ΠΑΝΒΟΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΓΕΝΑΡΗ

Καθυστερημένα κηρύχτηκε η απεργιακή κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρο Βόλου σε σχέση πάντα με την καυτή περίοδο των κινητοποιήσεων των βιομηχανικών εργατών της ΚΟΝΤΙ-arcelormittal.

Η απόφαση του ΕΚΒ πάρθηκε κατά πλειοψηφία καθώς το ΠΑΜΕ είχε αποχωρήσει από την ψηφοφορία, αντιπροτείνοντας ανοιχτή απεργιακή ημερομηνία και συντονισμό με τις απεργιακές κινητοποιήσεις εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών που ελέγχει. Συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση με δική του συγκέντρωση.

Το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ κήρυξε επίσης στάσης εργασίας στις 11.οοπμ μέχρι τη λήξη του ωραρίου.

Γεγονός παραμένει ότι όλες οι απεργιακές κινητοποιήσεις παραμένουν σε 24ωρο επίπεδο, σε μη κλιμάκωση και χωρίς κεντρικό πολιτικό στόχο.

Σημειωτέον ότι κανείς δεν κλιμάκωσε το απεργιακό κύμα μέσα στη καυτή περίοδο των κινητοποιήσεων στις συγκοινωνίες.

Επισυνάπτεται η ανακοίνωση του ΕΕΚ  Μαγνησίας:

Από την οικονομική κρίση στη κρίση εξουσίας;

  Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση δεν χρεοκοπεί απλά παραγωγικούς κλάδους αλλά χώρες ολόκληρες. Το δρόμο της Ελλάδας προς το  χρεοστάσιο έχει λάβει πλέον και η Ιρλανδία, και σύντομα η Πορτογαλία, η Ισπανία ακόμα και η Ιταλία. Ολόκληρη η ευρω-ζώνη ταλανίζεται από μια διαλυτική κρίση, που συμπαρασύρεται στη δίνη του νομισματικού πολέμου μετά τη γιγαντιαία νέα παρέμβαση, εκτύπωση πληθωριστικών δολαρίων που σπρώχνει το πετρέλαιο στα ύψη, πρώτες ύλες και τρόφιμα σε ανοδική τροχιά. Ευρωομόλογα, ελεγχόμενες πτωχεύσεις και δημοσιονομικές προσαρμογές θα διακόπτονται από την εμφάνιση των λαϊκών μαζών στο προσκήνιο της ιστορίας, όπως στη Τυνησία στο πόλεμο των τροφίμων που οδήγησε στην έκπτωση του δικτάτορα Μπεν-Αλί.

Το “ελληνικό πείραμα” έχει αποτύχει παταγωδώς, με το Μνημόνιο να μετατρέπεται από “σωτήρα” σε νεκροθάφτη του χρεοκοπημένου ελληνικού καπιταλισμού, μολύνοντας με τον ιό της εξέγερσης του Δεκέμβρη ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι απεργιακή δράση στις συγκοινωνίες, τα νέα καταστροφικά μέτρα όπως η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου, που μαζί με κινήματα όπως των διοδίων, επεκτείνουν την ανυπακοή, την απειθαρχία και την απονομιμοποίηση του αστικού κράτους που πήρε τη μορφή μαζικής αποχής και άκυρου-λευκού στις περυσινές περιφερειακές εκλογές.

Η απονομιμοποίηση επεκτείνεται στους συνδικαλιστικούς χώρους όπου οι εργαζόμενοι διαπιστώνουν μέσα από την εμπειρία τους ότι η συνδικαλιστική γραφειοκρατία όχι απλά είναι παράλυτη αλλά συναινεί στη πολιτική εξαθλίωσης του λαού για τη «διάσωση της χώρας τους». Το πατριωτικό κεφάλαιο φρόντισε να σηκώσει από τις τράπεζες περισσότερα από 30δις€ για να «συμβάλλει (με τον τρόπο του) στη διάσωση της χώρας».
Αλλά και η κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος εξουσίας δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κοινωνική οργή  με την αστυνομική τρομοκρατία που εξαπολύει η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ούτε καν στη Κερατέα, όπου οι κάτοικοι της μάχονται περισσότερο από ένα μήνα ενάντια στους εργολάβους των σκουπιδιών και τη περιβαλλοντική καταστροφή.

