ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: Σε κατάληψη η πρυτανεία για ένα πανεπιστήμιο χωρίς μπάτσους & αλεξίσφαιρα

1η ανακοίνωση

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου, 2012

Το Σάββατο 27/10 , παραμονή της 28ης Οκτωβρίου, οι φασίστες είχαν στα γραφεία τους “μαθήματα ιστορίας”. Με αφορμή αυτό καλέστηκε αντιφασιστική πορεία στο θόλο. Ο θόλος, όμως, με παραγγελία της ασφάλειας και με τη σύμφωνη γνώμη του αντιπρύτανη, επρόκειτο να κλειδώσει (Για να μην τους το χαλάσουμε, άραγε;). Ωστόσο, ο κόσμος της πορείας κράτησε το χώρο ανοιχτό. Και τότε άρχισαν τα τηλέφωνα… Σύντομα, ο Ζουμπουλάκης (αντιπρύτανης) έφυγε οικειοθελώς από τη μέση και η επικοινωνία γινόταν απευθείας μεταξύ ασφάλειας, εταιρείας και υπαλλήλων της. Τα τηλέφωνα έγιναν απειλητικά. Η ασφάλεια ζήτησε τα στοιχεία του φύλακα και τον κατηγόρησε για συνενοχή. Το πρωί της Κυριακής 7 άτομα ήταν στο θόλο για να τον κρατήσουν ανοιχτό. Η αστυνομία τους απομάκρυνε για λόγους “εθνικής ασφάλειας”. Από την επόμενη μέρα οι φύλακες φορούσαν αλεξίσφαιρα. Το αφεντικό είχε θυμώσει… Η ασφάλεια τώρα θυμήθηκε ότι δεν είναι κλειδοκράτορες, αλλά υπάλληλοι εταιρείας security και οτι ο νόμος προβλέπει να φοράνε στολή και αλεξίσφαιρο(ναι, ακόμη και στα πανεπιστήμια!). Στο εξής, προειδοποίησαν για τακτικούς και απροειδοποίητους ελέγχους στο πανεπιστήμιο με αφορμή τα γιλέκα. ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ!

Το παραπάνω δεν είναι παρά ένα ειδικό παράδειγμα μιας γενικότερης και χρόνιας κατάστασης που μπλέκει πρυτάνεις, εργολαβίες και αρχές. Η απάντησή μας σε αυτήν την κατάσταση είναι η κατάληψη της πρυτανείας.

Θυμίζουμε ότι ήμασταν και είμαστε ενάντια στα συμβούλια διοίκησης που κατέληξαν προσφάτως να εκλεχθούν μέσω υπολογιστή, αφού δεν κατάφεραν να τις πραγματοποιήσουν σε φυσικό χώρο. Δεν βρήκαν χώρο να σταθούν! Όλοι όσοι κινούνται στο πανεπιστήμιο και το ζουν οφείλουν να υπερασπιστούν το αυτοδιοίκητό του. Οι θεσμικές αρχές, αφού έχουν επιλέξει να διαχειρίζονται οι ίδιες και μόνο οι ίδιες το πανεπιστήμιο, αν ταυτόχρονα λαμβάνουν και εκτελούν εντολές απο ποικίλους εξωτερικούς παράγοντες, τότε ως φυσικό αποτέλεσμα δεν τους αναγνωρίσουμε πια ως διοίκηση του χώρου. Ας παραιτηθούν λοιπόν. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη για τους θεσμούς του αυτοδιοίκητου. Κάθε πρύτανης που έρχεται ας αφήνει τη θέση του στον επόμενο.

Ήμασταν και είμαστε ενάντια στις εργολαβίες που σε διαγωνισμούς χειρότερης ποιότητας και συνθηκών εκμετάλλευσης προσφέρουν τις καλύτερες τιμές. Η διάχυση της διαχείρισης των αναγκών του πανεπιστημίου (σίτιση, στέγαση, φύλαξη, καθαριότητα) σε ιδιώτες-εργολάβους, έχει αφενός ως αποτέλεσμα το γνωστό μπαλάκι ευθυνών μεταξύ πρυτανικών αρχών-ιδιωτών και αφετέρου την εγκαθίδρυση ενός μόνιμου καθεστώτος επισφάλειας εργασίας. (βλ. Τροφική δηλητηρίαση 15 φοιτητών στη λέσχη σίτισης εργολαβίας Χούτου, εκβιασμούς φυλάκων από αστυνομία)

Ήμασταν και είμαστε ενάντια στην επιτήρηση και τον έλεγχο. Ούτε θέλαμε, ούτε θέλουμε μπάτσους στα πανεπιστήμια.

Η κατάληψη καλεί όλους όσους θέλουν το πανεπιστήμιο ως έναν ανοιχτό κοινωνικό χώρο, θέλουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση σε αυτόν και να τη μοιράζονται. Σ΄αυτή τη χρονική στιγμή, δε βλέπουμε αυτόν τον αγώνα ξέχωρα από όσα συμβαίνουν γύρω μας (στην πόλη μας και όχι μόνο), αλλά επιδιώκουμε να βρεθούμε και με όποιον άλλον αντιστέκεται.

Αυτό το κείμενο, όπως και κάθε απόφαση που λαμβάνεται, συνδιαμορφώνεται μέσα από την ισότιμη συμμετοχή στην ανοιχτή συνέλευση της κατάληψης.

Συνέλευση κάθε μέρα στις 20.00

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ Π.Θ.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s