ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΕΚ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Από απεργός πείνας στα έδρανα της ΓΣΕΕ διαλύοντας την παράταξη στο ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές του Ε.Κ. Λιβαδειάς

Ποιοί δεν θέλουν την ανεξάρτητη φωνή των εργατών

 Στις εκλογές για το νέο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς (Ε.Κ.Λ.), οι εργαζόμενοι και οι αντιπρόσωποι της περιοχής, γίναμε μάρτυρες «του πως βλέπει η νέα πλειοψηφία στο Συμβούλιο, την συγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την ενότητα στην πάλη, ενάντια στην μνημονιακή κυβέρνηση και την εργοδοσία».

Με διεργασίες έξω από κάθε συλλογική διαδικασία και συνεννοήσεις πίσω από την πλάτη των αντιπροσώπων, «οργανώθηκε» και «επιτεύχθηκε» η εκπαραθύρωση της συμμετοχής και της δράσης, της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», που τα δύο τελευταία χρόνια στο Ε.Κ.Λ. είχε κάνει έντονη την παρουσία της.

Ο επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» (ΑΑΚΕ)  Γ. Σταθάς, (νυν βουλευτής του Σύριζα και πρόεδρος στην προηγούμενη διοίκηση του Ε.Κ.Λ. εκλεγμένος με την ΠΑ.Σ.Κ.Ε) σε συνεννόηση, με τον πάλαι ποτέ επικεφαλή, του συνδικαλιστικού σχήματος «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», Τ. Οικονόμου, συμφώνησαν πίσω από τις πλάτες των εργαζόμενων, την προσχώρηση του τελευταίου, στο ψηφοδέλτιο της «ΑΑΚΕ» και την εκπαραθύρωση του Σ. Παπαδημητρίου (μέλους των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ, εκλεγμένου στο προηγούμενο Δ.Σ.) από την διοίκηση του Ε.Κ.Λ.  Ταυτόχρονα διέλυσαν (;) το σχήμα «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», ενάντια στις συλλογικές του αποφάσεις, προς όφελος της «ΑΑΚΕ», με στόχο να πνιγεί κάθε ανεξάρτητη φωνή μέσα στο Δ.Σ., όπως αυτή εκφραζόταν από τον εκπρόσωπο της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», Σ. Παπαδημητρίου και να ακούγονται οι πρόθυμοι νέοι εκφραστές του Σύριζα.  

 Τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν μέχρι τις εκλογές:

Την Δευτέρα, 24/2/13, το απόγευμα και ώρα 18:00, ενώ εξελισσόταν η κατάθεση των συνδυασμών  στην εφορευτική επιτροπή για την συμμετοχή στις εκλογές και η διαδικασία έληγε στις 19:00, ανακοινώθηκε από τον Τ.  Οικονόμου στον Σ. Παπαδημητρίου, πως αφού δεν δέχεται να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο του Σταθά, θα τον εγκαταλείψει και θα κατέβει αυτός με την παράταξη «ΑΑΚΕ». Η πρόφαση ήταν «τα κουκιά δεν βγαίνουν και το Ε.Κ. θα το πάρουν οι εργοδοτικοί (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ)».

Το επιχείρημα είναι έωλο  από κάθε πλευρά, καθώς τίποτα δεν εμπόδιζε την βασισμένη σε αρχές και με συγκεκριμένους στόχους, συνεργασία των εκπροσώπων της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» και της «ΑΑΚΕ», εάν και όπου συμφωνούσαν, ενάντια στους παλιούς «συντρόφους» του Γ. Σταθά, την Κυβέρνηση και την εργοδοσία. Άλλωστε μια τέτοια συνεργασία είχε επιτρέψει, τα τελευταία χρόνια, την αξιοσημείωτη αγωνιστική παρουσία του Ε.Κ.Λ., στις μάχες ενάντια στο μνημόνιο και την κυβέρνηση.

Σεβόμενος απόλυτα τις αποφάσεις για αυτόνομη συμμετοχή, που πάρθηκαν σε δυο συγκεντρώσεις, (μια με τους αντιπροσώπους του Ε.Κ.Λ. και μια σε ευρύτερη μάζωξη του σχήματος) ο Σ. Παπαδημητρίου, συμμετείχε στις εκλογές μόνος υποψήφιος της παράταξης, διεκδικώντας την έδρα στο Δ.Σ. με πολιτικό και μόνο κριτήριο την συμβολή του στη δουλειά που είχε γίνει στο προηγούμενο Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου. Ο λόγος δε ίδρυσης και ύπαρξης της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» ήταν η μη αποδοχή αδιαφανών συναλλαγών,  που μπορεί  να εξασφάλιζαν την παρουσία της σε Δ.Σ.,  αλλά θα λειτουργούσουν  άμεσα ή έμμεσα, ενάντια στις αρχές της ανεξαρτησία της εργατικής τάξης από κάθε επιρροή εργοδοσίας και κράτους και της  ανάγκης για την πάλη ενάντια στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Στις εκλογές του Ε.Κ.Λ. έβγαλαν:

6 έδρες η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ» και 43 ψήφους.

