Ο αγώνας των βιομηχανικών εργατών στη ΚΟΝΤΙ

ή Όλοι με δουλειά ή Όλοι στον αγώνα!

Ο αγώνας των βιομηχανικών εργατών στη ΚΟΝΤΙ

 Το γεγονός ότι το εργοστάσιο της ΚΟΝΤΙ στη Β’ ΒΙΠΕ του Βόλου άνοιξε καθώς πλέον οι διαθεσιμότητες έληξαν, δεν έχει αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα το οποίο επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων για τη τύχη της εργασίας τους στον πολυεθνικό γίγαντα του χάλυβα (ArcelorMittal).

Η εταιρεία αν και αντικατέστησε το αρχικό εκβιαστικό δίλημμα των 60 απολύσεων ή λουκέτο,  με το πιο «light» των 60 οικειοθελών αποχωρήσεων, θέτοντας τη προθεσμία της 26ης Νοέμβρη για να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις, στην επιστολή που δόθηκε σε όλους τους εργαζόμενους δηλώνει ότι «Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία ισχύος του, χωρίς την αναμενόμενη από την εταιρεία συμμετοχή εκ μέρους των εργαζομένων, διατηρούμε το δικαίωμά μας είτε να προχωρήσουμε σε εκ νέου διαβουλεύσεις μαζί σας για ομαδικές απολύσεις είτε να προχωρήσουμε αναγκαστικά στην οριστική παύση λειτουργίας της επιχείρησης τηρώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες». Δηλαδή, οικειοθελείς ή λουκέτο!

Η εταιρεία δεν παρέδωσε ποτέ ένα ολοκληρωμένο πλάνο λειτουργίας του «νέου» εργοστασίου μπακάλικου αλλά διατύπωσε με σαφήνεια (προφορικά) τις προθέσεις της για τη λειτουργία του με το μισό προσωπικό, δηλαδή με απόλυτη ευελιξία του χρόνου εργασίας αλλά και των ειδικοτήτων των εργαζομένων, σκεφτόμενη έναν εργαζόμενο λάστιχο και πολυεργαλείο.

 Τα ψίχουλα των αποζημιώσεων έχουν απορριφθεί από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, καθώς έχει γίνει αντιληπτό ότι σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης, μαζικής ανεργίας, τα ψίχουλα τελειώνουν πολύ γρήγορα, καθιστώντας αβέβαιη την ίδια την επιβίωση.

Το σωματείο απορρίπτει τόσο τις οικειοθελείς αποχωρήσεις καθώς τις ονομάζει απολύσεις (κι έτσι είναι στη πραγματικότητα), όσο και τα «εμπνευσμένα» σχέδια της εργοδοσίας να μετατρέψει τους εναπομείναντες εργαζόμενους σε δουλοπάροικους του Mittal.

Η «υποδοχή» της εργοδοσίας στους εργαζόμενους τη Δευτέρα (22/11) ήταν «ενθουσιώδης»: Είχε φροντίσει να σκεπάσει με νάυλον μέρος του παραγωγικού εξοπλισμού, κάτι που δεν είχε κάνει τρεις μήνες αδράνειας της επιχείρησης.

Ο σκοπός εξόφθαλμος, να προετοιμάσει ψυχολογικά τους εργαζόμενους για το αναπόφευκτο των αποφάσεών της. Μια ομιλία του διευθυντή του εργοστασίου στο προαύλιο χώρο του εργοστασίου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δηλαδή  τη κοσμοσυρροή αιτήσεων οικειοθελών αποχωρήσεων. Το αντίθετο. Οι εργαζόμενοι παραμένουν συσπειρωμένοι γύρω από τη διοίκηση του σωματείου τους στη γραμμή που έχει χαράξει, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμιά απόλυση, καμιά οικειοθελή αποχώρηση, κανένα ψίχουλο της εργοδοσίας και όπως έγραφε ένα δελτίο τύπου τους «ή όλοι στη δουλειά ή όλοι στον αγώνα».

 Η ενημέρωση

 Το ΔΣ του σωματείου είναι νεοσύστατο, καθώς εκλέχτηκε μέσα στην περίοδο των διαθεσιμοτήτων. Αυτός ο «απρόβλεπτος» παράγοντας έχει σκαλώσει σήμερα τα σχέδια της εργοδοσίας.

Ένα από τα πολύ σημαντικά βήματα του ΔΣ είναι να κρατά ενήμερους τους εργαζόμενους για όλες τις ενέργειές του, επαφές, διαπραγματεύσεις, ληφθέντα έγγραφα και πληροφορίες, σε πολύ τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις. Οι συσκέψεις παρέμεναν ανοικτές για όλους όσους ενδιαφέρονταν για το ζήτημα της ΚΟΝΤΙ.

