ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΜΕΤΚΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ & ΟΙ ΔΥΟ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ (ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ)

ΚΛEΙΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΚΑ;

Tο EEK Μαγνησίας καταγγέλλει τη διοίκηση της ΜΕΤΚΑ, η οποία απροκάλυπτα και με το κυνισμό που διέπει τους έλληνες καπιταλιστές και τα τσιράκια τους, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ανακοινώνει ότι μεσοπρόθεσμα κλείνει το παραγωγικό τμήμα της εταιρείας, μετατρέποντας την ΜΕΤΚΑ σε μελετητικό γραφείο και σε εταιρεία εκτέλεσης έργων μέσω πολλαπλών εργολαβικών συμβάσεων.

Η διοίκηση της ΜΕΤΚΑ ανακοινώνει ότι έχει σκοπό να μεταφέρει το σύνολο των παραγωγικών της δραστηριοτήτων στις χώρες εκτέλεσης των συμβολαίων που έχει συνάψει ή με καθεστώς εργολαβικών εργαζομένων και πολύ φθηνότερο κι εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό και δεν χρειάζεται οποιοδήποτε παραγωγικό τμήμα αλλά μόνο επιστημονικό προσωπικό με την ανάλογη τεχνογνωσία.

Η διοίκηση της ΜΕΤΚΑ απέλυσε τους τρεις εργαζόμενους «επ’ ωφελεία του συνόλου των εργαζομένων, της Χώρας και των μετόχων της» για να μην μολυνθούν από τον ιό των εργατικών δικαιωμάτων και για να μπορεί να κλείσει το παραγωγικό τμήμα της εταιρείας αλά ΒΙΟΣΩΛ χωρίς καμιά αντίσταση.

Οι «εθνικοί ευεργέτες» έχουν ήδη λάβει την πρώτη τους απάντηση από την εργατική τάξη της Μαγνησίας, αυτούς που σκέφτονται και αγωνίζονται και όχι από τους προσκυνημένους και τους υποταγμένους, τους χαφιέδες και τους ρουφιάνους που συνεχίζουν να απειλούν τους εργάτες για τη δουλειά τους και τη ζωή τους.

Οι εργάτες της ΜΕΤΚΑ μπορούν να περιμένουν το χαρτί της απόλυσης μέχρι η εταιρεία «να ανοίξει τα χαρτιά της» ή να αγωνιστούν για τη δουλειά τους και την αξιοπρέπειά τους ενάντια στου μυτιληναίους, οικονόμους, τους προσκυνημένους του σωματείου τους που δουλεύουν αγκαζέ με τους χαφιέδες και τους ρουφιάνους που τους επιβλέπουν για το αν «αξιοποιείται το καταλληλότερο δυναμικό», δηλαδή  αν ο ιδρώτας και το αίμα της εργατικής τάξης της Μαγνησίας γίνονται ελικόπτερα, βίλες, πισίνες και καταθέσεις για τους μετόχους της ΜΕΤΚΑ.

Οι εργάτες της ΜΕΤΚΑ έχουν σήμερα τη μοναδική ευκαιρία (και στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης είναι μονόδρομος) να αντιμετωπίσουν τους καπιταλιστές με ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης σε μια μετωπική σύγκρουση μαζί με τους εκατοντάδες απολυμένους της μεταλλοβιομηχανίας και τους χιλιάδες άνεργους της Μαγνησίας.

Η συνέλευση των εργατών πρέπει να αντιμετωπίσει με εξαιρετική σοβαρότητα την ανακοίνωση της διοίκησης της ΜΕΤΚΑ η οποία «άνοιξε τα χαρτιά της» και ευθέως ανακοινώνει ότι κλείνει το εργοστάσιο της ΜΕΤΚΑ στη Ν. Ιωνία του Βόλου.

Αυτό απαιτεί μια νέα επαναστατική ηγεσία μέσα στο σωματείο ξηλώνοντας κατ’ αρχήν τους προσκυνημένους, προχωρώντας σε νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, καταλήψεις, εκλέγοντας απεργιακές επιτροπές, απλώνοντας τη φωτιά της ανυπακοής και της εξέγερσης σε όλη την εργατική τάξη της Μαγνησίας.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την εργατική τάξη: ή τα εργοστάσια θα περάσουν στους εργάτες απαλλοτριώνοντας το κεφάλαιο ή η «Χώρα» εξαιτίας των κάθε λογής μυτιληναίων θα γίνει μια χώρα συσσιτίων.

