ΑΠΟΧΩΡΗΣΑ από το ΚΚΕ στις 21/9/2010.

ΑΛΕΚΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ:Το βασικό γεγονός για το οποίο θεωρώ καταρχάς χρέος μου να ενημερώσω είναι ότι ΑΠΟΧΩΡΗΣΑ από το ΚΚΕ στις 21/9/2010.

Το βασικό γεγονός για το οποίο θεωρώ καταρχάς χρέος μου να ενημερώσω είναι ότι
ΑΠΟΧΩΡΗΣΑ από το ΚΚΕ στις 21/9/2010.
πηγή:http://alekosch.wordpress.com/

Η ιδιότητα του κομμουνιστή –τα τελευταία 17 χρόνια– ήταν και παραμένει η βασική και καθοριστική για όλες τις υπόλοιπες ιδιότητες μου, για όλη μου τη στάση και την πορεία στη ζωή και τον κόσμο, για την εξέλιξη και ανάπτυξη της προσωπικότητας μου, για κάθε κοινωνική σχέση που δημιούργησα.

Την ιδιότητα αυτή την απέκτησα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ όταν οργανώθηκα στα χρόνια της ανασυγκρότησης τους μετά την κρίση του 1989-1991.

Παρότι αποχώρησα από το ΚΚΕ παραμένω κομμουνιστής. Αυτό το πιστεύω, το παλεύω και το διεκδικώ και τελικά κρίνομαι –όπως και καθένας– καθημερινά μέχρι το τέλος.

Απέναντι στους ανθρώπους που σχετίστηκαν μαζί μου ή που απλώς με γνώρισαν ως μέλος και στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ δεν μπορώ να υποκρίνομαι ότι παραμένω μέλος του ΚΚΕ.

Ο καλύτερος τρόπος να δώσω μια πρώτη εξήγηση για την επιλογή μου να αποχωρήσω είναι να παραθέσω αυτούσιο το κείμενο που έστειλα στις 22/9/2010 το απόγευμα (την επόμενη μέρα δηλαδή από την αποχώρηση μου) σε μια σειρά συντρόφους, φίλους, ανθρώπους που είχα συστηματική επικοινωνία μέσα από το email μου τα τελευταία χρόνια. Σε ένα μικρό κομμάτι μόνο από τους χιλιάδες ανθρώπους που γνωρίζω, με γνωρίζουν, έχω σχετιστεί, συνεργαστεί και συναναστραφεί. Το κείμενο αυτό είναι το εξής:

«Σύντροφοι, φίλοι, συναγωνιστές, συνάδελφοι, συνάνθρωποι και λοιποί ενδιαφερόμενοι,

Εδώ και 17 χρόνια όλοι σας με γνωρίσατε πέρα από κάθε άλλη ιδιότητα μου με βασική αυτή του κομμουνιστή, μέλους του ΚΚΕ.

Είναι χρέος μου λοιπόν να σας ενημερώσω για κάποια πράγματα:

Την ιδιότητα του μέλους του ΚΚΕ δεν την διατηρώ πλέον αφού αποχώρησα από αυτό χτες το βράδυ.

Εξακολουθώ να πιστεύω ακράδαντα στη θεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού (επιστημονικού σοσιαλισμού), στην νομοτέλεια της κοινωνικής εξέλιξης, στην πρωτοπορία της εργατικής τάξης σε αυτή την εξέλιξη, στην αναγκαιότητα της πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης να συγκροτείται σε επαναστατικό κόμμα νέου τύπου, στην αναγκαιότητα της επαναστατικής εξουσίας της εργατικής τάξης, στη ρεαλιστικότητα του σοσιαλισμού και της αταξικής κομμουνιστικής κοινωνίας.