 Οι συνελεύσεις

 Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων, καθώς το ΔΣ δεν αποδέχεται μια «λευκή επιταγή» διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία αλλά επιθυμεί την ανοικτή και δημόσια συζήτηση πάνω σε όλες τις κρίσιμες φάσεις του αγώνα που διεξάγεται. Αυτό έχει επιτρέψει μια ευρεία νομιμοποίηση των αποφάσεων του ΔΣ και που είναι ασφαλώς ένας σημαντικός παράγοντας συσπείρωσης των εργαζομένων στην αδιάλλακτη γραμμή που έχει χαραχτεί από το ΔΣ και που έχει εγκριθεί από όλες τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων.

Αν και οι προτάσεις του σωματείου προς την εργοδοσία (τη περίοδο της διαθεσιμότητας) είναι εις βάρος των εργαζομένων σε αρκετά σημεία τους, οι προτάσεις αυτές είναι παρελκόμενες του προηγούμενου ΔΣ.  Οι εργαζόμενοι έχουν πλήρη επίγνωση των υποχωρήσεων που έχουν δεχτεί. Η εργοδοσία μέχρι στιγμής δεν έχει συζητήσει τις προτάσεις των εργαζομένων καθώς τα σχέδιά της υπερβαίνουν τις υποχωρήσεις και απαιτεί ριζικές λύσεις (50% λιγότερο προσωπικό με οποιονδήποτε τρόπο ή λουκέτο).

Το ΔΣ δεν κάνει διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι κι αυτό εκφράζεται από το γεγονός ότι όλες οι συνελεύσεις παραμένουν ανοικτές για την εργατική τάξη της Μαγνησίας, συνδικαλιστές και μη, με τη δυνατότητα να εκφράσουν τη γνώμη τους ή την άποψή τους. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται φυσικά από το σώμα των εργαζομένων αλλά το σωματείο αντλεί δύναμη και γνώση από τη ζύμωση με άλλες κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες συμμετέχουν στον ένα ή τον αλλά βαθμό στον αγώνα.

 Σωματείο Εργαζομένων ΚΟΝΤΙ-Επιτροπή Αγώνα

 Αν όμως έχει εξαιρετική σημασία για τον αγώνα των εργαζομένων, είναι η απόφασή τους να μπουν σε μαχητικές κινητοποιήσεις όχι απλά και μόνο με τις δικές τους δυνάμεις αλλά να συνδέσουν τον αγώνα τους με άλλα μαχόμενα τμήματα της εργατικής τάξης, δημιουργώντας μια ανοικτή επιτροπή αγώνα, η οποία θα συνέβαλε στην πλατιά κινητοποίηση των εργαζομένων στο κυρίαρχο ζήτημα των ημερών μας διαθεσιμότητες, ανεργία, λουκέτα.

Στην επιτροπή αγώνα συμμετείχε πλήθος εργαζομένων, το ΔΣ του σωματείου, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Εργαζομένων-Ανέργων, συνδικαλιστές, άνεργοι, συλλογικότητες της πόλης. Αν και η επιτροπή είχε εκ των πραγμάτων ένα σχετικά βραχύβιο χαρακτήρα (λίγων ημερών) επιτέλεσε ότι θα έπρεπε να έχουν οι «επίσημοι» συνδικαλιστικοί φορείς για ένα κομβικό ζήτημα της ταξικής πάλης.

Αποτέλεσμα της επιτροπής ήταν να πραγματοποιηθούν δυο μεγάλες κινητοποιήσεις, με πρώτη τον δίωρο αποκλεισμό της εισόδου της βιομηχανικής ζώνης μαζί με τους εργαζόμενους μιας άλλης βιομηχανικής μονάδας της περιοχής (ΒΜΤΕ) που αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα (μη καταβολή μισθών, απολύσεις κλπ) και μια μεγάλη απογευματινή κινητοποίηση μέσα στη πόλη του Βόλου με επικεφαλείς όλους τους εργαζόμενους, με προπορευόμενα τα παιδιά τους κι ένα πλήθος αλληλέγγυων κοινωνικών δυνάμεων που όμοιό του δεν έχει δει φέτος ο Βόλος, με εξαίρεση τον αγώνα του Φλεβάρη στο εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ και την απεργιακή κινητοποίηση της 5ης Μάη.

Η βραχύβια ζωή της επιτροπής (5 συνεδριάσεις σε χρόνο ρεκόρ) δεν οφείλεται στην έλλειψη αποτελεσματικότητας αλλά στις ίδιες τις επιπλοκές του αγώνα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ύπαρξή της πολεμήθηκε θανάσιμα από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία όλων των αποχρώσεων, καθώς η ίδια της η λειτουργία απέτρεπε τον κομματικό συνδικαλισμό και τον εναγκαλισμό με το κράτος και τους κομματικούς μηχανισμούς.

