Σύνοδος Πρυτάνεων: ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Απορρίπτουν οι πρυτάνεις τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Στην έκτακτη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Λαύριο, οι εκπρόσωποι των πανεπιστημίων συμφώνησαν να διαμορφώσουν δικό τους κείμενο προτάσεων. Την αντίθεσή τους στο πακέτο αλλαγών του υπουργείου εκφράζουν φοιτητές και πανεπιστημιακοί καθηγητές.
«Δυναμική αντίδραση»
Γέφυρες αναζητούνται πλέον μεταξύ πανεπιστημίων και υπουργείο Παιδείας, αφού οι πρυτάνεις απορρίπτουν στα βασικότερα σημεία του το κείμενο διαβούλευσης του υπουργείου και διατυπώνουν δικές τους προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Με 40 σχολές σε κατάληψη και τους συλλόγους διδασκόντων να ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, στη Σύνοδο Πρυτάνεων το Σάββατο στο Λαύριο, που κράτησε περίπου 10 ώρες, διαμορφώθηκε κλίμα δυναμικής αντίδρασης σε περίπτωση που το υπουργείο επιμείνει στο μοντέλο διοίκησης και χρηματοδότησης που προτείνει.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, δόθηκε σκληρή μάχη για να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συμφωνία σε κοινές προτάσεις, ενώ έξω από το Τεχνολογικό Πάρκο διαδήλωσαν περίπου 500 φοιτητές, αντιπροσωπεία των οποίων -όπως και εκπρόσωποι διδακτικών συλλόγων- τοποθετήθηκαν μέσα στη Σύνοδο κατά των προτάσεων του υπουργείου
Οι πρυτάνεις στο κείμενο που θα συντάξουν και θα περιλάβουν την απόφασή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν από το υπουργείο να αποσύρει τις προτάσεις και θα εκθέσουν τις δικές τους απόψεις για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου.
Όλοι αποδέχονται ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειάζεται αλλαγές, «αλλά προς την κατεύθυνση της πλήρους αυτοδιοίκησης, της απρόσκοπτης κρατικής χρηματοδότησης και της δωρεάν παιδείας».
Συγχρόνως, τονίζουν ότι τα ΑΕΙ διοικούνται από εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή σύγκλητος, πρυτανικό συμβούλιο.
Οι πρυτάνεις αποφάσισαν επίσης να αρχίσουν κύκλο επαφών με όλα τα πολιτικά κόμματα στα οποία θα εκθέσουν τις θέσεις τους για αλλαγές στα Ιδρύματα, ενώ προτίθενται να ζητήσουν και μάλιστα σε αυστηρό τόνο, όπως είπαν, να σταματήσει η απαξίωση του δημόσιου πανεπιστημίου και των λειτουργών του .

Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s