ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

ΝΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ Ο ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗΣ Α. ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

 Η acs courier απόλυσε στις 12\10\2010 τον συνδικαλιστή και πρόεδρο του Σ.Β.Ε.Ο.Δ. (συνέλευση βάσης των εργαζόμενων οδηγών δικύκλου, το κλαδικό σωματείο όσων δουλέυουν με μηχανάκι που ενώνει ντελιβεράδες, εξωτερικούς υπαλλήλους και κουριερ-μεταφορείς).

Ο Ανδρέας Γιαννάκης ειχε απολυθεί ξανά από την εν λόγω εταιρεία το 2007, όντας τότε μέλος του δ.σ. του  νεοσύστατου σωματείου μας. Το παράνομο της απόλυσής του κρίθηκε και από τα δικαστήρια με αποτέλεσμα να ξαναπροσληφθεί τον Μαη του 2009 από την εταιρεία που βέβαια είχε «σκυλιάσει» να τον διώξει… 

Η τωρινή απόλυση του μαχόμενου συνδικαλιστή Α. Γιαννάκη είναι δεμένη με την επιβολή της συσκευής pda στους οδηγούς δικύκλων από την εταιρεία και τον αγώνα του ΣΒΕΟΔ εναντίον των pda. Είναι ίσως προφανείς οι λόγοι: ο εργαζόμενος παρακολουθείται και ελέγχεται καθε στιγμή για τις «επιδόσεις» του μέσα σε ένα ήδη επιβαρημένο εργασιακό περιβάλλον που ευνοεί τα ατυχήματα· η εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας· η κατάργηση προσωπικών δεδομένων κ.λ.π.  Ακόμη μακρύτερα η ιστορία μας με την μεγαλύτερη εταιρεία ταχυμεταφορών στην Ελλάδα ξεκινά από το 2007 όταν η διέυθυνση της acs στέλνει εξώδικα σε 17 υπαλλήλους επιβάλλοντάς τους αλλαγή ειδικότητας, από πρωινούς οδηγούς τους μετέφερε βράδυ στο συσκευαστήριο προσπαθώντας να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση. Αμεσα, το έχοντας 3 μήνες ζωή σωματείο μας (ΣΒΕΟΔ) αντέδρασε κηρύσσοντας απεργία συμπαρασύροντας και το επιχειρησιακό που για 3 βδομάδες δεν είχε κανει τίποτα. Παρ’ όλα τα κωλύματα η απεργία και ο αποκλεισμός της μητρικής εταιρίας στην Π. Ραλλη είχαν επιτυχία (12-7-2007), ενάντια στα περιπολικά, την κλούβα των ΜΑΤ, τους μπράβους και την προσπάθεια μελών του δ.σ. του επιχειρησιακού να φέρουν αντιμέτωπα τα μέλη του σωματείου τους με τα μελη του ΣΒΕΟΔ  και τους αλληλέγγυους ή να περάσουν δέματα για τράπεζες . 

Τελικα οι 7 μείναν απολυμένοι ανάμεσά τους και τα μέλη του ΣΒΕΟΔ στην εταιρεία, ο Γιαννάκης  μαζί με άλλον συνάδελφο και μέλος του τότε δ.σ. του ΣΒΕΟΔ βρέθηκαν και συκοφαντικά κατηγορούμενοι για πρόκληση επεισοδίων στην συγκεκριμένη απεργία.  Πρέπει να σημειώσουμε ότι το αφεντικό της acs είναι αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και πρόεδρος του επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας- Κίνας.

Ο σ. Ανδρεας αρνήθηκε με συνέπεια όλο αυτόν τον καιρό να χρησιμοποιήσει pda και καταγγείλαμε μαζί του την καταχρηστική επιβολή του μηχανήματος στην επιθεώρηση εργασίας (4-11-2009) που αρνήθηκε να πάρει θέση και πήγε την υπόθεση σε δικαστήριο για εργατικές διαφορές. Στα μέσα του Γενάρη αυτού του χρόνου ήρθε εξώδικο που το καλούσε να παρουσιαστεί στην επιτροπή του αρθρου 15 (αυτη απαρτίζεται από έναν δικαστή έναν εκπρόσωπο του ΣΕΒ και ένα μέλος της ΓΣΕΕ). Οι κατηγορίες ήταν εξύβριση και άρνηση εργασίας λόγω της μη χρήσης από μέρους του της συσκέυης pda.  Η απόφαση που βγήκε 3 μήνες μετά αποθέωσε την λογική του διευθυντικού δικαιώματος λέγοντας πως η άρνηση της χρήσης της συσκευής συνιστά άρνηση εργασίας (παρ’ ότι παρέδιδε τον ίδιο αριθμό δεμάτων με τους υπόλοιπους…). Εγινε έφεση και η απόφαση βγήκε καταδικαστική, αμέσως στις 12 Οκτώβρη με το που καθαρογράφηκε η αισχρή απόφαση ο Γιαννάκης λάμβανε το 22ο εξώδικο της εταιρείας που του κοινοποιούσε την απόλυση του.

 Συνεργός σ’ όλο αυτό, το περίφημο επιχειρησιακό σωματείο της μητρικής acs που δεν εχει κουνήσει το δαχτυλάκι του από το 1998 που με απεργία είχε κερδίσει επαναπρόσληψη απολυμένων και πολύ καλή σύμβαση εργασίας με αντάλλαγμα απ’ ότι φαίνεται την εργασιακή ειρήνη για το «καλό της επιχείρησης μας»…. (ενδεικτικο είναι ότι από το ’98 εως το 2010 οι κούριερ απο 160 έχουν μείνει 44 ενώ οι μισθοί στα franchise υποκαταστήματα δεν έχουν καμία σχέση με της μητρικής). Το σίγουρο είναι ότι μεσούσης και της καπιταλιστικής κρίσης ο τέτοιου είδους συνδικαλισμός είναι καταδικασμένος να οδηγήσει τους εργάτες σε νεες ήττες.

Η απόλυση του προέδρου του Σ.Β.Ε.Ο.Δ. είναι πρόκληση για όλο το εργατικό κίνημα, ειδικά για το οργανωμένο και συνδικαλισμένο κομμάτι του. Πρεπει να ανακληθεί κάτω απο την πίεση των εργαζομένων η απόλυσή του και να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο αλληλεγγύης και συμπαράστασης στο πρόσωπο του Ανδρέα Γιαννάκη, όσο και στο σωματείο του. Δεν θα δεχτούμε καμιά μορφή επιτήρησης και ελέγχου πάνω μας απο τα αφεντικά. Ξέρουμε ότι ο αγώνας θα’ναι δύσκολος αλλα είναι η μόνη μας επιλογή, ο μόνος που εχει να χάσει είναι η acs  μια και μεις το μόνο που’χουμε να χάσουμε είναι οι αλυσίδες μας.

ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ

Κυριάκος

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s