους ίδιους τους ανθρώπους της απόλυτης ένδειας ως επιλογής ζωής. Είναι σαν να ομολογούν ότι απ’εδώ και πέρα θα ζήσουν όχι με την αξιοπρέπεια που τους προσφέρει η εργασία, αλλά από τη φιλανθρωπία, και σε αυτή την αποχοδή της ήττας τα “περήφανα” μέλη του ΕΚ συμβάλλουν με τα ίδια τους τα χέρια.

Η αναπαραγωγή  αυτής της ίδιας  της φιλανθρωπίας Κράτους και Εκκλησίας υπό την ομπρέλλα της ΕΕ δεν είναι   παρά η άλλη πλευρά της αναπαραγωγής του ίδιου του συστήματος  πολιτικής κυριαρχίας που εδραιώνουν και προσπαθούν να εγκαθιδρύσουν με την πιο απόλυτη μορφή υπερεθνικοί θεσμοί όπως αυτοί που συναπαρτίζουν την Τρόικα.

Και μαζί και χώρια δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον για τη δική μας λογική των πραγμάτων. Θα πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στον κυβερνητικά ταϊζόμενο συνδικαλισμό και στην ένταση της ταξικής πάλης που στόχο δεν έχει την αναπαραγωγή αυτής της κοινωνίας, αλλά στην ανατροπή της, μιας κοινωνίας καθολικής χειραφέτησης, όπου ο άνθρωπος δεν θα είναι  «ένα ον ταπεινωμένο, υποδουλωμένο, εγκαταλειμμένο, περιφρονημένο».*

*(Κarl Marx, Κριτική της Εγελιανής Φιλοσοφίας του Κράτους και του Δικαίου, Παπαζήσης, 1978, σελ.25)

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s