(ο Σύριζα του Γ. Σταθά)

4 έδρες, η «ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ» και 31 ψήφους.

(οι εκπρόσωποι, των παλιών παρατάξεων ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ)

1 έδρα το «ΠΑΜΕ» και 10 ψήφους.

0 έδρες η «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» και 1 ψήφο.

Η κατάσταση μετά τις εκλογές:

Ο αποκλεισμός του υποψηφίου Σ. Παπαδημητρίου, που είχε καθοριστική συμμετοχή στην διαμόρφωση της δυναμικής πάλης ενάντια στα μνημόνια, στην οποία το Ε.Κ.Λ., εδώ και δυο χρόνια, ηγήθηκε, φαίνεται πως ήταν εδώ και καιρό προϋπόθεση και θεμέλιο για την συγκρότηση της «ΑΑΚΕ». Φαίνεται μάλιστα ότι ο αποκλεισμός αυτός έγινε “αναγκαίος” όταν ο ανεξάρτητος υποψήφιος, αντιτάχτηκε στον σχεδιασμό απορρόφησης της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΗΤΟΙ» στην  νέα παράταξη του Σύριζα «ΑΑΚΕ».

Στις νέες συνθήκες, όπου ο Σύριζα ετοιμάζεται να αναδειχθεί σε κυβέρνηση, αποκτά μεγάλη και βαρύνουσα σημασία η διοίκηση τόσο στα Ε.Κ., όσο και η εκπροσώπηση  στη ΓΣΕΕ. Για να λειτουργήσουν αυτούς τους θεσμούς λοιπόν στην νέα εποχή, θα ήταν καλύτερα να απαλλαχτούν πρώτα από την ενοχλητική και μαχητική παρουσία του τροτσκιστή υποψήφιου, της παράταξης «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ» και ενός σχήματος που παλεύει, για την ανεξαρτησία των συμφερόντων των εργαζόμενων από το κράτος, την εργοδοσία και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία.

Μετά, δε το εκλογικό αποτέλεσμα, συμβαίνει το εξής παράδοξο, ο Τ. Οικονόμου είναι μέλος του Δ.Σ. στο σωματείο «Ένωση»(Αλουμίνιο της Ελλάδας), εκπροσωπώντας την παράταξη «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», μέλος του ΔΣ στο Ε.Κ.Λ., εκπροσωπώντας την «ΑΑΚΕ» και αντιπρόσωπος στην ΓΣΕΕ, εκλεγμένος με την παράταξη «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ», κάνοντας όμως σχέδια, όπως διέρρευσε, να εκλεγεί στο κεντρικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ με την Αυτόνομη Παρέμβαση του Σύριζα (αυτός ήταν ένας ακόμα λόγος για την αποτυχία της συνεργασίας που παζάρευε με το ΠΑΜΕ).

Τώρα, περισσότερο παρά ποτέ, φαίνεται η αναγκαιότητα για την αυτό-οργάνωση των εργαζόμενων, σε ένα συνδικαλιστικό σχήμα, που θα είναι και θα παραμείνει, με κάθε τρόπο, έξω από τα μαγειρέματα της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, για καρέκλες, προνομιακές διαπραγματεύσεις με κράτος και εργοδοσία και προσωπικές μωρό-φιλοδοξίες. Ένα συνδικαλιστικό σχήμα με ένα νέο πρόγραμμα δράσης, που θα στοχεύει στην ανατροπή των μνημονικών κυβερνήσεων και των μέτρων που καταδυναστεύουν την ζωή μας. Μια ανατροπή που πρέπει να έρθει μέσα από την οργάνωση και πραγματοποίηση της γενικής πολιτικής απεργίας, τέτοιας διάρκειας, που θα κάνει πραγματικότητα την ανατροπή.

Με τους αγώνες που θα δώσει η εργατική τάξη ενωμένη, αποκτά την συλλογική εκπαίδευση και την συνείδηση, που θα της δώσει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να νικήσει.  

ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ.

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΩΤΗΡΗΣ

Εκπρόσωπος της παράταξης ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ στο ΕΚ Λιβαδειάς.

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s