17-2-2010

Η ανακοίνωση της ΜΕΤΚΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ 18/2/2010 ΣΕΛ. 17 (http://www.e-thessalia.gr/) και στο site της ΜΕΤ ΚΑ http://www.metka.gr/default.asp?siteID=2&pageID=34&langID=1

Ολόκληρη η ποιητική ανακοίνωση των μετόχων της ΜΕΤΚΑ

Ανακοίνωση της ΜΕΤΚΑ
Με αφορμή την απόλυση 3 (τριών) εργαζομένων στις εταιρείες του Ομίλου ΜΕΤΚΑ, η Διοίκηση της εταιρείας διευκρινίζει μέσω της ιστοσελίδας της  τα εξής:
1. Στις παραγωγικές, μελετητικές, κατασκευαστικές και στις υποστηρικτικές των ανωτέρω δραστηριότητες της ΜΕΤΚΑ απασχολούνται σήμερα 830 εργαζόμενοι είτε με μόνιμη σχέση εργασίας είτε με σύμβαση έργου.

2. Επί πλέον των ανωτέρω, άνω των 2000 εργαζόμενοι απασχολούνται σε εταιρείες που εκτελούν έργο για λογαριασμό της ΜΕΤΚΑ με υπεργολαβική σχέση.

3. Ως γνωστόν, η δραστηριότητα της ΜΕΤΚΑ έχει αυξηθεί σημαντικά με ταυτόχρονη μετατόπιση των δραστηριοτήτων της εκτός Ελλάδος.
Προς αντιμετώπιση της αξιοσημείωτης αλλά κι εξαιρετικά απαιτητικής δραστηριότητας αυτής, η ΜΕΤΚΑ στελέχωσε και στελεχώνει τις θυγατρικές της στο εξωτερικό και τις ομάδες εκτέλεσης των έργων σχεδόν αποκλειστικά με Έλληνες μηχανικούς και εξειδικευμένα επιτελικά στελέχη από τη Χώρα μας.
Εις το πλαίσιο αυτό, η ΜΕΤΚΑ ενίσχυσε μαζικά το δυναμικό της, με 142 νέα στελέχη και εργαζομένους το 2009 κι επιπλέον 36 από την αρχή του 2010, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία, σε μια εποχή όπου σε όλη την Ευρώπη κυριαρχεί το πρόβλημα της καλπάζουσας ανεργίας.

4. Η συνεχής αναδιάταξη και αναδιάρθρωση των παραγωγικών και εκτελεστικών δυνάμεων της εταιρείας με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων και σοβαρών υποχρεώσεων της εταιρείας καθώς και αξιοποίηση του καταλληλότερου δυναμικού της Ελλάδος επ’ ωφελεία του συνόλου των εργαζομένων, της Χώρας μας και των μετόχων της ΜΕΤΚΑ είναι αυτονόητη υποχρέωση της Διοίκησης της ΜΕΤΚΑ η οποία επιτελεί το χρέος της αυτό αναλαμβάνοντας το βάρος ακόμη και δυσάρεστων αποφάσεων όπως η απόλυση εργαζομένων όπου και όποτε τούτο κριθεί απαραίτητο.

************************************************************************************************************************************

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ

ΗΡΩ Μ. ΔΙΩΤΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ

Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

19/02/2010

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:

-ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Η ΜΕΤΚΑ-Μυτιληναίος, μια κερδοφόρα και συνεχώς αναπτυσσόμενη επιχείρηση, αφού συγκέντρωσε τεράστια κέρδη και υπεραξίες τα τελευταία χρόνια, ανακοινώνοντας μάλιστα πρόσφατα (27.01.2010) ανάληψη έργου 200 εκατ. ευρώ στην Τουρκία και υπογραφή συμβάσεων συνολικού ύψους $51,6 εκατ. (4/01/2010) για την κατασκευή αμυντικών συστημάτων, προχώρησε στις 12/02/2010 σε απροειδοποίητη και αναίτια απόλυση τριών, ιδιαίτερα δραστήριων συνδικαλιστικά, εργαζομένων της στο εργοστάσιο του Βόλου, με πρόσχημα τη μειωμένη παραγωγή.