Εξακολουθώ δηλαδή να πιστεύω ακράδαντα στην ιστορική αποστολή του Κομμουνιστικού Κόμματος όπως εκφράζεται και στο υπάρχον Πρόγραμμα και Καταστατικό του ΚΚΕ, με τα οποία άλλωστε οργανώθηκα και πάλεψα όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Έχω σκοπό να εξακολουθήσω να παλεύω για την υπόθεση αυτή με όλες μου τις δυνάμεις κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και ελπίζω ολόψυχα να καταφέρω να σταθώ όρθιος μέχρι τέλους.

Ούτε κουράστηκα, ούτε βαρέθηκα.

Αποχώρησα από το ΚΚΕ γιατί είμαι πλέον βαθιά πεισμένος οτι τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μια σοβαρή έκτροπή του, από τη θεωρία του Μαρξισμού-Λενινισμού, το Πρόγραμμα του και τις αρχές λειτουργίας του. Εκτροπή που εκφράζεται πλέον στην καθημερινή λειτουργία και δράση του Κόμματος, στην επικοινωνία του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, στο ρόλο του στους αγώνες τους.

Ενάντια σε αυτή την εκτροπή, κατανοώντας βαθμιαία το βάθος της στην πορεία του χρόνου, προσπάθησα να κάνω ότι περνούσε από το χέρι μου σύμφωνα πάντα με τις αρχές λειτουργίας του Κόμματος. Δηλαδή έλεγα ανοιχτά, θαρρετά, επίμονα και όσο πιο τεκμηριωμένα μπορούσα τη γνώμη μου εκεί που έπρεπε, με βάση το Καταστατικό ενώ παράλληλα εφάρμοζα μαχητικά όλες τις αποφάσεις ακόμα και αν διαφωνούσα.

Δεν θα αποχωρούσα από το ΚΚΕ αν η εκτροπή του ήταν απλώς και καταρχάς ιδεολογικοπολιτική, αποτέλεσμα των δυσκολιών της ταξικής πάλης, των πιέσεων του αντιπάλου. Αποδεικνύεται όμως πλέον μέσα από σωρεία παραδειγμάτων οτι η εκτροπή αυτή υλοποιείται σε μεγάλο βαθμό μέσω και σοβαρών παραβιάσεων των αρχών λειτουργίας του, της εσωκομματικής δημοκρατίας.

Το ΚΚΕ βρίσκεται στη χειρότερη και κρισιμότερη στιγμή της ιστορίας του.

Ακόμα και έτσι δεν θα αποχωρούσα αν δεν εξαντλούσα όλα τα περιθώρια, φτάνοντας να απευθυνθώ έως και στην Κεντρική Επιτροπή για να εισπράξω μια ακόμα ατεκμηρίωτη και απόλυτη απόρριψη …και κάτι παραπάνω.

Βέβαια εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η εξέλιξη αυτή δε με ξάφνιασε ιδιαίτερα.

ΔΕΝ ΚΑΛΩ ΣΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΚΑΝΕΝΑΝ από τους οργανωμένους συντρόφους μου. Αυτό που ελπίζω και καλώ καθέναν να κάνει είναι να πολεμάει ότι στραβό βλέπει επίμονα και θαρρετά, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που του δίνουν οι αρχές λειτουργίας του Κόμματος ακόμα και αν του φαίνεται οτι η προσωπική του συμβολή μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό.

Έτσι και αλλιώς άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Κάθε σκέψη –που μπορεί ίσως να κάνει κάποιος ακόμα και καλοπροαίρετα πάνω στην πιθανή απελπισία του από αυτή την ανώμαλη κατάσταση– ότι η διέξοδος περνάει μέσα από ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ. Και αυτό το λέω όχι μόνο από γενική πίστη στο Καταστατικό αλλά και επειδή είμαι απόλυτα πεισμένος οτι με φραξιονισμό (ομαδοποίηση), ίντριγκες και τερτίπια το Κομμουνιστικό Κόμμα μόνο να διαλυθεί μπορεί και όχι να σωθεί.

