O αγώνας στο ΤΕΕ και ο ρόλος της γραφειοκρατίας

O αγώνας στο ΤΕΕ και ο ρόλος της γραφειοκρατίας

 

Απεργία Διαρκείας

Από τις 25 Νοέμβρη οι συμβασιούχοι στο ΤΕΕ με απόφαση της Συνέλευσής τους ξεκίνησαν απεργία διαρκείας απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα (απλήρωτοι από τις 15 Ιούλη) και να πάρουν απαντήσεις γύρω από το εργασιακό μέλλον μετά την λήξη της σύμβασή τους.

Την ίδια μέρα τους κοινοποιείται ουσιαστικά η απόλυσή τους, τρεις μήνες πριν τη λήξη της σύμβασής τους, καθώς ο επίτροπος δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής τους με βάση τους νόμους που απορρέουν από το μνημόνιο. Aνάμεσα στους απλήρωτους εργαζόμενους βρίσκονται και 38 συμβασιούχοι που από το 2007(!) έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Αποφάσεις για συνελεύσεις

Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 26 Νοέμβρη, μετά από απαίτηση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», το Δ.Σ. του Συλλόγου ανακοινώνει Γενική Συνέλευση όλων των εργαζόμενων ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας που τους συνδέει με το ΤΕΕ, δηλαδή μόνιμοι αορίστου χρόνου και ομάδες εργασίας (δηλαδή συμβάσεις έργου) για την Δευτέρα 29 Νοέμβρη. Την  Δευτέρα το Δ.Σ. του Συλλόγου μετά από παρέμβαση ξανά της Αρ. Πρωτοβουλίας ζητά από τους εργαζόμενους, μέχρι να αποφασίσει η συνέλευση της Δευτέρας, να μην δεχτούν να μετακινηθούν και να μην γίνουν απεργοσπαστικός μηχανισμός της Διοίκησης. Την ίδια μέρα μια μαζική συνέλευση με πάνω από 120 εργαζόμενους υπερψηφίζει την πρόταση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» με 60 ψήφους έναντι 19 της ΠΑΣΚΕ και 4 της Συνδ. Πρωτοβουλίας (ΠΑΜΕ) για απεργία διαρκείας με 48ωρες επαναλαμβανόμενες. Επίσης μετά από πρόταση εργαζόμενου αποφασίζεται σχεδόν ομόφωνα η μορφή της περιφρούρησης να είναι με λουκέτο στην είσοδο. Η απόφαση της συνέλευσης υιοθετείται ομόφωνα από το έκτακτο Δ.Σ. που γίνεται μετά την συνέλευση και βγαίνει σχετική ανακοίνωση. Την επόμενη μέρα όμως (Τρίτη 30 Νοέμβρη), το πρωΐ, η πλειοψηφία του Δ.Σ. που διαφωνούσε με την πρόταση για λουκέτο στην είσοδο και μετά από πιέσεις της Διοίκησης και του απεργοσπαστικού μηχανισμού, κατήγγειλαν την απόφαση.

Παρ’ όλη την σύγχυση που δημιουργήθηκε στους εργαζόμενους από την ανακοίνωση, η απεργία περιφρουρήθηκε με μαζική παρουσία εργαζόμενων στην είσοδο των κεντρικών υπηρεσιών του ΤΕΕ. Στο κενό έπεσαν και οι απειλές της Γενικής Διεύθυνσης και του προέδρου του ΤΕΕ Χ. Σπίρτζη.

Σύγκρουση ανάμεσα στην Συνέλευση και την πλειοψηφία του Δ.Σ.

Η επόμενη Συνέλευση έγινε την Τετάρτη 1 Δεκέμβρη. Με παρουσία 116 εργαζόμενων αποφασίστηκε η  συνέχιση της απεργίας με νέα 48ωρη απεργία. Η πρόταση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» αυτήν τη φορά στηρίχθηκε και από τον εκπρόσωπο της «Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας» (ΠΑΜΕ).

