«Μνημονιακός ζόφος» στην υγεία. Στα ερείπια του ΕΣΥ ποιος θα πηγαίνει;

«Μνημονιακός ζόφος» στην υγεία

Νοσοκομειακοί Γιατροί:  Όχι στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ  

Με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών η πρόσβαση όλων όσων έχουν ανάγκη του δημοσίου συστήματος Υγείας θα είναι ελεύθερη και δωρεάν την τελευταία βδομάδα (22 – 29) Νοέμβρη.

Πρόκειται για την πρώτη πράξη μιας συλλογικής αντίστασης στην ολοκληρωτική εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ μέσα σε όρους μνημονιακού ζόφου.

Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα βρίσκεται –με βάση τα στοιχεία της Eurostat- πολύ χαμηλά στην κλίμακα των δημοσίων δαπανών για την δημόσια υγεία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Χιλιάδες οικογένειες καταστρέφονται οικονομικά όταν βρεθούν στην ανάγκη να πληρώσουν από την τσέπη τους τα έξοδα περίθαλψης των μελών τους.

Η διαρκής υποχρηματοδότηση των δημόσιων Νοσοκομείων, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό (νοσηλευτικό και άλλο), οι ελλείψεις σε φάρμακα, εξοπλισμό, ακόμα και στο απολύτως αναγκαίο υγειονομικό υλικό (γάζες, λευκοπλάστ, γάντια, σεντόνια, μαξιλαροθήκες κ.α.) δυναμιτίζουν τα ίδια τα θεμέλια του ΕΣΥ. Στα 40 με 50 δισεκατομμύρια εκτιμάται το ύψος της παραοικονομίας στη υγεία για το διάστημα 2000-2009, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση με το πρόγραμμά της για την υγεία στοχεύει στη μετατροπή των δημοσίων νοσοκομείων σε επιχειρήσεις.

Ήδη, η σχεδιαζόμενη υπαγωγή των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας στον «Καλλικράτη» θα δημιουργήσει ακόμα πιο ασφυκτικά οικονομικά πλαίσια λειτουργίας τους .

Η εξαγγελλόμενη ολοήμερη λειτουργία των δημοσίων νοσοκομείων επαναφέρει τη φάρσα των απογευματινών ιατρείων του Αλέκου Παπαδόπουλου. Χωρίς να προσλαμβάνει προσωπικό, με κάκιστη κτηριακή υποδομή, εξαγγέλλει ένα μέτρο απογευματινών επί πληρωμή ιατρείων που θα υποβαθμίσει  ακόμα περισσότερο την πρωινή λειτουργεία, υποχρεώνοντας στην ουσία τους ασθενείς να καταφεύγουν στα απογευματινά ιατρεία με την επιβάρυνση που αυτό συνεπάγεται για τα ήδη  εξανεμισμένα και πενιχρά εισοδήματά τους. Η δε νοσηλεία τους, όπου χρειάζεται θα γίνεται σε «καλά τμήματα» μόνο εφόσον θα καλύπτεται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες!

Αν σε όλα αυτά προσθέτει κανείς την κούραση και τη ματαίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ηρωικά εργαζομένων στα νοσοκομεία, που  έχουν μπει μαζί με όλον τον ελληνικό λαό από την Τρόικα και την κυβέρνηση που την υπηρετεί στο κρεβάτι του Προκρούστη, τότε έχει το μέτρο της επικινδυνότητας της κατάστασης.

Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορούμε να μιλάμε πια απλά και μόνο για την κρίση του ΕΣΥ αλλά για την ολοκληρωτική του κατεδάφιση!

Με βάση στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας αυτή τη στιγμή το 25% των 27.000 γιατρών της Αθήνας είναι άνεργοι και στην καλύτερη περίπτωση υποαπασχαλούμενοι.

Πρόσφατα απολύθηκαν οι χίλιοι περίπου συμβασιούχοι διετίας του ΙΚΑ.

Ιστορικά νοσοκομεία της Αθήνας, Πανεπιστημιακά όπως το Αιγινήτειο και το Αρεταίειο, κινδυνεύουν να κλείσουν γιατί η επιχορήγησή τους (από το Υπουργείο Παιδείας) δεν φτάνει ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων σ’ αυτά. Πρόσφατα μάλιστα οι διοικούντες το Αιγινήτειο αποφάσισαν να μη χορηγούν φάρμακα σε άπορους ασθενείς, ενώ ειδοποιήθηκαν οι ήδη νοσηλευόμενοι να διατρέφονται με φαγητό από το σπίτι τους (όχι από το νοσοκομείο).

