ΒΕΜΕΚΕΠ: Πρώτα ο λογιστής, μετά ο νομικός σύμβουλος και στο βάθος ..ο εργοδότης

Σε άγονο κλίμα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη τριμερής στην Επιθεώρηση Εργασίας καθώς δεν προσήλθε ο μέτοχος και ιδιοκτήτης της εταιρείας αλλά ο νομικός σύμβουλος της.

Χθες είχε προσέλθει ο λογιστής της εταιρείας ο οποίος προφανώς δεν μπορούσε να συζητήσει ή να λάβει αποφάσεις σχετικά με το επίδομα αδείας που οφείλεται στους εργαζόμενους και δεν έχει καταβληθεί ενώ έχουν εξαντλήσει τις κανονικές τους άδειες λόγω έλλειψης παραγγελιών, δηλ. της βαθύτατης ύφεσης, κάνοντας την ΒΕΜΕΚΕΠ ένα νέο θύμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Η μη καταβολή του επιδόματος αδείας είναι η νόμιμη αιτία της τριμερούς αλλά προφανώς η εκ περιτροπής εργασία που έχει επιβληθεί για ένα μήνα και που μειώνει το μισθό των εργατών κατά 50%, είναι η εύλογη αιτία.

Στη σημερινή τριμερή ήρθαν εξουσιοδοτημένιοι από την εταιρεία νομικοί σύμβουλοι αλλά χωρίς καμιά εξουσιοδότηση να λάβουν αποφάσεις. Έτσι πχ στην πρόταση της εταιρείας για καταβολή του επιδόματος σε 5 δόσεις, οι εργαζόμενοι πρότειναν 3, αλλά οι νομικοί σύμβουλοι δεν μπορούσαν να δεσμευτούν.

Το σωματείο πρότεινε να γίνει συνάντηση με τους ιδιοκτήτες της εταιρείας και όχι δια αντιπροσώπων που δεν μπορούν τελικά να αποφασίσουν και να δεσμευτούν.

Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δέχτηκαν να μεταφέρουν την πρόταση του σωματείου για νέα συνάντηση, με τους μετόχους αυτή τη φορά, παρουσία του ΕΚΒ και της Ομοσπονδίας Μετάλλου την ερχόμενη Τρίτη είτε στα γραφεία του ΕΚΒ είτε στα γραφεία της εταιρείας.

Το σωματείο είχε κηρύξει για σήμερα 2ωρη στάση εργασίας έτσι ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να παραβρεθούν στην τριμερή και να ενημερωθούν άμεσα για όλες τις εξελίξεις.

Αναμφίβολλα, πριν την την οποιαδήποτε συνάντηση με την εργοδοσία, όπου προφανώς θα συζητηθεί η εκ περιτροπής εργασία αλλά και το μέλλον της ΒΕΜΕΚΕΠ θα πρέπει να προηγηθεί  γενική συνέλευση ώστε να υπάρχει απόλυτη νομιμοποίηση των ενεργειών της διοίκησης για τις πολύ σοβαρές αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν από εδώ και και πέρα.

Χθες δια του λογιστή, η εταιρεία είχε προσπαθήσει να αναβάλλει την τριμερή και να την μεταθέσει στις 11/6, γεγονός που δεν είχε γίνει αποδεκτό.

Οι λόγοι της μετάθεσης, από τη πλευρά της εργοδοσίας, όσο πιο μακρυά γίνεται οφείλεται στο γεγονός της πιθανότητας μήπως κάποια παραγγελία μπεί στη παραγωγή (πράγμα δύσκολο), να αποφύγει μια πρόωρη σύγκρουση με τους εργάτες πριν η ίδια καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις.

Όπως πάντα όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, δεν είναι απλά τι σκέφτεται η εργοδοσία αλλά τι είναι έτοιμοι να κάνουν οι εργάτες.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s