Εναλλακτική λύση δεν μπορούν επίσης να δώσουν στο χειμαζόμενο από την κρίση λαό, οι ρεφορμιστικές προτάσεις του ΚΚΕ, του διαλυόμενου ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για “λαϊκή εξουσία”, “αριστερή κυβέρνηση” ή “αντικαπιταλιστική ανατροπή” χωρίς ανατροπή του καπιταλισμού αντίστοιχα.

Η διαγραφή του χρέους αν και αναγνωρίζεται από το ΚΚΕ παραμένει  ξεκομμένο από τη διαρκή κινητοποίηση των εργατικών μαζών και παραπέμπεται στο απροσδιόριστο μέλλον, πιθανόν μετά από μια σημαντική εκλογική αναμέτρηση. Οι μάζες βρίσκονται σε πολλά ζητήματα πιο μπροστά από τη πολιτική του Περισσού, που όταν καλεί για λαϊκή εξουσία δεν αναλαμβάνει ούτε καν κοινές δράσεις με την υπόλοιπη αριστερά, περιφρουρώντας ακόμα και τις πορείες του από ταξικά συνδικάτα (που φυσικά δεν ελέγχει) ή φροντίζει και σπάει κεφάλια άλλων αριστερών (όπως στους φοιτητές των ΕΑΑΚ).

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε διαφορετικές εκδοχές ζητούν είτε παύση πληρωμών, είτε διαγραφή του επαχθούς (!) χρέους αναγνωρίζοντας με αυτό τον τρόπο το «υγιές» καπιταλιστικό χρέος που συνεισφέρει στη συσσώρευση του «υγιούς» κεφαλαίου, δηλ. παλεύουν για μια λύση του χρέους μέσα στο καπιταλισμό.

Μόνο η εργατική εξουσία, στα συντρίμμια του αστικού κράτους που μπορεί να διαγράψει μονομερώς ολόκληρο το εξωτερικό χρέος που πνίγει το λαό, να εθνικοποιήσει χωρίς αποζημίωση κάτω από εργατικό έλεγχο και διαχείριση οι τράπεζες και να δώσει μια σοσιαλιστική διέξοδο από την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Αυτό δεν μπορεί να γίνει με 24ωρες απεργίες είτε της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΒ ή του ΠΑΜΕ χωρίς μια διαρκή κινητοποίηση των μαζών για τα άμεσα ζητήματα επιβίωσης που να συνδέονται άρρηκτα με το ζήτημα της εξουσίας.

Απορρίπτουμε τα πολιτικά συνθήματα ότι «έχουμε χούντα ή ότι βρισκόμαστε σε κατοχή», που ταυτίζουν ελάχιστα εξωτερικά γνωρίσματα ιστορικών εποχών και ενδυναμώνουν τον εθνικισμό και πατριωτισμό, που έτσι κι αλλιώς προωθείται από τους εθνικιστές φασίστες.

Ταυτόχρονα πρέπει να οργανωθεί η διεθνής και διεθνιστική πάλη ολόκληρου του ευρωπαϊκού προλεταριάτου για την ανατροπή των ευρωπαϊκών αστικών κυβερνήσεων, τη διάλυση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, για τις Ενωμένες Σοσιαλιστικές Πολιτείες της Ευρώπης των κυρίαρχων εργατικών συμβουλίων
Πάνω απ’ όλα μια νέα εργατική επαναστατική Διεθνής πρέπει να οικοδομηθεί που θα ενώσει “της γης τους κολασμένους”, οργανώνοντας τον αγώνα για την απαλλοτρίωση των απαλλοτριωτών σε ολόκληρο το κόσμο!
Σ’ αυτό τον αγώνα καλεί το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τη νεολαία και πάνω απ’ όλα το “λαό” του Δεκέμβρη που αποτέλεσε τη μαχητική εμπροσθοφυλακή των μαζών και προπαντός των νέων που καταδικάζονται στην ανεργία και την ελαστική μαύρη εργασία.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ                         20 ΓΕΝΑΡΗ 2011

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s