Ανερυθρίαστα, μια μέρα πριν (17/02) την απεργιακή τους κινητοποίηση (18/02), η εταιρία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παραδέχεται τη σημαντική αύξηση των δραστηριοτήτων της αλλά «με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ιδιαίτερα αυξημένων και σοβαρών υποχρεώσεων», θεωρεί χρέος της την «απόλυση εργαζομένων όπου και όποτε τούτο κριθεί απαραίτητο».

Επειδή οι απολύσεις αυτές, ιδιαίτερα δραστήριων συνδικαλιστικά εργαζομένων, έχουν ως μόνο γνώμονα τον εκφοβισμό των υπολοίπων και την επίδειξη ισχύος, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις της εταιρείας, δεν έχουν σχέση με την οικονομική κρίση αλλά αποβλέπουν στην αύξηση της κερδοφορίας της.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο Κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Τι σκοπεύει να πράξει ώστε να προασπίσει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ και να ανακληθούν οριστικά οι αναιτιολόγητες αυτές απολύσεις;

2. Θα υπάρξει πολιτική που αντί να χάνονται θέσεις εργασίας, να διασφαλισθούν οι υπάρχουσες και να δημιουργηθούν νέες, ώστε να σταματήσει ο οικονομικός «στραγγαλισμός» του Βόλου, πριν γίνει νεκρή πόλη;

Η ερωτώσα βουλευτής
Ηρώ Διώτη

*************************************************************************************************************************************

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ : Απολύσεις και εργοδοτική τρομοκρατία στην εταιρεία ΜΕΤΚΑ στο Βόλο PDF
17/02/10
Προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής ΑσφάλισηςΟργή και αγανάκτηση εκφράζει σύσσωμη η εργατική τάξη του Βόλου για τις απολύσεις εργαζομένων στη ΜΕΤΚΑ.Οι απολύσεις αυτές, μοναδικό στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν την συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων. Είναι συνέχεια μιας σειράς παρεμβάσεων της εργοδοσίας στη συνδικαλιστική δράση στο χώρο και το αποκορύφωμα μετά την εκλογή δύο συνδικαλιστών στη διοίκηση του σωματείου με το ψηφοδέλτιο που στηρίζει το ΠΑΜΕ, του οποίου η παρουσία ενόχλησε και ενοχλεί την εταιρεία ΜΕΤΚΑ.

Η ΜΕΤΚΑ, θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίος, είχε καθαρά κέρδη το 9μηνο του 2009 19,9 εκ. € με ισχυρή καθαρή ταμειακή θέση της ΜΕΤΚΑ (31 εκ.€ στο τέλος του Γ΄ τριμήνου του 2009) και με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που ανέρχεται σε 2,2 δις €.

Οι παραπάνω εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι και σε περίοδο καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης, οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι. Τρομοκρατούνται για να μη σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν καλύτερα μεροκάματα. Πιέζονται με εκβιαστικά διλλήματα του τύπου «ή υποκύπτετε ή απολύεστε» προκειμένου να πιέσουν τις κυβερνήσεις για νέες παραγγελίες και με τον τρόπο αυτό να γίνου συμμέτοχοι στην πολιτική της ανταγωνιστικότητας.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης, που κριτήριο δεν έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, αλλά τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων. Αυτή την πολιτική στηρίζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ετοιμάζοντας μια νέα αντιλαϊκή επίθεση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει:

  • Για την ανάκληση των τρομοκρατικών απολύσεων.
  • Για το σταμάτημα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, σε βάρος του συνεπούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι βουλευτές

Αποστόλης Νάνος

Αντώνης Σκυλλάκος

Γιώργος Μαρίνος

Advertisements

Σχολιάστε

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Comments RSS TrackBack Identifier URI

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s