10ο Συνέδριο ΠΟΣΔΕΠ:Ν΄απορριφθεί το μνημόνιο στο πανεπιστήμιο

Μπροστά στο 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ
Το 10ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανώτατη εκπαίδευση και κυρίως σε μια πρωτόγνωρη περίοδο συνολικής επίθεσης προς την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ενεργώντας για λογαριασμό του εγχώριου και του διεθνούς κεφαλαίου, όπως ορίζουν τα επιτελεία του (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ), επιδίδεται σε μια πρωτοφανή -για την μεταπολεμική περίοδο της χώρας- επίθεση κατά των κοινωνικών, των εργασιακών και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και επιβάλλει ανεργία, ακρίβεια, ανέχεια και φτώχεια. Με μια σειρά νομοθετικών μέτρων από τη μια καταλύει το κοινωνικό κράτος, είτε καταργώντας πλήρως τον δωρεάν χαρακτήρα βασικών υπηρεσιών του (π.χ. υγεία, παιδεία), είτε εκχωρώντας μεγάλους και σημαντικούς τομείς του σε ιδιωτικά συμφέροντα (π.χ. μέσα μεταφοράς, ενέργεια), ενώ από την άλλη εμπλουτίζει το νομικό της οπλοστάσιο με νέους «αντιτρομοκρατικούς» νόμους προσπαθώντας να ποινικοποιήσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, φοβούμενη μεγάλες κοινωνικές εκρήξεις.
Σε ό,τι αφορά στην παιδεία, παρεμβαίνει συνολικά και στις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης με μέτρα που εμπορευματοποιούν την γνώση και εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς. Με ιδιαίτερη ένταση επιτίθεται στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατεδαφίζει ότι είχε απομείνει από το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της, υποβαθμίζει τις σπουδές σε ρηχή κατάρτιση σύμφωνα με τις «ανάγκες της αγοράς», εδραιώνει μια άκρως ταξική εκπαίδευση μετά το Λύκειο, βαθαίνοντας τους ήδη υπάρχοντες κοινωνικούς φραγμούς στην παιδεία, απαξιώνει τα πτυχία και συνολικά το έργο των πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών δασκάλων. Το κείμενο «διαβούλευσης» του Υπουργείου Παιδείας όχι μόνο προωθεί την πολιτική της Μπολόνια και τις επιταγές του ΟΟΣΑ, αλλά αποτελεί και την εξειδίκευση του Μνημονίου στην ανώτατη εκπαίδευση. Ειδικότερα οι προβλέψεις του κειμένου «διαβούλευσης» σημαίνουν:

  • Βίαιη επιβολή της επιχειρηματικής λογικής στην ανώτατη εκπαίδευση, με συνέπεια ένα αγοραίο αυταρχικό εκπαιδευτήριο, πλήρως προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις των ιδιωτικών «χορηγών», χωρίς ελευθερία στη διδασκαλία, την έρευνα και την διακίνηση ιδεών, που αποκλείει την κριτική σκέψη.
  • Κατάργηση της ακαδημαϊκής αυτοτέλειας των ΑΕΙ, της αυτοδιοίκησης, των συλλογικών διαδικασιών, της δυνατότητας δράσης των κινημάτων.
  • Διάλυση του ενιαίου των σπουδών σε κάθε επιστημονικό πεδίο, με τα «ευέλικτα προγράμματα σπουδών» και τα σύντομης διάρκειας σπουδών «πτυχία», σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, με άμεση συνέπεια τον μαρασμό των κοινωνικών επιστημών και των ανθρωπιστικών σπουδών.
  •  Ολοκληρωτική μετατροπή του πανεπιστημίου σε κέντρο κατάρτισης και παροχής γρήγορα απαξιούμενων δεξιοτήτων, καθιστώντας παράλληλα τους αποφοίτους εύκολα αναλώσιμους εργαζόμενους, χωρίς συλλογικά επαγγελματικά δικαιώματα, υποχρεώνοντάς τους σε διαρκή «δια βίου» και επί πληρωμή επιμόρφωση.
  • Συρρίκνωση και υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, με την κατάργηση και συγχώνευση τμημάτων και ιδρυμάτων, ιδιαίτερα της περιφέρειας (Καλλικράτης).
  • Προετοιμασία επιβολής διδάκτρων και στις προπτυχιακές σπουδές με το «κουπόνι» και τα φοιτητικά δάνεια.
  • Ριζική επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων μέσα στο πανεπιστήμιο και γενίκευση της ελαστικής και επισφαλούς εργασίας και εξατομίκευση του μισθού.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 2011-01-08_diktyo_SinedrioPOSDEP_2011

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s