ΕΕΚ: Προσχηματικό το «ενωτικό κάλεσμα» από τη πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου του ΕΕΚ

ΕΕΚ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Στις 9 Μαΐου, αμέσως μετά την συνάντησή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέδωσε ανακοίνωση, όπου παρουσιάζοντας ένα ορισμένο προγραμματικό πλαίσιο και κάποιες εκτιμήσεις για την κατάσταση και την ορθότερη στάση απέναντι στο ενδεχόμενο  μιας συμμετοχής της Αριστεράς στην κυβέρνηση, ανακοίνωνε ότι θα άνοιγε κύκλο συζητήσεων με άλλα κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου και του ΕΕΚ.

Το ΕΕΚ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και συναντήθηκε με  αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. (Το σκεπτικό εκτίθεται σε σχετικό άρθρο του Σ. Μιχαήλ με τίτλο «Προς την 17η Ιουνίου» και ημερομηνία 22 Μαΐου. Βλ. την ιστοσελίδα του ΕΕΚ και τη Νέα Προοπτική της 26ης Μαΐου). Στην διερεύνηση της δυνατότητας μιας συνεργασίας για την εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου, το ΕΕΚ παρουσίασε μια πρόταση που συνίστατο  στο να βρεθεί συμφωνία που να καλύπτει και τα δύο μέρη σε δύο καίρια προγραμματικά σημεία – την προοπτική της εργατικής εξουσίας  και την σύνδεση της αποδέσμευσης από την ΕΕ με την κοινή επαναστατική πάλη των ευρωπαϊκών εργατικών και λαϊκών  μαζών ενάντια στον εθνικισμό και την εθνική περιχαράκωση και για την διεθνιστική προοπτική μιας σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής ενοποίησης της Ευρώπης πάνω στα συντρίμμια της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Μαζί με τα δύο αυτά προγραμματικά σημεία, ζητήσαμε την κατοχύρωση της διακριτής πολιτικής  φυσιογνωμίας μας. Εκλογική συνεργασία δεν σημαίνει συγχώνευση και πολιτική εξαφάνιση του μικρότερου στον μεγαλύτερο συμβαλλόμενο, κατά τα γνωστά σταλινικά προηγούμενα στο ΚΚΕ.

Δυστυχώς, στις 23 Μαΐου αργά το βράδυ, μας πληροφόρησαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ότι παρόλο που συμφωνούν να διατυπωθούν κοινά αποδεκτές διατυπώσεις των προγραμματικών σημείων, για λόγους «τεχνικούς», πρέπει να αποδεχτούμε  να μπούμε στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χωρίς κανένα διακριτικό του τίτλου του ΕΕΚ. Οι επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ισχυρίστηκαν ότι «δεν προλαβαίνουμε να παρουσιάσουμε ψηφοδέλτια με το όνομα του ΕΕΚ κ.ά. κάτω από τον τίτλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ γιατί χρειάζεται να καταθέσουμε χαρτί στον Άρειο Πάγο για νέο κόμμα και η προθεσμία στα κατά τόπους πρωτοδικεία λήγει Παρασκευή 25 Μαΐου» Οι ισχυρισμοί είναι εντελώς προσχηματικοί: το μόνο που χρειάζονταν ήταν να παρουσιαστεί την επομένη το πρωί στον Άρειο Πάγο ένα τυπικό χαρτί του νέου συνασπισμού, ενώ η προθεσμία για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων έληγε την Δευτέρα,  28 Μαΐου κι όχι Παρασκευή 25 Μαΐου. Εξάλλου πώς άρχισαν συζητήσεις με άλλες οργανώσεις και την τελευταία στιγμή βρίσκουν νομικό κώλυμα και μας ζητούν να συγχωνευτούμε όλοι κάτω από ένα και μόνο τίτλο ψηφοδελτίου, τον τίτλο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ δεν είμαστε συνιστώσα της ;

Μας προτάθηκε σαν «αντίβαρο» στην εξαφάνιση του ΕΕΚ στα ψηφοδέλτια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να υπάρξουν κοινή δήλωση , προκηρύξεις αφίσες, θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας(!;) κλπ. που να δείχνουν ότι το ΕΕΚ συμμετέχει κι αυτό.

Ανάλογες τεχνικές έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν, όπως προείπαμε, και από ένα πολύ μεγαλύτερο ιστορικό κομματικό σχηματισμό. Γιατί ό,τι κριτικάρουμε στο ΚΚΕ να το αποδεχτούμε από έναν άλλο αριστερό σχηματισμό που επαναλαμβάνει όσα κριτικάρουμε σε μικροκλίμακα;

Τα παραπάνω  αναφέρονται λεπτομερειακά, γιατί δείχνουν με ευκρίνεια τον προσχηματικό, τελικά, χαρακτήρα του «ενωτικού καλέσματος» της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τουλάχιστον από την μεριά εκείνων των συνιστωσών που μπλόκαραν σκόπιμα την όλη υπόθεση μιας εκλογικής συνεργασίας. Οι λόγοι μπορούν να ανιχνευτούν στις δραματικές αλλαγές που επέφεραν στην συνολική πολιτική κατάσταση οι εκλογές της 6ης Μαΐου και η ορμητική εκτίναξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά σ’ αυτό θα επανέλθουμε μιαν άλλη φορά.