Δεν καλώ κανέναν νέο, εργάτη, λαϊκό άνθρωπο φίλο ή όχι του ΚΚΕ να αποστρατευτεί, να απογοητευτεί. Με μεγαλύτερη ακόμα αποφασιστικότητα είναι ανάγκη, ειδικά σήμερα σε συνθήκες κρίσης, να βαθύνει την πολιτικοποίηση του, τη συμμετοχή στους μικρούς και μεγάλους αγώνες για τα καθημερινά προβλήματα αλλά και για τη συνολική και επαναστατική αλλαγή της κοινωνίας.

Ξέρω οτι –παρά τη θέληση μου– θα γίνει προσπάθεια η επιλογή μου αυτή να αξιοποιηθεί από πολλούς και διάφορους ίσως ακόμα και μέσα από τη γνωστή προβοκατόρικη δράση των αστικών ΜΜΕ. Αυτό όμως είναι δυστυχώς αναπόφευκτο στα πλαίσια της ταξικής πάλης και σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψω να με οδηγήσει σπίτι μου, να με κλείσει στο καβούκι μου.

Δέχομαι κάθε είδους τεκμηριωμένη πολεμική στις απόψεις μου αλλά δε θα επιτρέψω σε κανέναν να ταυτίσει εμένα ή τις απόψεις μου με οποιοδήποτε πρόσωπο, κόμμα, κίνηση ή σχέδιο. Οι απόψεις μου και οι επιλογές μου είναι απόλυτα προσωπικές μου. Εγώ είμαι απόλυτα και αποκλειστικά ο μόνος υπεύθυνος για αυτές. Εξάλλου το όποιο τσουβάλιασμα επιχειρηθεί, τελικά θα αναδείξει απλώς την αδυναμία των εμπνευστών του.

Το μήνυμα αυτό είναι προσωπικό, απευθύνεται σε εσάς με τους οποίους διατηρούσα επαφή μέσα από το email μου και σκοπό έχει την ενημέρωση σας. Τους υπόλοιπους ανθρώπους που γνωρίζω και συναναστρέφομαι αλλά δε διαθέτουν email θα τους ενημερώσω αναγκαστικά με πιο παραδοσιακά μέσα. Προφανώς το περιεχόμενο του μηνύματος μου δεν είναι επτασφράγιστο μυστικό όμως ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΕΥΘΥΝΩ στον Τυπο και ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ να φτάσει στον Τύπο ούτε να αξιοποιηθεί αυτόν.

Η στάση μου θεωρώ οτι ήταν πάντα αλλά και παραμένει απόλυτα συνεπής με τη θεωρία, την ιστορία, τις αξίες, τις παραδόσεις, τις αρχές λειτουργίας, το υπάρχον Καταστατικό και Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Έχω τη συνείδηση μου απολύτως ήσυχη. Παρόλα αυτά αν κάποιος (και αναφέρομαι κυρίως στους οργανωμένους στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ συντρόφους μου) θεωρεί πλέον οτι δεν επιθυμεί ή δεν του επιτρέπεται να διατηρεί επαφές μαζί μου, τον παρακαλώ να με ενημερώσει άμεσα για να μην τον ενοχλώ, σε διαφορετική περίπτωση εγώ θα συνεχίσω τη συναναστροφή με κάθε έναν σας στη βάση της μέχρι σήμερα σχέσης μας.

Να είστε καλά.

Εν καιρώ μπορούμε να τα λέμε και στο alekosch.wordpress.com »

>>>>>>>>>>>>>

Το email αυτό ήξερα ότι θα γίνει άμεσα γνωστό στην ΚΕ του ΚΚΕ και αυτό δε με ενοχλούσε. Άλλωστε θεωρώ συνεπές και ορθό ένα μέλος του Κόμματος που λαμβάνει ένα παρόμοιο email να ενημερώσει το Κόμμα και να ζητήσει υπεύθυνα εξηγήσεις.