Οι επιμέρους διαφωνίες, προϊόν έτσι κι αλλιώς των ανοικτών δημοκρατικών διαδικασιών, μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν στη δράση και τον ομολογημένο σκοπό ότι οι εργάτες της ΚΟΝΤΙ πρέπει να κερδίσουν. Η ίδια η πολιτική συζήτηση για τη κρίση, τη στρατηγική της εργοδοσίας, ιδιαίτερα μιας πολυεθνικής όπως η ArcelorMittal, που βάζει λουκέτο σε χώρες κι όχι απλά σε ένα εργοστάσιο, ενίσχυσαν (θέλουμε να πιστεύουμε) το δυναμικό εκείνο που αναγνώριζε ότι χωρίς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας δεν υπάρχει ζωή στην εποχή της καπιταλιστικής κρίσης και της κοινωνικής καταστροφής.

 Αν και η επιτροπή έχει προς το παρόν αδρανήσει, αποτέλεσμα και της επαναλειτουργίας (αν μπορεί να το πει κανείς κυριολεκτικά) του εργοστασίου, ο ρόλος της δεν έχει εξαντληθεί καθώς όλοι πλέον γνωρίζουν ότι κανένας εργατικός αγώνας δεν μπορεί να δοθεί αποτελεσματικά από ένα και μόνο τμήμα της εργατικής τάξης, απομονωμένο από τη κοινωνία που βράζει, από μια πλατύτερη υποστήριξη τόσο σε έμψυχο υλικό αλλά σε και άλλους πόρους.

Η στήριξη δεκάδων σωματείων, εργατικών κέντρων, παρατάξεων και σχημάτων, η διαρκής ενημέρωση μέσα από το internet, η πλατιά δημοσιότητα του ζητήματος με τις κλασσικές μεθόδους και με τη διαρκή κινητοποίηση ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είναι ο δρόμος που έχει ήδη χαραχτεί, ανεξάρτητα από τη συνέχιση της λειτουργίας της ή όχι. Διακηρυγμένος σκοπός της ήταν και παραμένει «Να νικήσουν οι εργάτες της ΚΟΝΤΙ».

 Εντός, εκτός και εναντίον

 Χωρίς να αποκλείσει κανείς τις διαπραγματεύσεις, τη βοήθεια από τους παραδοσιακούς συνδικαλιστικούς φορείς, παλεύοντας εντός, εκτός και εναντίον, η ενεργητικότητα που αναπτύχθηκε και ο ενθουσιασμός των εργαζομένων, αποτελούν μαθήματα, ανεξάρτητης ταξικής εργατικής πολιτικής. Μια σημαντική παρακαταθήκη για το μέλλον, για όσους τουλάχιστον μπορούν να αντιληφθούν τις βαθύτερες συνιστώσες των σημερινών αδιεξόδων των εργατικών αγώνων.

Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η επαναστατική πολιτική στο εργατικό κίνημα είναι μια πολιτική έκτακτης ανάγκης. Πολύ απλά δεν υπάρχει δρόμος προς τα πίσω, δεν υπάρχει παρόν και το μέλλον παραμένει για ένα διάστημα απροσδιόριστο.

Το όριο κάθε εργατικού αγώνα, μαζί και της ΚΟΝΤΙ, είναι το πολιτικό όριο του καπιταλισμού και της κρίσης του. Το ποιος θα πληρώσει τη κρίση δεν είναι ένα οικονομικό θέμα αλλά μια πολιτική απόφαση. Το ποιος λαμβάνει τις αποφάσεις (άρα και το ποιος έχει εν κατακλείδι την εξουσία γι αυτό) παραμένει το σημαντικότερο ζήτημα προς απάντηση.

 Οι μέθοδοι και τα εργαλεία για να το πετύχουμε μόλις έχουν αρχίσει να ξεδιπλώνονται στο πεδίο της ταξικής πάλης.

Διερευνούμε το δρόμο έξω από το καπιταλιστικό σύστημα (από ανάγκη πλέον και όχι απλά από μια θεωρητική αναζήτηση) για να μην μας πλακώσουν τα ερείπιά του.

Μαθαίνουμε από την εργατική τάξη χωρίς όμως να συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή της συνείδηση,  πηγαίνοντας κόντρα σε όσους θέλουν να υποτάξουν τη μαχητική διάθεση των εργατών σε …χαρτοπόλεμο, όταν ο εχθρός έχει ήδη εξαπολύσει του πυραύλους της κοινωνικής καταστροφής.

Οι μέθοδοί μας είναι απλές: Δίνουμε τις μάχες ΕΝΤΟΣ των σωματείων, ΕΚΤΟΣ αυτών στο πλατύτερο και ευνοϊκότερο για εμάς πεδίο της κοινωνικής οργής, ΕΝΑΝΤΙΟΝ του αστικού κράτους, της συνδικαλιστικής  γραφειοκρατίας και των συμμάχων τους.

 Ο αγώνας στη ΚΟΝΤΙ με μια ματιά στο blog του ΕΡΓΑΤΗ: 

http://el.search.wordpress.com/?q=site%3Aergatis.wordpress.com+%CE%9A%CE%9F%CE%9D%CE%A4%CE%99

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s