ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Ο ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2009 & ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ

Την Παρασκευή 16/4, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων δημοσιεύτηκε ο ισολογισμός  της εφημερίδας ΘΕΣΣΑΛΙΑ για τη χρήση του 2009, όπου η εταιρεία (ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΕ)  εμφανίζει μείωση των πωλήσεων και ζημιές για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας.

Παρά όμως τη μείωση των πωλήσεων (κατά 1.000.000€) το 2009  το κόστος πωληθέντων εμφανίζεται σχετικά σταθερό σε σχέση με το 2008 (περίπου στα 11 εκατομμύρια ευρώ), με αποτέλεσμα το μικτό αποτέλεσμα της χρήσης του 2009 να είναι ζημιογόνο κατά 423.000€.  Αθροίζοντας τα λοιπά λειτουργικά έξοδα, οι λογιστικές ζημιές  αγγίζουν το 1.071.000€.

Η μελέτη των ισολογισμών της τελευταίας τετραετίας, δείχνει συρρίκνωση του μικτού και καθαρού περιθωρίου κέρδους απότο 2008 , κριτήριο που είναι και το μοναδικό για τη  λήψη αποφάσεων για κάθε καπιταλιστική επιχείρηση.

Επίσης, ο ισολογισμός του 2009 εμφανίζει σχεδόν διπλασιασμό του δανεισμού, προφανώς λόγω της αγοράς του νέου κτιρίου, ο οποίος συνεπάγεται μεγαλύτερες δαπάνες σε τόκους τα επόμενα χρόνια.

Τα προληπτικά (τελευταία και μοναδικά;) μέτρα της εργοδοσίας, ήταν οι επαπειλούμενες διαθεσιμότητες που ανακοινώθηκαν λίγο πριν το ΠΑΣΧΑ, ανεστάλλησαν για τις «άγιες ημέρες» και εφαρμόστηκαν τελικά στις 14/4, με την ίδια σκληρότητα που έχουν επειδείξει όλοι εργοδότες στην περιοχή μας που εδώ και ένα χρόνο που «τρέχουν» με άνεση και χωρίς καμιά γενικευμένη αντίδραση, υποχρεωτικές άδειες, διαθεσιμότητες, απολύσεις, μεταφορά των εγκαταστάσεών τους σε άλλες χώρες φθηνότερου κόστους και ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. 

Για το ζήτημα των διαθεσιμοτήτων στην εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ ανακοινώσεις έχουν εκδόσει το Εργατικό Κέντρο Βόλου (ΕΚΒ) (http://www.magnesianews.gr/News/?EntityID=f9705278-f9b4-44b0-9793-6e4b6744d1b9), ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ (http://syrizavolos.blogspot.com/2010/03/blog-post_28.html) και το ΠΑΜΕ Μαγνησίας και η Ένωση Συντακτών http://www.taxydromos.gr/uploads/Image/newspaper/140410/140410.pdf  στη σελ. 11 και οι 2 ανακοινώσεις μαζί).

Ανακοίνωσει είχε εκδόσει και η ΠΟΕΣΥ ( http://www.poesy.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=43:-qq&catid=32:news&Itemid=4) πριν την ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων αλλά δεν επανήλθε μετά την ανακοίνωσή της με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης.

Όπως έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις μέχρι στιγμής, οι εργαζόμενοι  πληρώνουν το μάρμαρο της καπιταλιστικής κρίσης που αγγίζει πλέον όλες τις πτυχές της ζωής της εργατικής τάξης. Το κομβικό ζήτημα για την εργατική τάξη στις σημερινές συνθήκες είναι πολιτικό και όχι απλά συνδικαλιστικό. Όπως σε πολλές περιπτώσεις που έχουμε αναδείξει το ερώτημα παραμένει: Με ποια πολιτική γραμμή και ποιες  μεθόδους μπαίνουν οι εργαζόμενοι σε μια μαχητική πάλη για τα συμφέροντά τους πριν τους καταλάβει η ηττοπάθεια, πριν περάσει η πολιτική της συνυπευθυνότητας για τη κρίση που πλασσάρεται έναντι του «εθνικού καθήκοντος»  ή των » εταιρικών στόχων»,  πριν τελικά  στοιχηθούν (έστω και με οργή) με τις επιλογές του κεφαλαίου.

Η  Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης , σε χθεσινή της συνεδρίαση, αποφάσισε να παρέμβει ενεργητικά  ενάντια στις διαθεσιμότητες στην Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΙΑ και να στηρίξει τους εργαζόμενους ενάντια στις διαθεσιμότητες, τις ελαστικοποιήσεις και οποιαδήποτε άλλη απειλή θέτει η εργοδοσία ενάντια στους εργαζόμενους, στηρίζοντας ένα πρόγραμμα πάλης ενάντια στη πολιτική αφαίμαξης της ζωής των εργαζομένων από εκδότες, ευρωπαίους «φίλους» και τα «λουλούδια» του ΔΝΤ.

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s