Γιατί κάνω τώρα αυτή τη δημόσια τοποθέτηση.

Πριν 7 μήνες το Μάη του 2010 έστειλα ένα εκτενές και τεκμηριωμένο γράμμα στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ και την Επιτροπή Κομματικού Ελέγχου με τίτλο: «Για την ανησυχητική κατάσταση και πορεία του Κόμματος, για την κυριολεκτικά τρομακτική προοπτική του, όπως προδιαγράφεται» το κείμενο αυτό το κοινοποίησα και στην ΚΟΒ (Κομματική Οργάνωση Βάσης) που ανήκα. Στις αρχές Σεπτέμβρη μου κοινοποιήθηκε 7σέλιδη εκτίμηση-απάντηση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία όχι μόνο απορρίπτει χωρίς καμία τεκμηρίωση όλα όσα καταγγέλλω στο γράμμα μου αλλά μου προσάπτει μια σειρά χαρακτηρισμούς και κατηγορίες εντελώς ατεκμηρίωτες και συκοφαντικές για τις οποίες δεν πήρα καμία διευκρίνιση όσο και επέμεινα μέχρι και στη σχετική συζήτηση στην ΚΟΒ στην οποία ανήκα που έγινε στις 21/9/2010.

Κατά την παραπάνω συζήτηση έδωσα εξηγήσεις στην ΚΟΒ μου, δήλωσα την αποχώρηση μου και αποχώρησα πριν την ολοκλήρωση της.

Την επόμενη μέρα 22/9 έστειλα προσωπικά και σε συγκεκριμένους αποδέκτες το email που παρέθεσα παραπάνω.

Το επόμενο διάστημα υπήρξαν κάποιοι από αυτούς που έστειλα το email αλλά και άλλοι γνωστοί μου (που συμπέρανα ότι ενημερώθηκαν από τις Κομματικές τους Οργανώσεις) που επικοινώνησαν μαζί μου και μου ζήτησαν εξηγήσεις.

Σε όσους δεν ήταν μέλη του Κόμματος απέφυγα την περαιτέρω συζήτηση και τους παρέπεμπα γενικά στο μέλλον για εξηγήσεις

Στα μέλη του Κόμματος απαντούσα ότι «όντως αποχώρησα», ενημέρωνα λακωνικά ότι «θεωρώ την απάντηση της ΚΕ και όσα μου προσάπτονται ατεκμηρίωτα και συκοφαντικά», ξεκαθάριζα οτι «αυτή τη στιγμή δε θεωρώ σωστό να ανοίγουμε μια τέτοια συζήτηση» και ότι «ως μέλη του Κόμματος ό,τι εξηγήσεις θέλουν μπορούν να τις ζητήσουν όχι από εμένα αλλά από το Κόμμα με τον ορθό κομματικό τρόπο».

Πέρα από όλα τα άλλα είχαμε ήδη μπει στην προεκλογική περίοδο και δεν επιθυμούσα προεκλογικά να ανοίξει σχετική συζήτηση. Όχι φυσικά γιατί θεωρούσα ή θεωρώ τις εκλογές του περασμένου Νοέμβρη ως το μέγιστο πολιτικό γεγονός. Τα γεγονότα που με έκαναν να πάρω την απόφαση της αποχώρησης είναι σοβαρότερα από αυτή –αλλά και από οποιαδήποτε– εκλογική μάχη και επηρεάζουν την πορεία της ταξικής πάλης πολύ βαθύτερα και σε ορίζοντα πολύ μακρύτερο από μια προεκλογική περίοδο ή μια θητεία. Απλά ενόψει εκλογών θα ήταν πολύ πιο εύκολο στο σύστημα αλλά και σε κάθε πολιτικάντη να αξιοποιήσει το γεγονός διαστρεβλώνοντας το. Φυσικά και τώρα θα γίνει τέτοια προσπάθεια απλά θεωρώ ότι τότε ο ουσιαστικός προβληματισμός πάνω στο θέματα που έθεσα θα ήταν απείρως πιο δύσκολος και πιο περιορισμένος.