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζόμενων στο ΤΕΕ, με πρόεδρο τον γνωστό και σε άλλες κινητοποιήσεις απεργοσπάστη πρόεδρο Ν. Ελύτη, αυτή την φορά  αρνήθηκε να υιοθετήσει την απόφαση της δεύτερης συνέλευσης που καλέστηκε και με δική του ανακοίνωση και ορίζει νέα συνέλευση στις… 17 Δεκέμβρη! Παράλληλα βγάζει μια πλαστή ανακοίνωση χωρίς την σφραγίδα του Συλλόγου και χωρίς να έχει συγκληθεί  Δ.Σ., η οποία υπαγορεύτηκε από τον απεργοσπαστικό μηχανισμό του ΤΕΕ το ίδιο βράδυ με την απόφαση της Συνέλευσης και σπέρνει σύγχυση στους εργαζόμενους ενώ δίνει το άλλοθι που περίμεναν τα τσιράκια της διοίκησης για να σπάσουν την απόφαση της συνέλευσης.

Λήξη της απεργίας του τακτικού προσωπικού και εκλογή απεργιακής επιτροπής για την συνέχιση της απεργίας των συμβασιούχων

Η επόμενη μέρα (Πέμπτη 2 Δεκέμβρη, τρίτη μέρα απεργίας) μετατρέπεται σε αναμέτρηση ανάμεσα στην Συνέλευση και τους απεργοσπάστες που πατώντας πάνω στην σύγχυση που δημιούργησε η ανακοίνωση των απεργοσπαστών μπαίνουν για δουλειά. Παρόλα αυτά υπάρχει μαζική παρουσία εργαζόμενων συμβασιούχων και τακτικού προσωπικού έξω από το κτίριο του ΤΕΕ που στηρίζουν την απεργία. Ήδη όμως ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ «ζυμώνει» την ιδέα να γίνει συνέλευση την ίδια μέρα ώστε να μπει άμεσα το θέμα της λήξης της απεργίας. Την τέταρτη μέρα υπάρχει μεγαλύτερη κάμψη της συμμετοχής στην απεργία ειδικά στους μονίμους και αορίστου χρόνου. Η συνέλευση γίνεται με παρουσία 106 εργαζομένων και υιοθετεί την πρόταση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» για αναστολή από την Δευτέρα 6 Δεκέμβρη της απεργίας για τους μονίμους και αορίστου χρόνου λόγω της αδυναμίας που δημιουργήθηκε από την την ανακοίνωση των μελών του Δ.Σ. και εκλογή κοινής απεργιακής επιτροπής για την απεργία των συμβασιούχων που συνεχίζεται, και νέα συνέλευση μετά από τις επαφές με την Δ. Ε. του ΤΕΕ.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. των απεργοσπαστών καταρρέει

Στις 7 Δεκέμβρη η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Συλλόγου που υιοθέτησε τις απεργοσπαστικές προτάσεις ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την συνέλευση που η ίδια είχε αποφασίσει για τις 17 Δεκέμβρη και παραιτείται. Η παραίτηση αυτή ήταν απαίτηση πολλών εργαζομένων. Η συνέλευση όμως που ακολουθεί στις 17 Δεκέμβρη εμφανίζει τον απεργοσπαστικό μηχανισμό με οργανωτή το στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Π. Ρήγα, να μεθοδεύει με αντικαταστατικό τρόπο την ολοκληρωτική αναστολή της λειτουργίας του Συλλόγου που συμπίπτει με την λήξη των συμβάσεων 100 συμβασιούχων. Εκλέγεται με συνοπτικές διαδικασίες (ενώ δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη) τριμελής επιτροπή μέχρι να οργανωθούν εκλογές. Παράλληλα σαν καλοί κουκουλοφόροι του δωσιλογισμού στοχοποιούν συνδικαλιστές που ήδη έχει στοχοποιήσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ.

Δυστυχώς όμως για τα τσιράκια της διοίκησης και τους απεργοσπάστες, οι συμβασιούχοι σε νέα συνέλευσή τους την Τρίτη 20 Δεκέμβρη αποφασίζουν την συνέχιση της απεργίας για μια ακόμη εβδομάδα και τη δημιουργία νέου σωματείου εργαζόμενων που να τους περιλαμβάνει.

 Ο αγώνας συνεχίζεται

Η ταξική πάλη στην εποχή της κρίσης κινείται με γιγάντια βήματα. Οι αντιδραστικές δυνάμεις και στον συνδικαλισμό ήδη βρίσκουν καταφύγιο σε δοκιμασμένες συμπεριφορές από την μαύρη εποχή του δωσιλογισμού, του Μακρηθεοδωρισμού και των Καρακίτσων. Όσο όμως και να το προσπαθούν, ο τροχός της ιστορίας θα γυρίσει μπρός με την δύναμη των συνελεύσεων των εργαζόμενων και με την έμπνευση του αγώνα.

 Αβραμίδης Κώστας

 

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s