ΒΟΛΟΣ: 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2012, 5μμ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ (ΘΟΛΟΣ), Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΜΑΣ

6δεκεμβρη4 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2008

H ανολοκλήρωτη εξέγερση ζητάει νέα έφοδο στον ουρανό

Η εξέγερση του Δεκέμβρη του 2008 δε χωράει στα μουσεία της σαπισμένης αστικής δημοκρατίας.

Τέσσερα χρόνια μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την έκρηξη της λαϊκής εξέγερσης τα καπιταλιστικά επιτελεία συνεχίζουν να συκοφαντούν το Δεκέμβρη και να λοιδορούν την οργισμένη νεολαία που πρωταγωνίστησε στις μεγάλες νύχτες των Δεκεμβριανών. Το μίσος των αστών, του πολιτικού τους προσωπικού και των κονδυλοφόρων τους επιβεβαιώνει πως ο Δεκέμβρης έρχεται από το μέλλον αμφισβητώντας τους θεσμούς της οικονομικής και κρατικής εξουσίας στους δρόμους· δεν ήρθε να ζητήσει δημοκρατία από το καθεστώς των δολοφόνων, των μιζαδόρων και των νομιμοποιημένων ληστών. Δεν ήταν ένα ακόμα κίνημα, ένας ακόμα λίγο πιο μαχητικός αγώνας. Ο Δεκέμβρης του 2008 ήταν εξέγερση του λαού με επικεφαλής τη νεολαία. Περισσότερο από απάντηση ήταν ερώτηση από μια νεολαία χωρίς παρόν και μέλλον, από ένα λαό που μετατρέπεται σήμερα σε έθνος αποκλήρων.

Γιατί φοβούνται το Δεκέμβρη;

Γιατί δεν ενσωματώθηκε σε κανένα εναλλακτικό σχέδιο διαχείρισης του καπιταλισμού και της κρίσης του. Η επίσημη αριστερά, που είτε τον συκοφάντησε και τον σαμπόταρε ανοιχτά (ΚΚΕ) είτε πάτησε σε δύο βάρκες για να τον χαϊδέψει και να τον ακρωτηριάσει μέσα από το αίτημα των εκλογών (ΣΥΡΙΖΑ), προετοιμάζει τις νέες Βάρκιζες.

“Βάρκιζα Τέλος”, γράφτηκε στους τοίχους τον Δεκέμβρη. Kαμμιά συμφιλίωση, καμμιά ταξική ειρήνη με το κράτος και τ’ αφεντικά.

Όλα τα κοινωνικά ζητήματα τα οποία οδήγησαν το λαό στους δρόμους και τροφοδότησαν τη διάρκεια και την έκταση της εξέγερσης είναι παρόντα στο πολλαπλάσιο. Η ανεργία, η μερική και ελαστική εργασία, η φτώχεια, η διάλυση της παιδείας και της υγείας έχουν πάρει νέες ανεξέλεγκτες διαστάσεις.  Tα αλλεπάλληλα  μνημόνια της καπιταλιστικής χρεοκοπίας είναι η ταφόπλακα της ζωής μας. Kαι για να τα επιβάλλουν εφαρμόζουν την πιο βάρβαρη κρατική καταστολή, ενώ συγχρόνως  βγάζουν από τους υπονόμους τις ιστορίας τις κτηνώδεις παρακρατικές ναζιστικές συμμορίες.

H αντιεξέγερση που ξεκίνησε μετά τον Δεκέμβρη του 2008 με τη μορφή των αντιμεταναστευτικών πογκρόμ του κράτους συνεχίστηκε με την επίθεση στο μπλοκ της διαδήλωσης στον ένα χρόνο μετά την εξέγερση, με τον βαρύτατο τραυματισμό της σ. Aγγελικής Kουτσουμπού στις 6 Δεκέμβρη 2009 και το κυνήγι μαγισσών του κράτους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Kαι από τον περασμένο Mάη με την είσοδο των ναζιστών στη Bουλή.

Aλλά μπορούμε να τους νικήσουμε.  Oι περιορισμοί του Δεκέμβρη τώρα πρέπει να σπάσουν. Oι «από πάνω» δεν μπορούν πια να κυβερνάνε σταθερά όπως παλιά. Το διεφθαρμένο πολιτικό τους σύστημα αποσυντίθεται. Oι «από κάτω» δεν θέλουν να κυβερνώνται όπως παλιά. Aναπτύσσουν μια ανεξάρτητη δραστηριότητα κι αρχίζουν να μπαίνουν στο προσκήνιο της ιστορίας. Mε σχεδόν 30 γενικές απεργίες, με εμπειρίες από τα κινήματα των πλατειών, των συνελεύσεων, της αυτοοργάνωσης.

Το ιστορικό υπόβαθρο αυτής της διαδικασίας είναι η έκρηξη της παγκόσμιας καπιταλιστικής χρεοκοπίας. Ο Δεκέμβρης δε βρήκε συμμάχους στις συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες και τις υποτιθέμενες πρωτοπορίες του εργατικού κινήματος, βρήκε όμως, συμμάχους στους επαναστατημένους λαούς της Αραβίας, της Τυνησίας και της Αιγύπτου που τώρα ξαναξεσηκώνονται, μαζί και στα εκατομμύρια των διαδηλωτών ενάντια στα μέτρα λιτότητας σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, σε ολόκληρη τη χειμαζόμενη από την κρίση ευρωπαϊκή εργατική τάξη και νεολαία.

Η επέτειος των 4 χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου μας βρίσκει στους δρόμους, όχι για να τιμήσουμε τυπικά τους αγώνες του χθες, αλλά για να την μετατρέψουμε σε κρίσιμο κόμβο προετοιμασίας και οργάνωσης των αγώνων του σήμερα και του αύριο, με διακύβευμα την ίδια τη ζωή. Η οργάνωση μιας Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας είναι ο μόνος τρόπος να τιμήσουμε πραγματικά τη μνήμη του Αλέξανδρου, να δούμε τις ανεπάρκειες και τη ζωντανή δυναμική της εξέγερσης και να αρχίσουμε να απαντάμε στα ερωτήματα.

Το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα καλεί στον αγώνα για την οργάνωση γενικής πολιτικής απεργίας διαρκείας. Για την ανατροπή της κυβέρνησης των τροϊκανών. Oργανώστε ομάδες αυτοάμυνας και πολιτοφυλακές για τη συντριβή των φασιστικών συμμοριών. Για την εργατική εξουσία, που θα αντιμετωπίσει την κοινωνική  καταστροφή που μας επιφυλάσσει ο χρεοκοπημένος καπιταλισμός. Για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, χωρίς εξευτελισμούς.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

www.eek.gr

eek@eek.gr

Advertisements