Τη σημερινή δημόσια τοποθέτηση μου δεν την κάνω καταρχήν για να υπερασπιστώ την τιμή μου. Αυτό έτσι και αλλιώς θα λυθεί από τη ζωή αργά η γρήγορα.

Απλά, όπως από την πρώτη στιγμή έγραφα και στο email μου, δεν προτίθεμαι να αποστρατευτώ, παραμένω κοινωνικά και πολιτικά ενεργός.

Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι κάθε μέλος του ΚΚΕ οφείλει να λέει τη γνώμη του στα σώματα και όργανα που συμμετέχει, και οπουδήποτε αλλού να προωθεί τις αποφάσεις του Κόμματος. Αυτό εγώ το τήρησα πάντα απόλυτα και κατηγορηματικά.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να ξεκαθαρίσω στον καθένα ότι πλέον εκπροσωπώ τον εαυτό μου και μόνο, ότι η ευθύνη των απόψεων μου, των πράξεων ή παραλήψεων μου βαρύνει εμένα προσωπικά και αποκλειστικά.

Φυσικά μια τέτοια δήλωση δεν θα την έκανα με υπονοούμενα, συμβολισμούς ή μέσα από τα συμφραζόμενα. Δε θα επέτρεπα πχ να υπονοηθεί από τη συμμετοχή ή την απουσία μου σε κάποια κινητοποίηση, ούτε από την τοποθέτηση ή την ψήφο μου σε κάποια δημόσια συζήτηση ή συνέλευση σωματείου. Δε θα απαντούσα για το γενικό και καθοριστικό μέσα από το επιμέρους.

Το ξεκαθαρίζω απλά, συγκεκριμένα και ολοκληρωμένα, εδώ και τώρα.

Θεωρώ ότι αυτή είναι στάση ευθύνης και απέναντι σε όσους ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί (ακόμα συναντάω τυχαία γνωστούς μου που δεν το έχουν μάθει). Ώστε να μπορεί καθένας να αποφασίζει ελευθέρα και με όλα τα δεδομένα για τη στάση του απέναντι μου.

Ξέρω ότι αυτή η τοποθέτηση μου –όπως έλεγα ήδη και στο email στις 22/9– θα γίνει προσπάθεια από πολλούς και διάφορους να αξιοποιηθεί, να διαστρεβλωθεί. Αυτό όμως είναι μια από τις αναπόφευκτες δυσκολίες της ταξικής πάλης

Κλείνοντας θεωρώ απαραίτητο και μετά από την σημερινή κίνηση μου να επαναλάβω την τελευταία παράγραφο του email μου της 22ης Σεπτέμβρη που θεωρώ ότι εξακολουθεί να ισχύει απόλυτα:

«Η στάση μου θεωρώ οτι ήταν πάντα αλλά και παραμένει απόλυτα συνεπής με τη θεωρία, την ιστορία, τις αξίες, τις παραδόσεις, τις αρχές λειτουργίας, το υπάρχον Καταστατικό και Πρόγραμμα του ΚΚΕ. Έχω τη συνείδηση μου απολύτως ήσυχη. Παρόλα αυτά αν κάποιος (και αναφέρομαι κυρίως στους οργανωμένους στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ συντρόφους μου) θεωρεί πλέον οτι δεν επιθυμεί ή δεν του επιτρέπεται να διατηρεί επαφές μαζί μου, τον παρακαλώ να με ενημερώσει άμεσα για να μην τον ενοχλώ, σε διαφορετική περίπτωση εγώ θα συνεχίσω τη συναναστροφή με κάθε έναν σας στη βάση της μέχρι σήμερα σχέσης μας.»

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s