Το Πολιτικό Γραφείο του ΕΕΚ

24/5/2012

Advertisements

4 Σχόλια

 1. Τραγική ρε παιδιά η ανακοίνωση..
  Πραγματικά αντιλαμβάνομαι την ανταρσύα σαν αριστερή σοσιαλδημοκρατία κ σέβομαι τη στάση του ΕΕΚ στο δρόμο.

  Αλλά τι άλλαξε από τη μιά εκλογική αναμέτρηση στην άλλη;
  Δλδ το πρόβλημα ήταν να μπει το ΕΕΚ δίπλα στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

  Αν όλα αυτά είχαν «επικοινωνιακό» στόχο, νομίζω ότι το ΕΕΚ έβαλε αυτογκόλ…

  Μου αρέσει!

  • Η ανακοίνωση αναφέρεται στα γεγονότα και τις πολιτικές προϋποθέσεις οι οποίες έγιναν αποδεκτές από ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
   Βασική προϋπόθεση οποιασδήποτε συνεργασίας για ένα θέμα (όπως η εκλογική μάχη) είναι το ζήτημα της πολιτικής ανεξαρτησίας του ΕΕΚ, γι αυτό δεν έγινε δεκτή η προσχηματική εμπλοκή «τι θα γράφει το ψηφοδέλτιο». Ήθελαν να γράφει μόνο ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
   Αν η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ΠΑΣΟΚ, μάλλον είσαι φάουλ.
   Αυτογκόλ μάλλον έβαλε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που όταν λέει συνεργασία εννοεί προσχώρηση…

   Τι άλλαξε μετά τις 6 Μάη….Σχεδόν τίποτα…..Η μισή εξωκοινοβουλευτική αριστερά θέλει να μπει στην αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η άλλη μισή κοιμάται ήσυχα σχετικά με το θέμα των φασιστών.
   Νομίζω ότι, μάλλον μόνο το ΕΕΚ προειδοποίησε με ένταση προεκλογικά για το ζήτημα αυτό.
   http://www.eek.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=746:2012-03-29-12-24-07
   Σχετικά με ορισμένα κομβικά ζητήματα για το φασισμό θα βρεις κι εδώ αναρτημένα.

   Μου αρέσει!

   • Δηλαδή μου λες ότι τις πολιτικές προυποθέσεις που έθεσε το ΕΕΚ τις δέχτηκε στο σύνολο τους η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά σκάλωσε στο πως λέγεται το ψηφοδέλτιο; Κι αυτό τώρα είναι σοβαρότητα στους καιρούς που ζούμε;

    Πότε δεν είπα πως η ανταρσύα είναι ΠΑΣΟΚ. Αριστερή σοσιαλδημοκρατία είπα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα δεξιο, αστικό, νεοφιλελευθερο κομμα. Ο ΣΥριζα για παράδειγμα είναι στην πλέον χαρακτηριστικότερη της μορφή σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία. Η ανταρσύα δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο (σχεδον). Έγινα κατανοητός τώρα;;;

    Τέλος αφού δεν άλλαξε τίποτε, γιατί τώρα καλεί το ΕΕΚ για συνεργασία την «συνεργασία» και γιατί όχι πριν από τις προηγούμενες εκλογές;;;

    Αδιανόητα πράγματα.

    Μου αρέσει!

 2. Σχετικά με το ζήτημα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας που θέτεις χρειάζεται μια ιδιαίτερη ανάλυση, γιατί ιστορικά η αριστερή πτέρυγα της σοσιαλδημοκρατίας, που έσπασε από αυτήν όταν η σοσιαλδημοκρατία πέρασε οριστικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο……έφτιαξε την 3η διεθνή.
  Από αυτή την άποψη και μόνο ο όρος σου δημιουργεί προβλήματα. Το καθοριστικό ζήτημα των θέσεων μια πολιτικής οργάνωσης σχετικά με το κράτος (ειρηνική μετεξέλιξη του ή διάλυση και αντικατάσταση του) παραμένει το κριτήριο για μια στοιχειώδη κατάταξη των πολιτικών ρευμάτων. Πχ το ΚΚΕ που το τοποθετείς;
  Ο όρος που χρησιμοποιείς δεν είναι επαρκής για να περιγράψει ένα πολιτικό ρεύμα που διαμορφώθηκε σε διαφορετικές συνθήκες κι είναι αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της 3ης Διεθνούς και όχι της Δεύτερης, οπότε είναι προτιμότερο να μην χρισημοποιηθεί ένας όρος με βάση ένα μόνο κριτήριο (το ζήτημα του κράτους, που παραμένει απόλυτα ουσιαστικό).

  Σχετικά με το «τίποτα»…ήταν σχετικά ειρωνικό: τα πάντα έχουν αλλάξει, όλες οι συνθήκες ισορροπίας κι αυτό δεν εντοπίζεται απλά στα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

  Σχετικά με την πρώτη εκλογική μάχη, το ζήτημα δεν τέθηκε καν γιατί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα εξέλεγε βουλευτές…..οπότε τι να πούμε…

  Μου αρέσει!


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s