Περικοπές 1,5 δις ευρώ ζητά ο υπουργός Υγείας Α. Λοβέρδος από τους Διοιηκητές των Νοσοκομείων ενώ την ίδια στιγμή οι φαρμακοβιομήχανοι, οι μεγάλοι προμηθευτές και τα Ιδιωτικά νοσηλευτήρια αφήνονται να θησαυρίζουν. Με εγκύκλιους διοικήσεων πολλών ασφαλιστικών ταμείων καταργήθηκε η έγκριση μεγάλου αριθμού εξετάσεων που καλούνται τώρα οι ασφαλισμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους.

Οι γιατροί που ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό τους λοιδωρούνται, διώκονται και μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα, ενώ οι μεγαλογιατροί και τα τρωκτικά της Υγείας επιδίδονται στο μεγάλο φαγοπότι.

Η αγανάκτηση και η οργή τώρα κορυφώνονται. Η τελευταία συνέλευση του ΙΣΑ στις 20 Νοέμβρη στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» πραγματοποιήθηκε με δελτίο θυέλλης. Οι ασκοί Αιόλου αρχίζουν να ανοίγουν.

Σ’ αυτή τη βάση οι αγωνιζόμενοι νοσοκομειακοί γιατροί δίνουν το χέρι στους ασθενείς και τους καλούν να αρνηθούν να πληρώσουν το χαράτσι των 3 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και το λογαριασμό των εργαστηριακών και άλλων εξετάσεων που έχουν ανάγκη. Να αρνηθούν στη πράξη τη κυβερνητική πολιτική που εμπορευματοποιεί την υγεία και θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων.

Μια πολιτική που υποχρέωσε τους γιατρούς να αρνηθούν να κάνουν αξονική τομογραφία σε δεκαεφτάχρονο νεαρό που βρισκόταν σε κώμα μετά από τροχαίο γιατί δεν είχε να πληρώσει (χρειάσθηκε να γίνει μεγάλη φασαρία απ’ το νευροχειρουργό που εφημέρευε για να μην θυσιαστεί ο νεαρός στο Μολώχ των περικοπών του Λοβέρδου).

Η πρώτη μέρα αυτής της αγωνιστικής εβδομάδας στα δημόσια νοσοκομεία διαμόρφωσε ήδη ένα κλίμα αντίστασης και συλλογικής διεκδίκησης του αναφαίρετου δικαιώματος όλων των ανθρώπων σε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.   

Γιατί οι ρατσιστικές διακρίσεις πριμοδοτούνται ασύστολα από τον Υπουργό Υγείας, που δηλώνει κυνικά ότι για τη «μαύρη τρύπα» των νοσοκομείων ευθύνονται οι ανασφάλιστοι μετανάστες, που κοστίζουν 150 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο!

Φυσικά δε λέει τίποτα για τα δισεκατομμύρια ευρώ που κοστίζουν οι υπερτιμολογήσεις, οι παρασιτικές πληρωμές σε εργολάβους ιδιωτικών συνεργείων (καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης κ.α), η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών, και οι φοροαπαλλαγές τους.

Βρίσκει όμως να εκδιώξει με ωμότητα από το δημόσια σύστημα υγείας όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και τους ντόπιους ανασφάλιστους. Και είναι πολλοί αυτοί, αφού με βάση το ασφαλιστικό της Πετραλιά, που έχει γίνει απείρως χειρότερο από την σημερινή κυβέρνηση, για να έχει βιβλιάριο υγείας του ΙΚΑ ένας εργαζόμενος και να δικαιούται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης πρέπει να συγκεντρώνει γύρω στα 70-100 ένσημα το χρόνο, δηλαδή να εργάζεται ως μόνιμος ή με σύμβαση αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι όλοι ελαστικά εργαζόμενοι, που είναι η πλειοψηφία σήμερα και βέβαια οι άνεργοι που πλησιάζουν το 20% του εργατικού δυναμικού δεν θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη!

Ήδη υπάρχουν πληροφορίες ότι οι άποροι θα μπορούν στο μέλλον να απευθύνονται μόνο σε 4 νοσοκομεία που θα είναι ειδικά για τους φτωχούς. Φαίνεται πώς η «επανάσταση του αυτονόητου» στην οποία τόσο συχνά και αυτάρεσκα αναφέρεται ο πρωθυπουργός, επαγγέλλεται και «πτωχοκομεία»!

Ενάντια σ’ αυτή τη βαρβαρότητα δίνουν τη μάχη τους οι νοσοκομειακοί γιατροί καλώντας στο πλευρό τους όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας αλλά και όλες τις συλλογικότητες, τα σωματεία, το κίνημα συνολικά.

Τη Δευτέρα 22/11 στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, σε άλλα μικρότερα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και της επαρχίας έγινε μια πολύ καλή αρχή. Ο αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν υγεία για όλο το λαό συνεχίζεται.

Κατερίνα Μάτσα

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s